Vural'dan Çiçek'e içtüzük çağrısı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Muhalefetin sesi kısılmak isteniyor" diye eleştirdikleri Meclis İçtüzük Değişikliğinin geri çekilmesini istedi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i göreve çağıran Vural, değişikliklerin Çiçek başkanlığında gruplar arasında uzlaşma ile oluşturulmasını istedi.
cumhuriyet.com.trMHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır ile bir grup MHP milletvekili Meclis Genel Kurulu'nun tartışmalar nedeniyle kapanmasından sonra basın toplantısı düzenledi. 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliği ile Türkiye'nin ileri demokrasiye kavuştuğunu söyleyenlerin, 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra ele geçirdikleri güçle ülkeyi uzlaşma, diyalog yerine çoğunluk diktası ile yönetmeye çalıştıklarını ileri süren Vural, milletin şerefli oylarıyla, milletin hakkını savunmak için geldikleri Meclis'te seslerinin kısılmak istendiğini savundu.
İçtüzüğün tek yönlü olarak değiştirilmek istenmesini eleştiren Vural, "İçtüzük gibi herkesin uyması gereken düzenlemenin çoğunluk diktası ile tek yönlü bir irade ile değiştirilmek istenmesi bu parlamentoda demokrasinin olmadığını gösteren önemli bir karinedir. Bu bir darbeci zihniyettir" dedi.
İçtüzük'e dayanarak getirilen teklifin yanlışlığını dile getirdiklerini ancak AKP'nin tahrik, fitne ve hakareti Meclis gündemine taşıdığını söyleyen Vural, Anayasa Komisyonu Başkanı ve grup başkanvekillerini Meclis'i tahrik etmekle suçladı. Vural, "Başka silahımız, tankımız, tüfeğimiz yok bizim. Bizim dükkan sahiplerimiz de yok. Varsa yoksa Meclis kürsüsünde söylediğimiz sözler. Bunlardan neden rahatsız oluyor AKP" diye sordu.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e çağrı yapan Vural şunları söyledi:
"Meclis içtüzüğünde partiler arasında varılacak bir mutabakatla oyunun kuralları belirlenmelidir. Dayatma ile Evren Paşa zihniyeti ile bu millete dayatmayla boyun eğileceğini zannedenler bilsin ki 12 Eylül'e karşı çıktığımız gibi bugün yine Recep Paşa zihniyetine de karşı çıkmaya devam ederiz. Sayın Meclis Başkanı devreye girerek bu içtüzük değişiklik teklifinin geri çekilmesi ve gruplar arasında uzlaşma ile oluşturulacak değişikliklerin ivedilikle Meclis'ten geçirilmesini temin etmeli."
"Padişahlıkta vezirlerin daha çok söz hakkı vardı"
İçtüzükle kazanılan hakları parmak çoğunluğuna teslim etmeyecek kadar yürekli olduklarını söyleyen Vural, "Meclis'e darbe, bürokratik oligarşik darbe" olarak nitelediği değişiklik teklifine karşı bütün partileri de birlikte mücadeleye çağırdı.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Meclis Başkanvekili Meral Akşener'in çalışma düzeni sağlanamadığı için birleşimi kapatmasından AKP sözcülerinin tavrı ve hareketlerinin sorumlu olduğunu söyledi. AKP iktidarının son seçimlerden sonra kibre dönüşen özgüveninin Meclis Genel Kuruluna yansımasını yaşadıklarını söyleyen Şandır, "Kendilerinin her söylediği doğru her yaptıkları hukuk ama muhalefetin buna itiraz hakkı yoktur. Bu anlayış demokrasilerde olmaz. Bunun adı faşizm, bunun adı dikta özlemidir" dedi.
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise Osmanlı tarihçisi olduğunu hatırlatarak, padişah döneminde bile vezirlerin istedikleri kadar konuşma süresi olduğunu belirterek padişah yönetiminden bile kötü bir yönetime düşüldüğünü ileri söyledi.