'Vergi Yüzsüzleri' ilan edilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı, 150 bin lira ve üzerinde borcu bulunanları 15 Temmuz - 15 Ağustos tarihleri arasında vergi dairelerinde, 1 Eylül'den itibaren de kurumun internet sitesinde açıklayacak.

cumhuriyet.com.tr

"Vergi yüzsüzleri"nin 15-Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında vergi dairelerinde ilan edilmesini öngören "Kesinleşen Vergi ve Cezalar ile Vadesi Geçtiği Halde Ödenmemiş Vergi ve Cezaların Açıklanmasına İlişkin VUK Genel Tebliği", Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildi. GİB'in internet sitesinde yer alan tebliğ taslağında, ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlar dolayısıyla kesinleşen vergi ve cezalarla vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların açıklanmasına ilişkin usullere yer verildi.

Söz konusu tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından vergi daireleri 150 bin lira ve üzerinde vergi borcu bulunan mükellefleri ilan edecek. Borçluların listesi GİB'in internet sitesinde 1 Eylül tarihinde yayınlanacak. Borçlularla ilgili yapılacak açıklamada, 31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla vadesi geçtiği halde 30 Haziran 2009'a kadar ödenmemiş vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2008 - 31 Mayıs 2009 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatların da olması dikkate alınacak.

 

Vergi borcu taksitlendirilenler listeye girmeyecek

Vergi dairelerinde ve GİB internet sitesinde yayınlanacak "vergi yüzsüzleri" listesine 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu'na göre vergi borcu taksitlendirilen ve taksit ödeme süresi henüz sona ermemiş olanlar girmeyecek. Hazine Müsteşarlığı Belediye Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'na yaptıkları takas ve mahsuba ilişkin başvuruları kabul edilen, büyükşehir belediyeleri veya belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası büyükşehir belediyelerine ve belediyeye ait şirketlerin vadesi 31 Aralık 2004 tarihi ve öncesine rastlayanlar da yüzsüzler listesine dahil edilmeyecek. Liste dışında kalacak vergi borçluları arasında 5569 sayılı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanuna göre taksitlendirilen ve ödeme süresi henüz sona ermeyen işletmeler, 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2'nci maddesine göre taksitlendirilenler, 5667 sayılı Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi Hakkında Kanunun, 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla değişik Geçici 1'inci maddesi kapsamında ertelenenler, 5736 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanunun 1 inci maddesine göre taksitlendirilen alacaklar bulunacak.