Veliler eğitimden şikayetçi
Öğrenci velileri, Türk eğitim sisteminin en büyük sorununu ''Ezberci eğitim'', okulların en büyük sorununu da ''Sınıfların kalabalıklığı'' ile ''Temiz ve güvenli olmaması'' olarak görüyor.
cumhuriyet.com.trBağımsız Eğitimciler Sendikası'nın, Ankara'da 1297 veli arasında yaptırdığı anketle velilerin eğitim-öğretim konusundaki görüşleri belirlenmeye çalışıldı.
Anket sonuçlarına göre, velilerin yüzde 45.2'si ilk ve ortaöğretimde verilen eğitimi ''Yetersiz'', yüzde 28.1'i ''Ezbere dayalı'', yüzde 19.1'i ''Basmakalıp'' buluyor. Eğitimin ''Kaliteli'' olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 5.4.
Velilerin yüzde 46.9'u Türk eğitim sisteminin ''Ezbere dayalı'' olmasından şikayet ederken, yüzde 19.8'i ''Her yıl yapılan değişikliklerden'', yüzde 11.8'i de ''Deney ve uygulama yapılmamasından'' yakınıyor.
Ankete katılanların yüzde 37.5'i eğitimin amacının ''Meslek edindirmek'', yüzde 31.4'ü ''Gelişme ve ilerleme sağlamak'', yüzde 23.4'ü ise ''Topluma yararlı insanlar yetiştirmek'' olması gerektiğini dile getiriyor.
Velilerin yüzde 40.5'ine göre en kaliteli eğitimi fen liseleri veriyor. Fen liselerini, Anadolu liseleri ve kolejler izliyor. ''Normal liselerin'' kaliteli eğitim verdiğini düşünenlerin oranı yüzde 3.1, imam hatip liselerinin kaliteli eğitim verdiğini düşünenlerin oranı yüzde 1.7, meslek okullarının kaliteli eğitim verdiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 1.5.
Özel okulda okutmak istiyorlar
Ankette, çocuklarını özel okullarda okutmak isteyenlerin oranının yüksek çıktığı görülüyor. Velilerin yüzde 76.1'i çocuğunu özel okulda, yüzde 11.5'i devlet okullarında, yüzde 8.8'i yurtdışındaki okullarda okutmak istiyor. Veliler, çocuğunu göndereceği okulu seçerken eve yakın olmasına veya bulunduğu çevreye göre değil, iyi eğitim vermesini dikkate alıyor.
Katılanlar yüzde 88.9'u ise özel okulların devlet okullarına göre daha kaliteli eğitim verdiğini düşünüyor. ''Okullarda verilen eğitim günlük hayatta kullanılıyor mu?'' sorusuna ise velilerin yüzde 73.1'i tarafından ''Hayır'' cevabı verildi.
"Kurs ücretleri zorluyor"
Okul ihtiyaçlarının bütçelerini etkilediğinden yakınan velilerin oranı yüzde 79.1'i buluyor. Veliler en fazla kurs ücretlerinin bütçelerini zorlamasından şikayetçi olurken, bunu servis ücretleri ile okul kıyafetleri izliyor.
Velilerin yüzde 96.1'i devlet okullarında kesinlikle kayıt parası alınmamasını isterken, ''Alınmalı'' diyenlerin oranı ise yüzde 0.2'de kalıyor. Velilerin yüzde 93.2'si okullarda toplanan paraların gerekli yerlerde kullanılmadığını düşünüyor.
Velilere göre okulların en büyük sorunu ''Sınıfların kalabalık'' olması (Yüzde 51.3). ''Okul içinin ve çevresinin yeterince temiz olmamasından'' yakınan velilerin yüzde 61.5'i ise okulları yeterince ''Temiz ve güvenli'' bulmadığını dile getiriyor.
"Meslek okulları meslek edindirmiyor"
Meslek liseleriyle ilgili soruları da yanıtlayan velilerin yüzde 82.4'ü, bu okulların ''Öğrencilerin meslek edinmelerine imkan sağlamadığı'' görüşünde. Yüzde 87'si Meslek lisesi mezunlarının üniversite sınavlarında haksızlığa uğradığını düşünmüyor. Bu soruya olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 8.9'da kalıyor.
Okulların meslek seçiminde öğrencileri doğru yönlendirmediği görüşünü belirtenlerin oranı yüzde 90.3 olurken, veliler, öğrencilerin okuldaki başarısının ÖSS ve SBS'yi etkilemesini istiyor.
Kıyafet ve din dersleri
''Okullarda kıyafet serbest olmalı mı?'' sorusuna velilerin yüzde 47.4'ü karşı çıkarken, yüzde 49.4'ü serbest bırakılmasını istiyor.
''Sizce okullarda din dersleri zorunlu mu olmalı'' sorusuna velilerin yüzde 47.6'sı ''Zorunlu olmalı'', yüzde 30.4'ü ''İsteğe bağlı olmalı'' yanıtını verirken, yüzde 11.8'si ise ''Tamamen kaldırılmasını'' istiyor.