'Vekillerle ilgili düzenlemede kıyamet kopuyor'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekilleri ile ilgili bir düzenleme söz konusu olduğu zaman kıyamet koptuğunu ama başka statüde olanlara her türlü imkan verildiğinde kimsenin ne sesinin ne soluğunun çıkmadığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen TBMM Başkanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuşan Çiçek, sözlerine, başta Meclis'in ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu çatı altında görev yapan devlet ve siyaset adamlarını saygıyla anarak başladı.

Türkiye'nin, 89 yıldan beri elde ettiği kazanımlarda, TBMM üyelerinin çok büyük katkısı ve çabası olduğunu belirten Çiçek, ''İşleyen bir demokrasi ve Meclisimiz'de hayat bulan milli irade bizim en büyük güç kaynağımızdır'' dedi.

Çiçek, 2011 yılı bütçesinin kullanılabilir bütçe ödeneği açısından 522 milyon 84 bin TL olduğunu, yıl sonu itibariyle harcamaların 470 milyon 697 bin TL olarak gerçekleştiğini ifade ederek, ''Böylece 2011 yılı bütçesinin yüzde 90'ı harcanmıştır'' dedi.

2012 yılı bütçesinin ise 651 milyon 252 bin TL olarak kanunlaştığını, yıl içinde yapılan aktarmalar özel ödenek kayıtlarıyla birlikte TBMM bütçesinin eylül 2012 yılı sonu itibariyle 608 milyon 400 bin TL olduğunu kaydeden Çiçek, gerçekleşme oranının yıl sonu itibariyle yüzde 95'e ulaşacağını bildirdi.

Cemil Çiçek, yapılmakta olan yeni Halklar İlişkiler Binası inşaatının hızla devam ettiğini, binanın tefriş ve dekorasyonu ile diğer ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Önceden Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı'nca kullanılan binanın yapım ve onarım tadilatlarının yol sonunda biteceğini belirten Çiçek, Orman Bakanlığı'na ait binadaki personelin buraya taşınacağını ifade etti.

TBMM Kampüsü içindeki yollar, kaldırımlar, parklar ve binaların engellilerin kullanabileceği hale getirildiğini söyleyen Çiçek, şeref merdivenlerini taşıyan betonarme sisteminin güçlendirildiğini kaydetti. Çiçek, 2013 yılı bütçesi içerisinde de yapılması planlanan projeler bulunduğunu, kampüs içerisinde yol kenarlarına, kaldırımlara park etmiş araçların oluşturduğu görüntü kirliliğini kaldırmak, personelin ve milletvekillerinin otopark ve hizmet binası ihtiyacını karşılamak amacıyla katlı otopark ve üzerine personel binası yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Çiçek, yaklaşık 25 bin metrekare otopark, 8 bin metrekare de personel hizmet binası olacağını kaydetti.

''Arşiv, Eğitim ve Kongre Merkezi yapılacak''

Çiçek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan alınacak yaklaşık 50 dönüm arazi üzerine 15 bin metrekarelik alana sahip Arşiv, Eğitim ve Kongre Merkezi tesisi yapılacağını söyleyerek, milletvekilleri ve personelin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının bu tesisle karşılanacağını belirtti. Çiçek, Yalova Termal Sosyal Tesisi'nin eski ve kullanışsız olması nedeniyle yıkılarak yerine Meclis'e yakışık modern bir tesis yapılacağını ifade etti.
TBMM Genel Kurulu Salonu'ndaki elektronik cihazların yenileneceğini dile getiren Çiçek, ''2013 yılı bütçe hedefimiz, millet adına yasama yetkisini kullanan milletvekillerinin çalışma şartlarını iyileştirmek, yasama sürecini ve kalitesini geliştirmek olacaktır'' dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, 2013 yılı bütçesinin, 2012 yılı bütçe başlangıç ödeneğine göre yüzde 18.7 artışla 773 milyon 60 bin TL olarak teklif edildiğini belirtti.

2013 yılı bütçesinde, bir önceki yıla göre en büyük artışın personelin sözleşmeli statüye geçmesinden dolayı personel giderlerinde olduğuna işaret eden Çiçek, ilgili kanunla teşkilatın yeniden yapılandırıldığını, norm kadro çalışması çerçevesinde tüm hizmet birimlerinin görevlerinin yeniden tanımlandığını bildirdi. Cemil Çiçek, kanunda istisnai memuriyetin kapsamının daraltıldığını ve işe alımlarda her statüde personel için sınav şartı getirildiğini belirterek, kanunda yer alan teşvik hükümlerinden faydalanan 767 personelin emekli olduğunu söyledi.

''Bin 650 personelle sözleşme imzalandı''


Çiçek, milletvekili ile çalışan ve siyasi parti gruplarında çalıştırılması talep edilen yaklaşık bin 650 personelle sözleşme imzalanarak istihdamlarının sağlandığını kaydetti.
24. Dönem 1. ve 2. Yasama yıllarında Genel Kurul ve komisyonlar ile çeşitli görevlerde 2 bin 173 sata 35 dakika çalışma yapıldığını, toplam 70 bin 848 sayfa tutanak tutulduğunu ifade eden Çiçek, TBMM TV'de, bin 56 saat yayın yapıldığını bildirdi. Çiçek, milletvekillerine, Genel Kurul'un çalışma saatleri, gündem konuları, yasama ve denetim önergeleri, komisyon toplantılarıyla ilgili bilgilerin kısam mesaj veya elektronik posta yoluyla gönderildiğini, facebook ve twitter aracılığıyla düzenli olarak kamuoyu ile paylaşıldığını bildirdi.

Çiçek, TBMM'nin bütçe teklifinin 2013 yılı için 773 milyon 60 bin lira, 2014 yılı için 686 milyon 19 bin lira, 2015 yılı için de 708 milyon 985 bin lira olarak öngörüldüğünü söyledi.

Anayasa yapım süreci


TBMM Başkanı Çiçek, yeni Anayasa yapım süreci hakkında da bilgi verdi.
Çalışmalara başlanmasının üzerinden bir yıl geçtiğini belirten Çiçek, ''Türkiye'nin bugünkü Anayasa ile yoluna devam etmesinde ciddi zorluklar söz konusudur. Yeni bir Anayasa talebi geçmişte toplumsal bir talepti ama bugün yeni bir Anayasa, mecburiyet haline gelmiştir. 24. Dönem Parlamentosu olarak, millete yeni bir Anayasa'yı armağan etmek gibi sorumluluğumuz var. Hazırlanan takvimin biraz gerisinde olmakla beraber, bu çalışmaları sürdürüyoruz, ümit ediyorum bunu bir an evvel gerçekleştiririz, aksi takdirde her gün yeni anayasal sorunlarla Türkiye kendi zamanı ve enerjisini harcamak gibi bir durumla karşı karşıya kalacaktır'' dedi.

Geçmiş dönemlerde hazırlanan İçtüzük taslağı olduğunu anımsatan Çiçek, Meclis'in çok eski bir İçtüzük ile çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Çiçek, ''Yeni bir İçtüzük ihtiyacı acildir, bunun yapılmasında fayda var. Gelin, İçtüzük çalışmalarını birlikte, anlaşarak yapalım. İstersek bu dönem için gerçekleşir, istersek bundan sonraki dönem için yürürlüğe konulur'' diye konuştu.
 

TBMM Başkanı Çiçek, Anayasa'da milletvekilliği ile bağdaşmayan işlerin belli olduğunu ancak etik ilkelerin belirlenmesinin Meclis'in saygınlığı açısından önemli olduğunu belirterek, ''Ümit ediyorum siyasi etik komisyonu önemli bir raporu hazırlayacaktır. Bu Meclis'in saygınlığına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır'' dedi.

Çiçek'in, ''Hepimiz bu çatı altında görev yapıyoruz, bugün varız yarın yokuz. Bugün bu ülkede devlet örgütü içerisinde statüsü belli olmayan tek kişi ya da kurum milletvekilleridir. Milletvekillerinin statüsü belli değildir ama valinin, kaymakamın, kamu bürokrasinin bellidir. Bir çok sorunla karşı karşıya kaldığında bunun muhatabı kim olacak...'' sözleri üzerine, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Tutuklular da var değil mi Sayın Başkan'' dedi.

''Bohçanın 4 ucu gibi''

Cemil Çiçek, bunun üzerine, şöyle konuştu:
''Hepsi dahil. Bu; size göre, bana göre, şu partiye göre değil, partiler üstü bir şey teklif ediyorum. Bu işler bohçanın 4 ucu gibi, 4 siyasi parti olduğuna göre her partimiz bir köşesinden tutarak, önümüzdeki engelleri ortadan kaldırabiliriz. Milletvekilleri ile ilgili bir düzenleme söz konusu olduğu zaman kıyamet kopuyor. Onun çok daha ötesinde başka statüde olanlara her türlü imkan verildiği kimsenin ne sesi ne soluğu çıkar. Dünyanın en zor işini yaparız, vatandaşın düğününde derneğinde, cenazesinde hastalığında yanı başında olan milletvekilleridir,. Azıcık şartlarını iyileştirecek bir düzenleme söz konusu olduğunda, attığımız atacağımız adıma bin pişman oluruz. Onun için şu statüyü bir belirlememiz lazım. Ben bu konuda her türlü çabayı göstermeye Meclis Başkanı olarak hazırım.''

Çiçek, Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunlarının da değişmesi gerektiğine işaret ederek, ''TBMM kural koyan Meclis'tir. Kuralı öyle koyup o kuralın dışında çözüm aramak, bizi doğru sonuçlara götürmüyor. Kural, ihtiyacımıza cevap vermiyorsa kuralları değiştirmemiz lazım, bunun için de diyaloğa ihtiyaç var. Önümüzde dönem bu manada çözmemiz gereken bir çok konu var. Bunları ne kadar erken çözersek, bu işlerin yapılamamasından kaynaklanan sorunları yaşamaya devam ederiz, ne kadar erken çözersek bu sorunları geride bırakmış oluruz'' dedi.