Ve karşınızda Pera Palas

Ünlü konuklarının adını taşıyan odaları, gün ışığına çıkarılan dış cephesindeki özgün taş yüzeyi, yeniden kullanıma açılan elektrikli asansörü, üstü cam bir çatıyla kapatılan meşhur kubbeli salonu ile pek çok eski ve yeni öğeyi bir araya getiren restorasyon çalışmasıyla Pera Palace, yeniden hizmette.

cumhuriyet.com.tr

Bir asrı deviren tarihi, Lamartineden Pierre Lotiye, Ernest Hemingwayden Greta Garboya, Maria Callasa, Troçkiye ünlü konuklarıyla, II. Meşrutiyetin ilanı, I. Dünya Savaşı, İstanbulun işgali, Kurtuluş Savaşı gibi birçok tarihi olayın tanığı müze-otel Pera Palace, 1 Eylülde kapılarını yeni yüzüyle açıyor.

Pera Palace Hotelin üstyapı kullanım haklarına sahip olan Beşiktaş Turizm Yatırımları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, dün düzenlenen basın toplantısında Pera Palaceın işletilmesi için uluslararası bir otel zinciri ile anlaşmayı tercih etmediklerini belirterek bu kararın altında, kendi şirketlerinin bu sembol yapıyı koruma konusunda çok daha dikkatli davranacağı inancının yattığını söyledi. Otelin karşısındaki iki apartmanı da satın aldıklarını söyleyen Kalkavan, bir yıl içinde yapılandıracakları binaları 15 odayla Pera Palacea eklemleyeceklerini de belirtti.

Otelin Genel Müdürü Pınar Kartal Timer ise binanın tarihi değerlerini yaşatarak yeniledikleri oteli yeniden kentle bütünleştirmek amacını taşıdıklarını vurguladı.

Tesadüf bu ya, yılda bir kez İstanbula gelen Orient Ekspressin de 1 Eylülde İstanbula gelecek olması vesilesiyle Orient Ekspress yetkilileri de otelin ilk konukları arasında olacaklar. 1 Eylüldeki sakin açılışın ardından meşhur Cumhuriyet Balolarını yeniden canlandırmak isteyen otel yönetimi, 29 Ekimde özel bir balo gecesi düzenleyecek.

İki yılı aşkın süren restorasyon çalışmaları sonucunda 23 milyon Avroya mal olan birinci derece tarihi eser statüsündeki otelin restorasyonu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ile proje için bir araya gelen akademisyen ve profesyonellerden oluşan Danışma Kurulu ve özel Proje Ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Ünlü konuklarının adını taşıyan odaları, gün ışığına çıkarılan dış cephesindeki özgün taş yüzeyi, yeniden kullanıma açılan elektrikli asansörü, üstü cam bir çatıyla kapatılan meşhur kubbeli salonu, Agatha Christie Restaurantı ile pek çok özgün ve yeni öğeyi bir araya getiren restorasyon çalışmasıyla otel artık pek çok toplantı ve etkinliğe de ev sahipliği yapacak. İlginç bir gelişme de 2006da otel kapandıktan sonra yapılan envanter ve demirbaş sayımında ortaya çıkan gizli oda. Mutfağın içindeki büyük bir dolabın arkasında keşfedilen oda açıldığında içinde 1956 tarihli 5 bin parçalık Christopher markalı gümüş bir servis takımı bulunuyor. Şimdi bu servis takımı otelin giriş katında sergileniyor.

 

Küçük Avrupanın büyük oteli

1883’te Paris-İstanbul arasında sefer yapmaya başlayan Şark Ekspresi, nam-ı diğer Orient Express, doğudaki son durağı olarak Sirkeci Garını seçtiğinde, trenin seçkin yolcularını İstanbulda ağırlayabilecek bir otelin olmaması sebebiyle, Orient Expressin o dönem sahibi Uluslararası Yataklı Vagonlar Şirketi, İstanbulda bir palas otelaçmaya karar veriyor. Avrupanın çeşitli büyük kentlerinde ve Doğunun önemli merkezlerinde kurulan Compagnie Internationale des Grands Hotels dizisinin bir parçası olan otel için en uygun yer elbette küçük Avrupaolarak bilinen Pera oluyor. Pera Palace Hotel, işte böyle doğuyor

I. Dünya Savaşına kadar en parlak dönemini yaşayan otel, devrin aristokratlarının da gözdesi. Savaş sırasındaki ekonomik kriz yüzünden 1915te işletmesi Mersinli Bodossaki Anastassiadise devrediliyor. İşgal güçlerinin, casusların meskeni olan mekânın işletmesini Atatürk, 1927de, Misbah Muhayyeşe veriyor. 1980lere kadar Misbah Muhayyeş Vakfı tarafından yönetilen otel, 1982de Süzer Grubuna satılıyor. 1994te de mülkiyeti Turizm ve Kültür Bakanlığına geçen otelin işletme hakkını 2006 yılında Kalkavan ailesi alıyor. Restorasyon çalışmaları ise 2008 yılının Nisan ayında başlıyor.