Varlık Barışı'nda deşifre olmak istemeyenlere uyarı
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, Vergi Barışı'ndan yararlanmak isteyen ancak deşifre olma kaygısı taşıyan bazı büyük mükelleflere, "işlemlerinizi banka üzerinden yapın" önerisinde bulundu.
cumhuriyet.com.trMÜSİAD'ın düzenlediği, "Gelir İdaresi - Varlık Barışına İlişkin Uygulamalar, Sorunlar ve Çözümler" konulu toplantıda konuşan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, son dönemde çok tartışılan "kod" uygulaması ve Varlık Barışı hakkındaki eleştirilere cevap verdi. Kod uygulamasının, 84 nolu KDV tebliğine dayandığını ve oldukça eski bir uygulama olduğunu anlatan Koç, uygulamanın temel amacın iyi niyetli mükellefleri ayırt etmek olduğunu açıkladı.
Bu kapsamda, Türkiye çapında yaklaşık 100 bin mükellefe gönderilen uyarı mektubunda amacın, mükellefleri Varlık Barışı'ndan haberdar etmek olduğunun altını çizen Koç, irtibat kurulan kişilerin, problemli olan ve oturup düşünmesi gereken mükelleflerden oluştuğunu belirtti. Koç, "31 Aralık'a kadar sürecek Varlık Barışı'ndan, mükellefleri haberdar edersek yararlanmak isteyebileceklerini düşündük. Mektupları göndererek, herkesi kendi ile başbaşa bıraktık. Bu sayede örneğin, bin liralık bir fatura için vergi dairesi tespit ederse 800 lira ceza ödeyeceksin. Kendin itiraf edersen 350 lira ödeyeceksin. Fakat Varlık Barışı'ndan yararlanırsan sadece 50 lira ödeyeceksin dedik. Biz dataları ortaya koyduk. Mükelleflere güvendik ve kendileri ne yapmaları gerektiğine karar verecekler" açıklamasında bulundu.
Banka havalesini, çek ile ödemeyi tercih edin
Bu yolun akla en uygun yol olduğunu vurgulayan Koç, "Bir mükellef basiretli davranıp, kendisi harekete geçerse, hem onun açısından, hem bizim açımızdan iyi olur. O yüksek cezadan kurtulurken, biz de uzun mahkeme ve hukuk süreçlerinden kurtulmuş oluruz" dedi. Koç, Varlık Barışı uygulamasının, 31 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatarak, "Kanun'un uygulama süresi bittikten sonra, "gelin uzlaşın" denildiğinde, benim aynı orana inme ihtimalim yok. Kanun'un size verdiği hakkı ben size uzlaşmada veremem" dedi.
Mükellefler arasında gerçekten KDV ödeyen, ancak ödemesi vergi dairesine yatmamış kişiler de olabileceğini belirten Koç, "İş yeri kapandan önce alınan faturalar bizim için geçerlidir" dedi. Koç, mükellefleri, banka havalesini, çek ile yapılan ödemeye tercih etmeleri tavsiyesinde de bulundu.
Deşifre olma kaygısı
Bazı büyük mükelleflerin, Varlık Barışı'ndan yararlanmak istediği halde, deşifre olma kaygısı taşıdığına dikkat çeken Koç, bu mükellefleri bankadan yararlanmaya çağırdı. Koç, "Bankalar aldıkları tüm beyanları vergi dairesine toplu olarak yatırıyor. Bize geldiğinde, biz hangi mükellefin yararlandığını bilmiyoruz. Ancak inceleme yapıldığında mükellef banka dekontuyla geliyor ve yararlandığını ortaya koyuyor. İsimlerinin kamuoyunda duyulmasını istemeyen mükellefler banka kanalını kullandığında, adları duyulmayacaktır" tavsiyesinde bulundu.
Varlık Barışı olmasa da mükellefler için bu incelemelerin başlayacak olduğunu açıklayan Koç, "Ancak 2010 veya 2011'de olacaktı" dedi. Koç, naylon faturaya ilişkin mükellefleri bilgilendirmek için broşür bastırdıklarını da söyledi.
Varlık Barışı'nda İstanbul'dan beyan edilen rakamları da veren Koç, Kasım ayı sonunda İstanbul'da büyük mükelleflerden 4.5 milyar lira ve küçük mükelleflerden 2.9 milyar lira olmak üzere toplam 7.4 milyar liranın beyan edildiğini açıkladı.
Toplantıya, rahatsız olduğu için katılamadığı söyleyen Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin yerine, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk katıldı. Varlık Barışı uygulaması kapsamında, beyan edilen varlık tutarı hakkında bilgi veren Ertürk, uygulama ile 12 Aralık itibariyle 24 milyar 542 milyon lira tutarında varlığın beyan edildiğini açıkladı. Bu tutarın üzerinden 826 milyon lira verginin tahakkukunun gerçekleştiğini bildiren Ertürk, bu rakamın da 442 milyon lirasının tahsil edildiğini söyledi. Ertürk, "Toplam beyan edilen varlıkların 14 milyar 832 milyon lirası ilk dönem uygulamasından gelmiştir" dedi.