'Vajinismus'a çözüm buldum'

Bolu'daki Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Murat Bilgi, kadınlarda cinsel isteksizliğe yol açan 'Vajinismus' hastalığına çözüm bulduğunu söyledi.

DHA

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Anezteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Murat Bilgi, "Epidural boşluğa kateter yerleştiriyoruz. Kateteri 10-12 gün hastanın üzerinde tuttuğumuz oluyor. Kateter çıkarıldıktan sonra hastaların cinsel hayatı normale dönüyor. İlk cinsel birleşmenin ardından ağrı olmadığı anlaşılınca bir çoğu ilişkiye normal şekilde devam ediyor" dedi.

Kadınların cinsel ilişkiye girememesi veya ilişkiye izin vermemesi olarak nitelendiren kadınların korkulu rüyası vajinismus hastalığına Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli bir aneztesi uzmanı aylar süren bir çalışmasının ardından çözüm bulduğunu söyledi. Vajinismus'un toplumda sık görülen ve tedavisinin çok bilinmeyen bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bilgi, şöyle dedi:

"Vajinismus, cinsel ilişkiye girememe yani ilişki sırasında bayanın kendisini kasması ve cinsel ilişkiye izin vermemesidir. Vajinismus'un tedavisi genelde psikiyatrik yöntemlerle yapılıyor ve egzersizlerden oluşmaktadır. Bu zaman alıcı bir tedavi ve özellikle kırsal alanda yaşayan hastalar bu tedaviye uyum sağlayamayabiliyor. 2 ya da 3 yıl evli kalıp bunu başaramayan, cinsel ilişkiye giremeyen hastalar var. Tabi bu tip durumlar aileye yansıyor hatta boşanmaya kadar gidebiliyor."

Hastalığın tedavisi olarak hastalarına epidural aneztesi uyguladıklarını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Bilgi, şunları söyledi:

"Epidural aneztesiye halk arasında 'Prenses doğum' deniliyor. Bu tekniği sezeryan ve ameliyatlarda da kullanmaktayız. Bu teknikle belden aşağısı uyuşturuluyor. Bu tedaviyi Vajinismus hastalığı için uyguladık ve başarılı olduk. 2-3 yıl cinsel ilişkiye girememiş hastalarımızın bu tedavi sonrasında çocukları oldu. Bu çok bilinen bir tedavi yöntemi değil. Epidural anestezi günümüzde kullanılmakta ama bu hastalık için kullanılmamakta ve buna literatürde rastlayamadım. Bu tedavide belden aşağısında ağrı kaybı olduğu için hasta ikna oluyor. 'Prenses doğumda' olduğu gibi 'Epidural kateter' takıyoruz. Hastalarımızda ilişki sonrasında bu kateteri tekrar çekiyoruz. Bu şekilde tedavi ettiğimiz hastalar oldu. Türkiye'de bu konuyla ilgili çalışma yapana rastlayamadım. Yapılan çalışmalar yeterli değil. Bu konu aileyi de ilgilendirdiği için böyle bir çalışma yapmak istedik."

Yrd.Doç.Dr. Bilgi, tedavinin nasıl uygulandığını da açıklayarak, "Epidural iğne yardımıyla giriyoruz ve epidural dediğimiz bir boşluk var oraya ince hortum şeklinde kateter yerleştiriyoruz. Bu kateterin içine ilk doz ilacı biz yapıyoruz. Bu yapacağımız ilaç altı ila yedi saat arasında etkili oluyor. Bu kateteri 10-12 gün kadar da hastanın üzerinde tuttuğumuz oluyor. Kateter çıkarıldıktan sonra hastaların cinsel hayatı normale dönüyor. İlk cinsel birleşmenin ardından ağrı olmadığı anlaşılınca bir çoğu ilişkiye normal şekilde devam ediyor" diye konuştu.