Üzüm üreticisi rekolteden memnun fiyattan endişeli

Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Mersin'in Tarsus ilçesi ve çevresindeki üzüm bağlarında ürün kalitesi ve rekoltede artış beklendiği, üreticinin ise fiyatın düşük olmasından kaygı duyduğu bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Türkiye'nin, üzüm üretiminde yaklaşık 700 bin hektar bağ alanıyla dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu söyledi. Üretilen üzümün meyve olarak tüketiminin yanı sıra, kurutmalık, pekmez ve pestil gibi ürünlerin yapımında da kullanıldığını belirten Ergezer, üretimin bir kısmının ise ihrac edildiğini ifade etti.

Ergezer, ülkenin toplam üzüm üretiminin yüzde 35'ine yakın bölümünün Tarsus ve çevresinden karşılandığını ve yıllık rekoltenin ortalama 450 bin ton olduğunu kaydederek, "Tarsus'un da içinde bulunduğu Çukurova yöresinin, tarım havzası bakımından dünyada önemli yeri var. Tarım arazisi geniş olduğu kadar ürün yalpezemiz de geniş. Rekolte ve kalitede de her geçen yıl artış sağlanıyor. Ancak zaman zaman iklim şartlarına göre rekoltede değişkenlik olabiliyor" dedi.

Yöre üreticilerinin kendisini sürekli yenileyerek bilinçli tarım yaptığını, bu nedenle üreticilerin rekolte ve kalite bakımından dünyayla rahatlıkla rekabet edebildiğini anlatan Ergezer, ürünün pazarlanması ve paraya çevrilmesi konusunda ise yetersiz kalındığına işaret etti.

Üzüm üretiminde çiftçilerin emeğinin karşılığını alamadığını aktaran Ergezer, şunları kaydetti: "Üreticinin mutlaka desteklenmesi gekir. Parasal anlamdan ziyade akaryakıt ve alet edavat bakımından üretici destek bekliyor. Üzüm rekoltesi geçen yıl 400 bin tona yakındı ama bu yıl 500 bin tonun üzerinde olacağını öngörüyoruz. Bu yıl ürünlerimizin kalitesi de arttı. Ancak fiyatlar cazip değil. Üretici bilinçli ama ürününü pazarlama ve paraya çevirme noktasında yetersiz kalıyor. Bu durum ise aracılara yarıyor. Bu yıl ihracat bakımından üretici umduğunu bulamadı. Geçen yıl 100 bin ton ihraat yapılırken bu yıl bu rakam 40 bin tonda kaldı. En önemli pazarımız Rusya yüzde 5'in üzerinde hasarlı üzümü almıyor. Oysa İspanya ve diğer bazı ülkelerden yüzde 30'a varan hasarlı ürünleri aldığı konusunda bilgi edindik. Suriye'de süren iç savaş da diğer üretim alanlarında olduğu gibi üzüm üreticisini olumsuz etkiledi. Üreticimiz bu sezon fiyatların düşük olmasından endişe ediyor."