Uzmanlardan kurban eti pişirme önerileri
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görevli diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu Kaltar, Kurban Bayramı'nda sağlık sorunu yaşamamak için etlerin haşlama ve ızgara yöntemiyle iyi pişirilip tüketilmesini önerdi.
DHABayramda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu Kaltar, obezite, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalarının et tüketimine dikkat etmesini istedi.
Bayramda yeni kesilmiş hayvanların etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Kaltar, "Dinlenmeyen et sert olacağı için sindirim zorluğuna neden olur. Bu nedenle, kurban etleri hemen tüketilmeyin uygun ortamda biraz saklanmalı. Böylelikle bağırsak ve sindirim sorunları ortadan kalkar" dedi.
KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR?
Sağlık problemleri yaşamamak için bayram sürecinde beslenme ve kurban etlerinin nasıl pişirilip tüketileceğiyle ilgili önerilerini sıralayan Kaltar, şunları kaydetti:
"Etler, haşlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilmeli. Mangalda, et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşmeye neden olmayacak biçimde ayarlanmalı. Etler kömürleşecek kadar pişirilmemeli ama kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak da tüketilmemeli, iyi pişirilmesine dikkat edilmeli. Kahvaltıyla güne başlanılmalı, gün içinde sık ve az beslenilmeli. Etin yanı sıra sebze ve meyve tüketimine, asitli içeceklerden kaçınıp günde 10- 12 bardak su içmeye özen gösterilmeli. Bayramda tatlı tüketimi de önemli. Tatlı alacaksanız şerbetli olanları değil, sütlü ve meyveli ürünleri tercih etmelisiniz."