Uyuşturucuyla mücadelede yol haritası belirlenecek
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında, yaklaşık 2 bin katılımcının yer alacağı 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nda Türkiye'nin yol haritası belirlenecek.
AATBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, hükümet olarak uyuşturucu ile mücadeleden taviz verilmeyeceğini belirterek, bunun orta ve uzun vadede yol alınacak uzun bir süreci kapsadığını söyledi.
Bu alanda etkili olacak bakanlıklarla birlikte hazırlanan Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı'nın, Bakanlar Kurulu'na sunularak kabul edildiğini anımsatan Ünüvar, bu aşamadan sonra bakanlıklar, kurum ve kuruluşların dışında alana ilişkin sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler, meslek örgütleri, muhtarlar, akademisyenler, madde bağımlısı olup kurutulan kişiler ve yakınları, sanatçılar ve sporcuların da katılacağı bir şuranın yapılmasının planlandığını anımsattı.
Şura öncesinde ülke genelindeki tüm vali yardımcıları ve uyuşturucu il koordinasyon kurulu üyeleri ile birlikte iki günlük bir çalıştay düzenlendiğini de hatırlatan Ünüvar, sahada görev yapan sağlık muhabirlerinin görüşlerinin ele alındığı bir toplantının gerçekleştirildiğini söyledi.
Ünüvar, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katılacağı 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nın, 28-29 Kasım 2014 tarihlerinde yapılacağını dile getiren Ünüvar, burada Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Taslağı'nın da paylaşılacağını söyledi.
Şurada, 15 ayrı başlık altında çeşitli çalıştaylar düzenleneceğini ifade eden Ünüvar, her çalıştayda konunun farklı yönlerinin ele alınacağını açıkladı.
Ünüvar, Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Taslağının, yapılan çalıştaylar sonucunda olgunlaştırılacağını, şura sonunda hazırlanacak resmi metin ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verileceğini söyledi.
Necdet Ünüvar, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, Başbakanlık Genelgesi sonrasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın başkanlığında 8 bakanın da aralarında bulunduğu Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunun oluşturulduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra ilgili bakanlıkların müsteşar yardımcılarının yer aldığı ve kendisinin başkanlığında Uyuşturucu İle Mücadele Kurulu oluşturulduğunu belirten Ünüvar, ayrıca konu ile ilgili bir Teknik Kurul belirlendiğini anlattı.
Teknik Kurulun her ay, kurulun üç ayda, Yüksek Kurulun ise altı ayda bir toplanarak değerlendirme yapacağını aktaran Ünüvar, bunların sonuçlarının yılda bir kez olmak üzere Bakanlar Kurulu'na sunulacağını bildirdi.
Bugüne kadar Teknik Kurulu'nun 17, Kurulun 8, Yüksek Kurulun 3 toplantı gerçekleştirildiğini belirten Ünüvar, bir kez de Bakanlar Kurulu'nda yaklaşık 5 saat konunun müzakere edildiği bilgisini verdi.
Çalıştayda 600 katılımcı olacak
Yaklaşık 2 bin kişinin katılacağı şurada düzenlenecek çalıştaylarda 600 kişi bulunacağını ifade eden Ünüvar'ın verdiği bilgiye göre, çalıştayın konu başlıkları şöyle: "Arz ile Mücadelede Genel Güvenlik Çalıştayı, Arz ile Mücadelede Sınır Güvenliği Çalıştayı, Taleple Mücadelede, Topluma ve Bireye Yönelik Eğitim Çalıştayı, Taleple Mücadelede Tedavi Çalıştayı, Taleple Mücadelede Sosyal Rehabilitasyon Çalıştayı, Uyuşturucuya Karşı Gençlik ve Spor, Politika ve Uygulamaları Çalıştayı, Uyuşturucu ile Mücadele İletişim Çalıştayı, Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı, Uyuşturucu Karar Destek Sistemi Çalıştayı, Uyuşturucu Erken Uyarı Sistemi Çalıştayı, Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı Çalıştayı, Bilimsel Danışma Kurullarının Oluşturulması Çalıştayı, Uyuşturucu İle Mücadelenin Finansal Boyutu Çalıştayı, Denetimli Serbestlik Çalıştayı ve Uyuşturucu İle Mücadelede Yerel Yönetimler ve STK'ların Rolü Çalıştayı."
Çeşitli üniversitelerden toplam 57 akademisyen, 461 Kamu ve 30 sivil toplum kuruluş temsilcisinin yer alacağı çalıştaylarda, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Mersin, Konya, Diyarbakır, Samsun ve Erzurum'u içeren 11 pilot ilden belediye başkanları, rehber öğretmen, okul aile birliği başkanları, uyuşturucu ile ilgili sorun yaşayan ve yaşamış aileler, aktivist aileler, uyuşturucu ile ilgili sorun yaşamış gençler, mahalle muhtarları, okul müdürleri, internet kafe sahipleri, okul servisleri, okul kantin işletmecileri de bulunacak.
Bunun dışında 20 medya temsilcisi, 55 spor federasyonu temsilcisi hazır bulunacak. Şura kapsamında düzenlenecek çalıştaylarda, Yüksek Kurul Üyesi olan Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanları da yer alacak.