Uyuşturucunun beyindeki yıkıcı etkisi

Alman araştırmacılara göre uyuşturucu, insan beyninde sinir ve kan damarlarından oluşan ağları bozabiliyor ya da en azından büyük zararlar veriyor. (Rostock Üniversitesi) Uyuşturucu kullanımı nedeniyle yaşamını yitiren 15-45 yaş arası iki yüzü aşkın kişinin beyni incelenmiş.

cumhuriyet.com.tr

Uyuşturucu bağımlılarının beyinlerine yönelik ilk sistematik araştırma olduğu söylenen bu çalışma, uzun vadeli uyuşturucu tüketiminin beynin zamanından önce dejenerasyona uğramasına yol açtığını kanıtlıyor. Bu tür kapsamlı veriler daha önceleri sadece hayvan deneyleriyle elde edilmişti.

Bilim insanları uyuşturucu yüzünden ölen kişilerde çok sayıda sinir hücresinin öldüğünü ve sinir hücreleri arasındaki bağlantıların azaldığını da fark etmiş. Birçok bağlantı bozulmuş, damarlardaki değişimler vaktinden önce yaşlanmaya işaret ediyor diyor, Andreas Büttner. Araştırmacı, gençlerin genelde esrar ve haşhaş gibi masum oldukları zannedilen uyuşturucularla başladıklarını oysa bunların son derece tehlikeli olduğunu vurguluyor.

Bunlar bazı kişilerde psikozlara neden olmakta ayrıca birçokları sırf uyuşturucu kullanmakla kalmıyor, esrar ve benzeri uyuşturucular, alkol ve daha güçlü maddelerle birlikte tüketiliyor. Uyuşturucu kullananlarda hafıza sorunları ortaya çıktığı gibi zihinsel yetiler de zayıflıyor. Rostock Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmayla tüm bunlar kanıtlanmış.