URLA BAĞBOZUMU ŞENLİĞİ
Urla’da her yıl Ağustos ayında düzenlenen Urla Uluslararası Geleneksel Bağbozumu Şenliğinin basın toplantısı üzüm bağları manzarası eşliğinde Urlice Şarap ve Bağ Evi’nde gerçekleşti.
cumhuriyet.com.trBu yıl ilk kez Uluslararası boyutta 14-15-16Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan bağbozumu şenliğinin basın tanıtımı Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar önderliğinde Ali Rıza Mete Yelken Kulübü Başkanı Gürbüz Arıkan, Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, Türkiye Aşçılar Birliği Milli Takım Direktörü Emrah Köksal Sezgin, Urlice Şarap ve Bağ Evi işletmecisi Bilge Bengisu Öğünlü, IGOR 2015 Optimist Yarışları Koordinatörü Levent Hasegeli ve Şenliğin Sosyal Medya Sorumlusu Dilek Yetkiner tarafından yapıldı.
Üreticilerin üzüm ve incir başta olmak üzere kendi yetiştirdikleri tüm ürünlerinin yer alacağı stantların yanı sıra yemek yarışmaları, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve ünlü şeflerin atölye çalışmaları, yelken yarışları, çocuk etkinlikleri, halk dansları gösterileri, paneller, şiir dinletisi, briç turnuvası ve konserler ile renklenecek şenlik Urlalılara ve çevre illerden gelen katılımcılara karnaval tadında bağbozumu yaşatacak.
KÖKLERİMİZİ YENİDEN YEŞERTECEĞİZ
Bağbozumu Şenliği’nin üç günlük programını basın mensuplarına açıklayan Başkan Sibel Uyar,Bu şenliklerde ki amacımız Urla’nın sahip olduğu değerleri anlatabilmek. Bağbozumu şenliği her sene yapılıyordu ama bu sene Uluslararası bir şenlik olacak. Urla mübadele yeridir. Neredeyse her evde mübadele ile ilgili bir hikaye vardır. Bağbozumu şenliğimiz sayesinde Urla’nın gastronomi çeşitliliğini gözler önüne sermek istiyoruz. Kökümüzde bağcılık var. Biz de köklerimizi yeniden yeşertmek istiyoruz. Aynı zaman da kırsal kalkınmayı da sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.
Kıyı kenti olan Urla’da su sporlarının önemine değinen Uyar; “Kendi özümüze döneceğimiz dolu dolu üç gün bizleri bekliyor. Yapılacak şenlikte, Enginar Festivali’nden bir adım önde olacağız. Çünkü bağbozumu şenliği daha kapsamlı olacak. Geçmişten aldıklarımızı geleceğe doğru şekilde aktarmamız gerek. Çok fazla değerimiz var ve bu değerler bizler için çok önemli. Şenlikte, kültürel değerlerimiz de var, sanatta var, yemekte var” dedi.
YARIMADA BAŞKANLARI KAZAN BAŞINA
Şenlikte Unesco Kültür Mirası Geleneksel Tören Keşkeği hazırlayacaklarını belirten Uyar; “Yarımada’nın 5 ilçe belediye başkanları kendi kazanları ile gelecekler ve kendi yöresel mirasımız keşkeği birlikte karıştıracağız. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda hep birlikte birlik ve beraberlik mesajı vereceğiz” diye konuştu.
BAĞCILIĞIN MERKEZİ URLA
5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Urla’nın çok özel bir bölge olduğunu belirten Urlice Şarap ve Bağ Evi işletmecisi Bilge Bengisu Öğünlü, Urla’nın almış olduğu rüzgarla, toprak yapısıyla ve insan faktörüyle diğer beldelerden farklı bir yer olduğunun altını çizdi. Urlice Şarap ve Bağ evi ve aynı zamanda Doğal Sofra Urla gönüllü temsilcisi olan Bengisu, Urla’nın bağcılık merkezi olarak kendini kanıtladığını dile getirerek, tarımın, bağcılığın ve geleneksel değerlerin unutulmaması için çaba gösterdiklerini söyledi.
GECE HASATI VE TADIMLAR
Üzümün çok hassas işlenmesi gerektiğine değinen Öğünlü, ürünün serinlikte toplanması gerektiğini söyleyerek sezonun ilk beyaz üzümleri MMG şarapçılıkta “Gece Hasatı” organizasyonu ile toplanacağını belirtti. Urla Malga Pazarı’nda nineler ve torunlar ile ilgili bir atölye çalışması yapacaklarını belirten Ögünlü, Urla’nın geleneksel yemeklerini Urlalılar’dan öğreneceklerini ifade etti. Ayrıca Öğünlü, USCA şarapçılıkta yörenin şaraplarının tadılacağını ve Urlas Şarapçılık’ta Ayşe Deniz’in konserinin gerçekleşeceğini belirtti.
Çiftçilerin bu şenliği yıllardır bayram havasında kutladığını belirten Nurettin Kılınç; “Bu şenlik Başkanımız sayesinde Ulusal bir anlam kazandı. Şenlikte ürün yarışmaları olacak, ürünler sergilenecek. Çiftçilerimizin ürünlerinin mutlaka bir değere sahip olması lazım. Bu yüzden ödüllendirmelerimiz olacaktır” dedi.
BAŞKAN UYAR URLA’NIN LEZZETLERİNİ TATTIRACAK
Urla’nın çok hızlı gelişen bir yer olduğunu ve oldukça fazla gastronomik ürüne sahip olduğunu, üç ay gibi kısa bir sürede gelinen noktanın çok güzel olduğunu söyleyen Emrah Köksal Sezgin, “Bu gelişme hızını görünce Urla’da şenliklerin daha büyüğünü yapabiliriz ve yapacağımız yarışmayı bir seviye üste alalım istedik. Urla Yerel Lezzetler Şampiyonası düzenledik. Şampiyonamız olimpiyat havasında geçecek. Yarışmanın profesyonel ayağı iki gün sürecek. Bunu yanında amatör şeflerimizi de unutmadık. Onlar içinde dört kategoride yarışma düzenliyoruz. Ayrıca Başkanımızın da bize bir sözü var. Yöreye ait yemekler yapıp bize tattıracak.” ifadelerini kullandı.
YENİ BİR ŞEY YAPMIYORUZ, OLANI KEŞFEDİYORUZ
Denizde çiçek gibi açarak Urla’yı renklendireceğiz diyen Gürbüz Arıkan, “Urla’nın büyüleyici bir konumu var ve bizde bu konumu herkesle paylaşıyoruz. Urla kıyısı oldukça zengin olan bir yerdir. Bu da eskiye dayalı denizciliği getirmiştir. Hala Urla sularında 2600 yıllık bir tekne yelken yapıyor. Bizler yeni bir şey yapmıyoruz. Sadece olanı keşfettik” dedi.
Arıkan, Urla’nın denizinin ve rüzgarının yelken sporu içi çok uygun olduğunu, bağbozumunu değer alarak, onu çıkış noktası yaparak yola çıktıklarını söyledi.
Fotoğraf soldan sağa:
Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç, IGOR 2015 Optimist Yarışları Koordinatörü Levent Hasegeli, Urla belediye Başkanı Sibel Uyar, Ali Rıza Mete Yelken Kulübü Başkanı Gürbüz Arıkan, Türkiye Aşçılar Birliği Milli Takım Direktörü Emrah Köksal Sezgin, Şenliğin Sosyal Medya sorumlusu Dilek Yetkiner, Urlice Şarap ve Bağ Evi işletmecisi Bilge Bengisu Öğünlü.