Ürküten tablo: Batık ikiye katlanacak
S&P’ye göre, Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarı gelecek 12-18 ayda ikiye katlanacak. Fitch Ratings de Türk bankalarının görünümü negatif dedi.
Cumhuriyet-EkonomiKredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarının gelecek 12-18 aylık dönemde ikiye katlanmasını ve Türk bankalarının kredilerdeki toplam zararının son dönemdeki ortalama yüzde 1.4’ten yüzde 2.5 seviyesine kadar yükselmesini beklediğini vurguladı.
S&P yayınladığı Türkiye raporunda ülke ekonomisinin 2019’da yüzde 0.5 daralacağını, 2020 yılındaysa yüzde 3-4 seviyelerinde ılımlı bir büyüme hızı yakalanabileceğini öngördü. S&P, “Bankacılık sektöründeki takipteki kredi oranının (NPL) Eylül 2018’deki yüzde 3.5’ten yaklaşık yüzde 6’ya yükselecek” ifadesini kullandı.
Yüzde 20’yi bulur
Raporda sorunlu kredi tanımına ‘yeniden yapılandırılan’ kredilerin de eklenmesi durumunda, bu oranın S&P’nin baz senaryosu kapsamında çoktan yüzde 10’u geçmiş bulunduğu ve bunun gelecek yıl yüzde 20’ye kadar yükselebileceği de belirtildi. Raporda, “Çünkü ekonomideki yavaşlama, kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, TL’de devam eden değer kaybı ve yükselen faizlerin, gelecek 12-18 ayda varlık kalitesinde yük olmaya başlayacağını tahmin ediyoruz” denildi.
S&P 2012-2015 yılları arasında yüzde 1.4-1.5 aralığında bulunan kredi zararlarının toplam kredilere olan oranının 2018’de yüzde 2.4’e çıkacağını, 2019 ve 2020’de yüzde 2.5 olacağını tahmin ediyor.
Fitch de uyardı
S&P ekonomideki daralma nedeniyle bankaların özsermaye kârlılığının da baskı altında kalacağını tahmin ediyor. S&P ayrıca “Cumhurbaşkanlığı’nın Merkez Bankası ve regülatörler üzerindeki müdahalelerini izlemeye devam edeceğiz. Bu durum Türkiye’de kurumsal yapıya ilişkin değerlendirmelerimizi etkiliyor. Türkiye’nin son yıllarda kurumsal denge mekanizmalarında ve yönetim standartlarında beklenmeyen bir erozyon yaşandı” denildi.
Öte yandan Fitch Ratings de gelişen piyasalarda Türk bankalarının görünümüme ilişkin negatif revizyonların Brezilya ve Katar bankalarındaki revizyonlarla dengelendiği belirtilirken, “Türk bankalarıyla birlikte, Umman ve Kosta Rica bankalarının çoğu negatif görünümünü koruyor” ifadesini kullandı.