Ünlü Aktivist Mimardan Sürdürülebilir Çözümler
2001 yılından bu yana Mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi(MSGSÜ)’nde düzenlenen Yunus Aran Konferansları'nın 52.konuğu Afrika’da çalışmalarını sürdüren ünlü aktivist mimar Peter Rich’ti.
cumhuriyet.com.tr
Etkinlik sonunda, MSGSÜ adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Güzin Konuk, Peter Rich‘e, konferansları bugüne kadar başarıyla gerçekleştiren Yunus Aran’ın annesi Emine Güreli ve danışmanlığını üstlenen Mimar Doğan Hasol’a teşekkür plaketi sundu.
Şahane bir peyzajınız var
Güney Afrika - Johannesburg’daki PR Mimarlar grubunun başmimarı olan, Witwatersrand Universitesi Mimarlık Fakültesi‘nde ders vermekte olan Peter Rich, MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu‘nda bugün gerçekleştirdiği, “Peter Rich Afrika’da: Sürdürülebilir Çözümler Arayışında” başlıklı konferansında, mimarların çabuk karar verme yeteneğini kazanmış, sağduyulu, esnek yetişmeleri gereğini Afrika’daki çalışmalarından örnekler vererek anlattı.
Türkiye’nin hem Avrupa, hem de Asya’nın kapısı olduğunu söyleyerek genç mimarlara seslenen Rich, „ Avrupa’yı da hiçbir yeri de taklit etmeyin. Kim olduğunuzla gurur duyun, kendi kendinizle ilişki kurun. Sizin kuşağın yapacağı çok iş var. Mobil olarak örgütlenin ve bu harika peyzajınızı koruyun.“ dedi. Mimar Sinan’ın yapıtlarının muhteşemliğini örnek vererek, herşeyin çağdaş bilim, teknoloji, yüksek matematikle çözülemeyeceğini, öğenmede uygulamanın, pratiğin önemli olduğunu anlatan Rich, küçümsemek, aşıldı sanmak yerine geçmiş mimari birikimden, yerel mimariden ders çıkarlması gerektiğinin altını çizdi.
Rwanda’lılar için en uygun ve sürdürülebilir kentsel yerleşimleri araştırmak ve tasarlamak üzere çalışmalar yürütmüş olan aktivist mimar Rich, çağdaş mimarlığın yerel topluluklar ile yakın işbirliği içerisinde yerel bağlamda sürdürülebilirlik araştırmalarından yola çıkarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.