Üniversite için 2.şans

Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarında 145 bin 883; lisans programlarında 63 bin 335 kontenjan olmak üzere toplam 209 bin 218 kontenjan bulunuyor.

Figen Atalay

Yükseköğretim kurumlarındaki boş kontenjanlar için ek yerleştirme başvurusu dün başladı.

Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, ek yerleştirme başvurusunda bulunacak üniversite adaylarının aklına takılan soruları yanıtladı.

-2015-ÖSYS ek yerleştirmede tercihlerin yapılması ile ilgili kurallar nelerdir?

1. 2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2. Tablo 4’teki merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Adaylar tercih listelerinde daha önce yer alan bölümleri ek kontenjanda tercih edemezler. Çünkü o bölümler adayın puanının üstünde yer almaktadır.

Adaylara kolaylıklar

3. Tablo 3’deki önlisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3’te her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo- 3’teki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3’ten tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler. Bir yükseköğretim programına ait en küçük puan sütununda hiçbir işaret bulunmuyorsa, kontenjanı merkezi yerleştirme ile dolmayan programları göstermektedir. Bu programları ilgili puan türünde 180,000 veya daha yüksek puan almış bütün adaylar tercihleri arasında gösterebilirler.

4. 2015-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler. Tablo 3A’daki yükseköğretim programlarını (sadece YGSK kontenjanı olan programlar hariç), hem sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar hem de ilgili puan türünde 140,000 veya daha yüksek puan almış adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Sadece YGSK kontenjanı olan programları ise ilgili puan türünde 140,000 veya daha yüksek puan almış adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.

-2015 ÖSYM Ek Yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2015 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre, Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2015-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

-2015 ÖSYM Ek Yerleştirme işlemlerini kimler yapabilecek?

Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Merkezi Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim önlisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.

Taban puanlar

-2015 ÖSYM Ek Yerleştirme taban puanları nasıl belirlenecek?

ÖSYM’nin yayınladığı 2015 ÖSYS yükseköğretim kontenjanları ve yerleştirme başvuru kılavuzunda ifade edilen bilgiye göre, Ek Yerleştirmede Tablo 4’teki lisans programları ile Tablo 3B’deki önlisans programlarına, merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara önkayıtla öğrenci alınmayacak.

-Ek Yerleştirme ücreti ne kadar? 2015 ÖSYM Ek Yerleştirme ücreti 15 TL’dir.

-Merkezi Ek Yerleştirme için tercih işlemi nasıl yapılacak?

Tercih süresi, 17-21 Ağustos 2015 tarihleri arasındadır. 2015-ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Bildirimi T.C. Kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http:// www.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.)