Umut Oran: Vergi politikası "Vur abalıya"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetin yıllardır Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve benzeri dolaylı vergilere yaptığı zamlarla vergi yükünü yoksul halkın üzerine yıktığını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Umut Oran, yaptığı yazılı açıklamada, yeni yılla birlikte onlarca vergi kaleminin zamlanacağını, AK Parti Hükümeti'nin vergi politikasının temel ilkesinin ''vur abalıya'' olduğunu iddia etti.

Yeni yılla birlikte, motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, çevre ve temizlik vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları, değerli kağıt bedelleri ve benzeri birçok vergi ve ceza kaleminin en az yüzde 7,8 artırılacağını öne süren Oran, şunları kaydetti:

''Ücret ve maaşların yüzde 3 artacağı, enflasyonun yüzde 5 olarak hedeflendiği 2013 yılına, vergileri daha yüksek oranda artırarak başlamak, adil bir uygulama olmaz. Yıllardır enflasyon hedefleyen ve gelirleri hedef enflasyona göre artıran Hükümet, her nedense vergi ve harçları artırırken geçmiş enflasyonu esas almaktan vazgeçmiyor. Harçlar, adeta haraca dönüşmüş durumda. İcra ve iflastan tutun da ödenen nafakaya kadar hemen her işlem üzerinden devlet harç alıyor. Mahkemede hakkınızı aramak için bile devlete harç ödemek zorundasınız. Devlet 340'a yakın işlem üzerinden harç alıyor. Buna belediyelerin aldığı harçları da eklersek, vatandaş 400'den fazla işlem için kamuya harç ödemek zorunda bulunuyor. Özel iletişim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi dünyada bir eşi benzeri olmayan vergiler de haraca dönüşmüş durumda.''

''Dolaylı vergiler ekonomiden daha hızlı büyüyor''

Umut Oran, dolaylı vergilerin, 2002 yılında yüzde 11 olan milli gelire oranının, 2011 yılında yüzde 13,2'ye kadar yükseldiğini belirterek, bunun, dolaylı vergilerin Türkiye ekonomisinden daha hızlı büyüdüğünü gösterdiğini savundu.

Türkiye ekonomisinin en temel sorununun, dolaylı vergi yükünün ağırlığı olduğunu iddia eden Oran, şunları kaydetti:

''Hükümet, yıllardır ÖTV ve benzeri dolaylı vergilere yaptığı zamlarla vergi yükünü yoksul halkın üzerine yıkıyor. Bu politikaların sonucu olarak Türkiye, akaryakıt, otomobil, içki, sigara, haberleşme ve benzeri birçok ürüne dünyanın en yüksek vergi oranlarını uygular hale geldi. Elektrik, gaz, su, telefon gibi çok temel tüketim ürününün üzerindeki vergi yükünün ülkedeki yoksulluğu körüklüyor. Yüksek dolaylı vergi yükü yüzünden vatandaşlar gıda, sağlık, eğitim ve benzeri harcamaları kısarak düşük bir yaşam standardına razı ediliyor. Türk halkı, dünyanın en pahalı benzinini, en pahalı doğalgazını, en pahalı elektriğini, en pahalı internetini, en pahalı telefon konuşmasını, en pahalı otomobilini dolaylı vergiler yüzünden kullanıyor.''