Ukrayna'da ateş yayılıyor
Kiev güçleri, Odessa’da yaşanan trajedinin ardından operasyonları sürdürüyor.
Cumhuriyet/Dış Haberler ServisiUkrayna'da Batı destekli yönetimin iş başına gelmesinden sonraki en kanlı günün ardından Kiev, ülkenin doğusundaki operasyonlarına devam ediyor. Olaylardan ötürü Kiev'in yanı sıra Batı'yı da suçlayan Rusya, ayrılıkçılar üzerinde “artık bir etkisinin kalmadığını” bildirdi. Moskova, Odessa'da onlarca kişinin ölümüne yol açan şiddetten de Kiev ve Batı'yı sorumlu tutuyor. Ülkenin doğusunda bir hafta önce rehin alınan 7 uluslararası gözlemci ise serbest bırakıldı. Ülkenin geçici başkanlığı ise 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından iki günlük yas ilan etti.
Ülkenin doğusunda Slavyansk'ta en az 9 kişinin öldüğü operasyonun ardından dün Ukrayna'nın Kramatorsk yakınlarında operasyon başlattığı, kent yakınlarında bir TV kulesini isyancılardan geri aldığı kaydedildi. Ukrayna terörle mücadele biriminin başkanı Vasili Krutov, Kramatorsk'ta ciddi çatışmalar yaşandığını, kaydederken “Donetsk bölgesinde ve doğu bölgelerinde karşımızda olan şey kısa süreli bir ayaklanma değil, aslında bir savaş” diye konuştu.
Slavyansk'taki operasyonlarda en az 9, Odessa'da çatışmalardan kaçan Rusya yanlılarının sığındığı sendika binasının ateşe verilmesi sonucu en az 42 kişi ölmüştü. Kentin polis şefi Petr Lutsyuk, dün 1 milyon nüfuslu şehire sukunet çağrısı yaptıktan birkaç saat sonra İçişleri Bakanı Arsen Avakov tarafından görevden alındı.
Kremlin ve Kiev şiddetten karşılıklı olarak birbirlerini sorumlu tutuyor. Kiev Odessa'daki şiddet olaylarının “Rusya’dan gelen sabotaj grupları tarafından koordine edildiğini” öne sürdü. Güneydeki liman kenti Odessa'da yaşananlardan Kiev ve Batı'yı sorumlu tutan Moskova ise Ukrayna'yı kendi halkına karşı şiddet uygulamaya son vermeye çağırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Odessa’daki kayıpların, Kiev yönetiminin milliyetçi aşırılığı teşvik etmesinin bir kanıtı olarak gösterdi. “Bu insanların yaşamlarına yönelik bir tehdit söz konusuyken onları silah bırakmaya ikna etmek artık mümkün olmayacaktır” diyen Peskov, bu şiddetin ardından Kiev'in 25 Mayıs'taki seçime gitme kararının “saçma” olacağını söyledi. Peskov, Rusya'nın yanıtının ne olacağı sorularını ise yanıtsız bıraktı.
Slavyansk'ın 550 kilometre güneybatısındaki Odessa Rusya'nın martta ilhak ettiği Kırım yarımadasıyla, Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester arasında kritik bir noktada bulunuyor. Odessa'da dün üç günlük yas ilan edilirken halk yakılan binanın bulunduğu yere çiçekler bırakıyor. İsyancılar yas döneminin ardından tekrar eylemlere başlayabileceklerini söylüyorlar.
Rusya yanlıları, bir haftadır ellerinde tuttukları 7 AGİT askeri gözlemcisi ile gözlemcilerin 5 Ukraynalı asistanını serbest bıraktılar. İsyancıların Slavyansk'taki lider, kentte güvenliğin giderek azalması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını söyledi. Bir AGİT gözlemcisi, durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Rusya, gözlemcilerin salıverilmesi için bölgeye temsilci yollamıştı.
Yaptırımlar için 25 Mayıs tarihi
ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, önceki gün Washington'daki görüşmelerinin ardından Ukrayna'da seçimlerin engellenmesi halinde Rusya'ya doğrudan yaptırım uygulayacakları uyarısı yaptı. Obama, yaptırımların Rusya'nın belirli sektörlerini hedef alacağını açıkladı. Daha önce sektörel yaptırım olasılıkları ele alındığında enerji ve madencilik gibi, Rusya için hayati önem taşıyan sektörler gündeme gelmişti.
İki lider, ABD'nin casusluk faaliyetleri konusunda ise görüş ayrılıklarını ise gizlemedi. Merkel, ortak basın toplantısında “hâlâ yenmeleri gereken birtakım zorluklar olduğunu” ifade etti.