Ucuz et hayal
TZOB Başkanı: Ahırlara yeni besi hayvanları konulmazsa, besici üretimden kaçınırsa vay halimize. O zaman eti daha pahalı yeriz.
cumhuriyet.com.trTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye boyutlarındaki bir ülkenin hayvancılıkta sürdürülebilir yerli üretimden vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirterek, “yerli üretimi koruyamazsak eti daha pahalı yeriz” dedi. Kırmızı et ve sütte yerli üretimin 45.7 milyar dolar olduğunu anlatan Bayraktar’ın değerlendirmesi şöyle:
* 28 milyar doları aşkın büyük ve küçükbaş hayvan varlığı, 17.7 milyar dolar kırmızı et ve süt üretimi olan bir ülke, yerli üretimi ihmal edemez, her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapamaz. Nüfus 80 milyonu, sığınmacı, mülteci ve yabancı sayısı 5 milyonu aşmışken, hayvancılıkta dışa bağımlı yaşanmaz.
* 2016’da, üretici fiyatlarıyla 24 milyar 319 milyon liralık süt, 29 milyar 213 milyon liralık kırmızı et üretildi. 2016 ortalama kuru ve üretici fiyatlarıyla 8 milyar doları aşkın süt, 9.7 milyar dolara yakın kırmızı et üretimi yapıldı. Kırmızı et ve sütte17.7 miyar dolarlık bir üretim söz konusu. Bu üretimde yaşanacak bir kırılma, aksama, ülkeye milyarlarca dolarlık dövize sebep olur.
* Hayvancılıkta yerli üretim korunmaz, üretim sekteye uğratılır, ahırlara yeni besi hayvanları konulmazsa, besicimiz üretimden kaçınırsa vay halimize. O zaman ette bugünkü fiyatları arar, eti daha pahalı yeriz.
* Bu durumdan kurtulmanın yolu ithalat değil, besiye alınan hayvan başına 1000 liralık destek vermekten geçer.
Bedava veririz
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon Başkanı Bendevi Palandöken de “Şimdi ithal edilen etin içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Nasıl kesildiğini bilmiyoruz. Bu konuyu Rekabet Kurumu’na taşıdık. Oradan çıkacak kararı bekliyoruz” dedi.
Ucuz et satışında iki tane marketin isminin lanse edilmesine tepki gösteren Palandöken, “Bunu yapmayın, tamam maksat ucuzluksa, biz vatandaşa bedava veririz. Çünkü vatandaşın öyle yarım kilo alacak durumu da yok. Vatandaşın kırmızı et için bu fiyatlarla ilgili çok da talebi yok. Niye yok? Alternatif ürünler var; beyaz et var. Ama kırmızı ette de rekabetin oluşması var. Asıl bu iş neden oldu? Doğuda terörden hayvancılık bitti. Vatandaş ucuzu değil sağlıklı, kaliteli, kapısının önündeki, hatta sevdiği, diyaloğu olduğu esnaftan alır” dedi.
Dana 6 bin TL CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 8 aylık dananın fiyatının 6 bin lira olduğunu, besicinin bu danayı kesime göndermek için yaklaşık 10 ay beslediğini söylerken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba damızlık hayvan sayısını artırmak amacıyla, düve, koç-teke ve manda üretim merkezleri kurulması çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, küçükbaş hayvan sayısının, büyükbaş hayvana verilen desteğin yarısıyla bile kişi başına 1 koyun seviyesine çıkabileceğini söyledi. |