Üç adaylı taktik yarışı
AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı, bugün yaklaşık 4 bin kişinin katılacağı törenle açıklanacak...
Ayşe Sayın/Emine KaplanAKP, bugün 4 bin kişinin katılacağı toplantıda Cumhurbaşkanı adayı olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ı açıklayacak. Erdoğan için adaylık başvurusu bugün 311 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na yapılacak.
Başbakan Erdoğan, aylardır süren istişare toplantıları ve önceki gün son kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından aday olmaya karar verdi. Erdoğan’ın adaylığı bugün 4 bin kişinin katılacağı toplantıda AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından açıklanacak. AKP’nin aday açıklaması, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da yapılacak. Toplantıya eski ve mevcut milletvekilleri, il ve ilçe başkanları, kurucular kurulu üyeleri, il ve ilçe belediye başkanları, il kadın ve gençlik kolları başkanları davet edildi. Yaklaşık 250 gazetecinin izleyeceği toplantı için özel giriş kartları çıkarıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alınacağı toplantıda partinin adayı olarak açıklanacak olan Erdoğan, partililere seslenerek nasıl bir Cumhurbaşkanı olacağını anlatacak. Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda partinin yeni yapısının nasıl olacağı konusunda ipuçları da vermesi beklenen Erdoğan, 12 yıllık iktidarları dönemindeki icraatından örnekler verecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan vizyon belgesinin ise önümüzdeki günlerde açıklanabileceği belirtildi. Toplantıda, 12 yıllık AKP iktidarıyla ilgili sinevizyon gösterisi de yapılacak.
Adaylık başvurusu bugün
AKP Grup Yönetimi, Erdoğan’ın adaylığı için 311 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan başvuru metnini yazısını, adaylık açıklamasının hemen ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e bugün sunacak. Grup yönetimi, Çiçek’ten saat 14.00 için randevu aldı. Geçen haftadan beri adaylık başvurusu için milletvekillerinden imza toplayan parti yönetimi, yurtdışında olan vekiller dışındaki imzaları tamamladı. Yurtdışındaki milletvekillerinin bugün Türkiye’ye döneceği, son imzaların alınmasının ardından Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Çiçek dışında 311 milletvekilinin imzaları tamamlanacağı belirtildi.
kılıyor. Erdoğan’ın konuşma yapacağı toplantıda, partinin Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine ilişkin hazırladığı “vizyon” bildirgesini ise önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Adaylık başvurusunun da bugün TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek dışında 311 milletvekilinin imzasıyla verilmesi bekleniyor. Geçen haftadan beri imza toplayan AKP Grup Yönetimi, yurtdışında olan bir milletvekilinin bugün Türkiye’ye dönmesiyle imzayı tamamlayacak.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yeni genel başkan ve başbakan kim olacağı konusunun seçim sürecinin tamamlanacağı ağustos ayı sonuna kadar netleşmesi beklenmiyor. AKP yönetimi, seçim sürecinde parti içi çekişmelerin önüne geçmek için bu konuyu tartıştırmak istemiyor. Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıkması durumunda devir-teslim töreniyle birlikte hükümet düşmüş olacak. AKP MKYK, yeni genel başkan seçimi için olağanüstü kongre kararı alacak. Yeni Cumhurbaşkanı da, yeni hükümeti kurmak görevlendirme yapacak.
Basına ambargo
AKP, geçmiş kongrede olduğu gibi bazı gazete ve televizyonlara ambargo koydu. Sözcü, Yurt, Birgün, Evrensel ve Aydınlık gazeteleri ile Halk TV, Ulusal Kanal ve Hayat TV gibi basın kuruluşlarına toplantı için davet gitmedi.
Tarhan’ın adaylığı zora girdi
CHP’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkıp imza vermeyen milletvetvekillerinden bir bölümü, dün aday olarak çıkarmak istedikleri Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’la yaptığı toplantıya katılım düşük olurken, İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıkanların büyük bölümü Tarhan için de imza desteği vermeyeceklerini açıkladılar. Emine Ülker Tarhan, halkın kendisini “aday göstermesinin en büyük ödül” olduğunu belirterek, adaylık konusundaki çalışmalarını “sürdüreceğini” bildirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise“alternatif aday” için imza toplayan aralarında Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un da bulunduğu milletvekilleri hakkında “disiplin” sürecinin işletileceği mesajı verdi.
CHP’nin MHP ile birlikte İhsanoğlu’nu aday gösterirken, CHP içinde bir grup milletvekili “alternatif aday” göstermek istedikleri Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’la Meclis’te toplantı yaptı. Tarhan’ın adaylığını ilk ilan eden isim olan Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, İstanbul Milletvekili Nur Serter, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner’in katıldığı ve Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın odasında gerçekleştirilen toplantıya katılımın az olması dikkat çekti. Toplantıya katılan Ali Haydar Öner de İhsanoğlu’nun adaylığına karşı olduğunu, ancak “alternatif aday çıkarmayı doğru bulmadığını” belirterek, imza vermeyecğini ifade etti. İhsanoğlu için imza vermeyen 21 milletvekilinin büyük bölümü “alternatif aday”a karşı olduğunu belirterek, Tarhan için imza vermeye yanaşmadı. Edinilen bilgiye göre İhsanoğlu’na imza vermeyen eski Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, Adnan Keskin, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile eski Genel Başkan Deniz Baykal ve kendisine yakın milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda İhasnoğlu muhalifi milletvekili alternatif adaya karşı olduklarını telefonla iletip, toplantıya katılmadılar. Toplantıya katılan ancak alternatif aday gösterilmesine de karşı çıkan Öner, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, kendisinin parti yönetimin aday belirleme konusunda kendi iradesini yok saymasına tepkili olduğunu belirterek, “Ama ben başka aday çıkarılmasını da doğru bulmuyorum, bunu da ifade ettim” dedi.
İmza yetmezse, bildiri çıkacak
Muhaliflerin “dar katılımlı” toplantısında, bazı isimler aday göstermek için imza sayısı bulunsun bulunmasın, Tarhan’ın çıkıp “adaylığını ilan etmesini” istedi. Ancak bu konudaki açıklama için, dikkatli bir çalışma yürütülmesi ve aday başvurularının sona ereceği 3 Temmuz’a kadar beklenmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, Tarhan’ı aday göstermeye dönük 20 imza bulunamazsa, Tarhan ve kendisine destek verenlerin, duruşlarını ortaya koyan bildiriyi de yine 3 Temmuz’da açıklaması görüşü ağırlık kazandı.
Disiplin tehdidi
Muhaliflerin toplantısı sürerken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da “alternatif aday” çıkarma girişimi karşısında “disiplin mekanizmasını işletecekleri” mesajını verdi. Altay, “CHP ile üyelik bağıtı buhlunan bazı millevtekilerinin partinin genel başkanı tarafından parti içindeki çeşitli istişarelerden sonra açıkladığı adaya imza vermemelerini anlayışla karşılamakla birlikte, adayı ve parti politikalarını yoğun eleştiren, eleştirinin ötesinde itham eden ve töhmet altında bırakan açıklamaları ve bu açıklamları bir başka siyasi partinirn fiili yayın organı olan gazete ve televizyonlar üzerinden yapmaları parti gelenekelerimizie hoş ve sempatik karşılanmaz” dedi.
Adaylık en büyük onur
Öte yandan İhsanoğlu’nun adaylığı için imza vermeyen ancak alternatif adaya da karşı çıkan Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ise yaptığı açıklamada, görüştüğü Tarhan’ın “aday değilim” dediğini açıklayınca ortalık karıştı. Ancak Tarhan, muhalif milletvekilleri ile yaptığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamayla bunu bir anlamda yalanladı. Tarhan, cumhurbaşkanı olarak önerilmesinin kendisini“yüreklendirdiğini” belirterek, “Halkın beni aday olarak görmesi, göstermesi en büyük onurdur bana göre. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Daha sonra bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapacağını ifade eden Tarhan, grup yönetiminin “disiplin tehditi”ne ilişkin ise yorum yapmaktan kaçındı.
Toplantıya katılan Dilek Akagün Yılmaz da Tarhan’ın “aday olmayı istemediği” yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Tarhan’ı aday göstermek isteyen milletvekilleri olarak kendilerinin de “durdukları yerde durduğunu” ifade etti. Yılmaz, aday başuruları için 3 günlük süre olduğuna dikkat çekerek, çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Grup yönetiminin “disiplin”tehditine ilişkin tavrına ise Yılmaz, “Disiplin sürecinin işletileceği iddiası traji komik bir olaydır. Çünkü İhsanoğlu’nun adaylığıyla ilgili CHP’nin yasal organlarından geçmiş bir karar yoktur. Yasal organlardan geçmeyen birisiyle ilgili sözler nedeniyle bizi disiplinle korkutamazlar, ciddiye alınacak bir durum değildir” dedi.
Aygün de vazgeçti
Öte yandan İhsanoğlu’nun adaylığına ilk bayrak açan isimlerden olan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de imza vermeyeceğini açıkladı. Aygün twitter hesabından yaptığı açıklamada, “CHP’de ikinci aday çıkarılması hem yeni adayın partiyi ve Kılıçdaroğlu’nu tartışmalı hale getirecek oluşu, hem de Tayyip Erdoğan’a yarayacağı düşünüldüğünde olanaksız hale gelmiştir. CHP yönetiminin‘disiplin’ yollu imaları nedeniyle değil, işte bu sebeplerle CHP’de ikinci adaya sıcak bakmıyorum” dedi.