UAE Enerji Raporu açıklandı
Uluslararası Enerji Ajansı'nın "Türkiye 2009 Gözden Geçirme Raporu" açıklandı. Raporda UAE'nin Türkiye'yi enerji sektöründe ek reformlar yapması ve düşük karbon ekonomisine yönelmesi konusunda teşvik ettiği belirtildi.
cumhuriyet.com.trUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Nabuo Tanaka, Türkiye'nin enerji altyapısı konusunda büyük yatırımlara gereksinim duyduğunu, elektrik alanında reformlarını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü, ancak doğal gaz sektöründeki reformların hızlandırılması gerektiğini belirtti. UAE, Türkiye'nin enerji sektöründe ek reformlar ve düşük karbon ekonomine yönelmesi konusunda teşvik edildiğini açıkladı. Tanaka, Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklardan daha fazla yararlanma ve nükleer santral inşa etme planları için "doğru yönde atılmış net adımlar" ifadesini de kullandı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), "UEA Ülkelerinin Enerji Politikaları - Türkiye 2009 Gözden Geçirme" raporunu açıkladı. UEA Başkanı Nabuo Tanaka, raporla ilgili açıklamasında, büyüyen ekonomiye yeterli enerji arzı sağlamanın hükümetin temel enerji politika kaygısı olmayı sürdürdüğünü, ancak Türkiye'nin aynı zamanda enerji politikalarının diğer tüm alanlarında geçtiğimiz yıllarda önemli ilerlemeler sağladığını belirtti.
'Yatırıma ihtiyacınız var!'
Türkiye'nin enerji altyapısında, özellikle de elektrik ve doğal gaz alanında, halkına ulaşılabilir enerji arzı sunabilmek ve hızlı sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlamak için büyük yatırımlara gereksinim duyduğu belirtilen raporda, yatırımları çekebilmek için enerji piyasasındaki reformların devam etmesi gerektiği belirtildi. UEA Başkanı Tanaka'nın, Türkiye'nin enerji raporuna ilişkin saptamalarından bazıları da şöyle:
-Elektrik sektörü reformları iyi bir şekilde devam ediyor, ancak, doğal gaz sektörü reformu daha yavaş oldu ve hızlandırılması gerekir.
-Türkiye'nin başarılı enerji diplomasisi hem ülkenin kendisi, hem de geniş uluslararası toplumun yararına.
-UAE Türkiye'nin küresel enerji güvenliğinin iyileşmesinde oynadığı rolü kabul ediyor.
-Küresel ölçekte düşük karbonlu ekonomiye geçme gereksinimimiz var, bu enerjiyi nasıl üreteceğimiz ve tüketeceğimiz ile ilgili bir devrim. Uzun vadede hem arz hem de talep yönünde enerji verimliliğini dramatik biçimde iyileştirmek zorundayız. Aynı zamanda güç üretim ve nakliyesini de dekarbonize etmemiz gerekir. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayı artırma ve bir nükleer santral kurma planları doğru yönde net adımlardır.
-UAE, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele için 2012 rejimi sonrasıyla ilgili çabalarını yoğunlaştırmasını, emisyon hedefi oluşturmasını sağlamaya çalışıyor.
Petrol stoku ve ithalat uyarısı
UAE Raporunda Türkiye'nin petrol ve gaz gereksiniminin ithalat yoluyla karşılandığı ve bu ithalatın gelecek on yılda yaklaşık iki katına çıkabileceği uyarısı yapıldı, Türkiye'nin enerji politikasının önemli unsurunu, bölgedeki arz ülkeleriyle olan enerji diplomasisinin oluşturduğu belirtildi. Bölgenin dünya petrol ve gaz rezervinin yüzde 70'ini karşılayan konumda olduğu kaydedilen raporda, "Petrol ve gazın çeşitlendirilmiş kaynaklardan güvence altına alınmasına ek olarak ülke yine de ülke içinde daha güçlü çözümlere odaklanmak zorundadır. Özellikle UAE, Türkiye'yi acil petrol ve doğal gaz rezervlerini artırması konusunda kapsamlı bir uzun vadeli plan geliştirmesi konusunda teşvik etmektedir. Türkiye aynı zamanda, UAE petrol stoklama taahhütleriyle daha fazla uyum için, hızlı bir şekilde oluşturulacak bir stok tutma ajansıyla mümkün olacak kurumsal kapasitesini de artırmalıdır. UAE üye devletlerinin en az 90 günlük petrol ithalatı eşdeğeri petrol tutmaları istenmektedir" deniliyor.
Türkiye'nin CO2 salınımı hızlı artacak
Raporda Türkiye'nin enerji politikasındaki zorluklara yanıt oluşturması için enerji verimliliğini iyileştirmesi gerektiği belirtildi, özel taşıt araçları ve bina-ulaştırma altyapısındaki artışın karar verme noktasında olanların dikkatini çekeceği kaydedildi. Raporda, "Türkiye'de enerji bağlantılı karbondioksit salınımı 1990'dan bu yana iki misli arttı ve enerji talebiyle paralel bir şekilde orta ve uzun vadede hızlı bir artış gösterme olasılığı bulunuyor" denildi.