"Twitter'da kaç yolsuzluk tweeti engellendi?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a 'Türkiye'nin Twitter'dan istediği içerik engellenmelerinden kaç tanesi 'yolsuzluk ve hırsızlık' temalıdır?' diye sordu.

cumhuriyet.com.tr

Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle;

"Basına yansıyan haberlere göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, şu ana kadar Türkiye'nin Twitter'dan 338 içerik engelleme talebinde bulunduğunu, bunların 255'inin engellendiğini, Kobani'ye destek için 6-8 Ekim'de düzenlenen eylemler sırasında Twitter'da 84 hesabın askıya alındığını açıklamıştır.  Bakan Lütfi Elvan sosyal medyada engelleme ve kısıtlama yapılmasına karşı olduğunu ancak sosyal medyada 'bazı ahlaki değerlerde zafiyetler' olduğunu ve sahte hesapların Facebook ve Twitter'in güvenirliğini zedelediğini ifade etmiştir. Bakan Lütfi Elvan açıklamasında ayrıca internet siteleriyle alakalı herhangi bir mahkeme kararını uygulamayan şirketlere para cezası getiren düzenleme yapacaklarını belirtmiştir.

Bu bağlamda;

1-Türkiye'nin Twitter'dan istediği içerik engellemelerinin gerekçeleri nelerdir?

2-"Bazı ahlaki değerlerde zaafiyetler" nelerdir?

3-Yolsuzlukları protesto etmek, yolsuzluğa hırsızlık demek “bazı ahlaki değerlerde zafiyetlerden biri midir?

4-Türkiye'nin Twitter'dan istediği içerik engellenmelerinden kaç tanesi "yolsuzluk ve hırsızlık" temalıdır?

5-Twitter'a erişimin kısıtlanması veya engellenmesi vatandaşların düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğüne bir kısıtlama veya engel teşkil etmemekte midir?

6-Twitter'dan içerik engellenmesi talebinde bulunan vatandaşlar kimlerdir?

7-Türkiye'de bulunan erişimin kısıtlanması veya engellemesi uygulaması başka hangi ülkelerde mevcuttur?

8-Twitter'ın Türkiye'deki mahkeme kararlarını uygulamamasının gerekçesi nedir?

9-Twitter'ın Türkiye'deki mahkeme kararlarını uygulamamasının gerekçesi düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğü hakkının gasp edilmesi midir?

10-AB ülkelerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) benzeri kurumsal yapılar bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa, bu ülkeler hangilerdir?"