Tutuklanan polislerden polis müfettişlerine tazminat davası

22 Temmuz operasyonu kapsamında 2'si tutuklu 5 polisin avukatı soruşturmanın açılmasını sağlayan İçişleri Bakanlığı Polis Müfettiş Tevdi Raporu'nu hazırlayan 3 polis müfettişi aleyhine, raporu hukuksuz bir şekilde hazırladıkları iddiasıyla toplam 500 bin liralık tazminat davası açtıklarını belirtti.

DHA

"22 Temmuz operasyonu" kapsamında tutuklanmasına karar verilen eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ve eski Van Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan ile serbest bırakılan 3 polisin avukatlarınca, soruşturmasının başlatılmasını sağlayan raporu yazan müfettişlere tazminat davası açıldı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen avukatlar, hazırladıkları dava dilekçelerini nöbetçi İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine sundu.

'ANAYASA MAHKEMESİ BAŞVURUMUZU KABUL ETTİ'

Adliye önünde konuşan avukat Ömer Turanlı, soruşturma aşamasında yaşanan hukuksuzluklarla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptıklarını söyledi. Turanlı, "Anayasa Mahkemesi, başvurunun kabul edilebilirliğine dair rapor yazıp, başvurumuzu kabul etti. Hazırlanan rapor, görüşünü sunması için Adalet Bakanlığı'na gönderildi" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin bakanlığın görüşünü beklememesi gerektiğini ifade eden Turanlı, "Müvekkillerimiz mağdur edilmiştir. Bekleme süreleri bu mağduriyetleri kat kat arttırma anlamına gelir. HSYK oybirliğiyle, soruşturma savcısı İrfan Fidan'ın evrakta sahtecilik yaptığına, hakimlerin suç işlediğine karar vermiştir. Bu kararlar nazara alınarak Adalet Bakanlığı'nın görüşünün beklenmemesi gerekir. Böyle bir yasal zorunluluk yoktur" diye konuştu.

"SAVCI SUÇ İŞLİYOR" İDDİASI

Soruşturma savcılarından İrfan Fidan'ın suç işlediğini öne süren Turanlı, savcının 2 ay geçmesine rağmen müvekkillerinin tutuklanmasına neden olan "Selam Tevhid" soruşturması dosyasını kendilerine vermediğini ve bu yüzden savunma yapamadıklarını savundu. Dosyanın bir kısmının kendilerine verilebileceğinin söylendiğini ancak bir kısım dosyayla savunma yapamayacaklarını kaydeden Turanlı, "Anayasa Mahkemesi bir an önce bu hukuksuzluğa son vermeli. Müfettiş tevdi raporunu bile savcı bize vermedi. Emniyetten CD halinde imzasız bir şekilde alabildik. 2 aydır elimizde sadece rapor var. Rapor, olmayan şeyleri var gibi gösteriyor. Var olanları da çarpıtıyor. Polis başmüfettişi, hakimlerin kararını değerlendiremez. Haddini aşmıştır ve hukuken bu suçtur. Mağdur olan hakim ve savcılar buna dava açmak zorundadır" dedi.

POLİS MÜFETTİŞLERİNE 500 BİN LİRALIK DAVA

Müfettiş Tevdi Raporunu yazan polis başmüfettişlere tazminat davası açtıklarını söyleyen Turanlı, "5 şüpheli adına 100'er bin liradan toplam 500 bin liralık tazminat davası açtık. Operasyonlarda gözaltına alınan diğer şüpheli polisler de dava açacak. Toplam 2 milyon lira civarında dava açılacak" dedi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Ömer Köse ve Serdar Bayraktutan ile Reşat Nuri Polat, Yakup Acar ve Ömer Özüyılmaz adına açılan tazminat davalarına ilişkin vekalet ücretlerinin borç alınarak bulunduğunu belirten Turanlı, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sundukları dilekçede taznimat istedikleri polis başmüfettişlerin isimlerinin ise, Gökhan Özsavaş, Mehmet Selvi ve Mehmet Ali Akkaplan olduğunu belirtti.

İSTANBUL VE HAKKARİ VALİLİK VE EMNİYET MÜDÜLÜKLERİNE DE DAVA

Avukat Turanlı, görevden uzaklaştırmalarına karar verilen şüpheli polisler Hüseyin Özkan, Yakup Acar ve Reşat Nuri Polat adına, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Hakkari Valiliği ve Hakkari Emniyet Müdürlüğü aleyhine tam yargı davası açtıklarını kaydetti. Şüpheli polislerden Hüseyin Özkan'ın İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü aleyhine 50 bin ve Yakup Acar ile Reşat Nuri Polat'ın da Hakkari Valiliği ve Hakkari Emniyet Müdürlüğü aleyhine 20'şer bin olmak üzere toplam 90 bin liralık tam yargı davası açtığını belirten Turanlı, yaşandığını iddia ettiği mağduriyetlerle ilgili hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.