TUSKON davasına bakacak mahkeme: Tutuklama ölçülü ve gerekli...106 kaçak var
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) iş dünyası yapılanmasına yönelik TUSKON’a yönelik iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamenin 18 sayfadan oluşan tensip zaptında ise dikkat çeken detaylar yer aldı.
ESRA ALUSFETÖ'nün iş dünyası yapılanmasına yönelik 84 işadamına yönelik davanın tensip zaptında bir süre önce sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Ömer Faruk Kavurmacı hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı gündeme oturmuştu. Ancak tensipte davanın seyrinin nasıl olacağına dair pek çok karar da bulunuyor. Mahkemenin aldığı kararlar ise 18 sayfa olarak mahkeme dosyasına girdi.
106 şüpheli kaçak
Mahkeme yaptığı inceleme sonucunda sanıkların atılı suçu işlemiş olabileceğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delileler bulunduğunun altını çizdi. Hiyerarşik yapı içinde orta ve üst düzey görevde olanan örgüt üyelerinin kaçak oldukları vurgusu yapılarak yakalanamalan 106 kişinin evraklarının bu nedenle ayrıldığı kaydedildi. Mahkeme ayrıca sanıkların bazılarının yurt dışına kaçabileceği kanatinde olduğunu bu nedenle de adli kontrol hükmünün uygulanmasının yetersiz kalacağı belirtildi. Mahkeme saydığı bu gerekçelerle, "Tutuklama tedbirinin gerekli ve ölçülüdür" kararı verdi.
Davanın delileri için güvenlik ve uygun alan talep edildi
Mahkeme duruşmanın Silivri Açık İnfaz Kurumu bünyesindeki duruşma salonunda yapılmasına karar verdi. Duruşma öncesinde ise davanın delileri için güvenliğin arttırılması ve uygun bir oda tahsis edilmesi istendi.
Gizli tanıklar, tanık koruma programına alındı
Davanın gizli tanıkları için de mahkeme karar tahsis etti. Tensip zaptında gizli tanıklar, "Boran", "Berat" ve "Demir"in kimlik bilgilerinin mahkemeye bildirilmesi istendi. Ardından da gizli tanıkların can güvenliği için "Tanık koruma programına" alınması yönünde karar verildi.
Sosyal medya hesapları mercek altında
Sanıkların sosyal medya hesapları hakkında da mahkeme karar oluşturdu. Sanıklara ait Twitter, Facebook ve başkaca hesaplarının incelenmesi kararı alındı. Bu hesaplarda da görevlilerin inceleyeceği konu başlığı, FETÖ/PDY lehine yapmış oldukları paylaşımlar olarak belirlendi. Yapılacak araştırmanın socununda kaynak gösterilerek mahkemeye bildirilmesi istendi.
Duruşma Eylül ayında yapılacak
Mahkeme duruşma tarihi olarak ise Ekim ayını belirledi. Davanın ilk oturumu 23 Eylül 2017'de yapıcak ve tüm Ekim sonuna kadar devam edecek.
Ömer Faruk Kavurmacı hakkında verilen karar
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı hakkında verilen tutuklama kararı ise tensip zaptının en detaylı maddesi.
Kavurmacı’nın avukatları tarafından sunulan tahliye talepli dilekçeyi değerlendiren İstanbul Nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, 2005 yılında Post Viral Ensefalit atağı sonucu ‘Epilepsi’ tanısı konulan Kavurmacı'nın 18 Nisan 2017 tarihli raporu inceyelerek tahliyesine karar vermişti.
İddianameyi kabul eden mahkeme ise İstanbul Nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği'nin aksine sanığın cezaevinde kalabileceğine karar verdi.
Bu kapsamda hazırlanan karar metni şöyle:
"Sanığın Silivri Ceza İnfaz Kurumuda bulunduğu süre içerisinde Silivri Devlet Hastanesi'nden aldırılan 21 Mart 2017 tarihli sağlık kurulu raporu ile hapis cezasının infazı veya tutuklu kalması mahkumun hayatı için kesin bir tehlike arz etmediğini bildirilmiştir. Ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirebileceği, hastalığının sürekli bir tedavi gerektirmesi gibi zorunlu halleri yoktur. Tahliye kararına gerekçe tutulan Acıbadem Hastanesi'nin 18 Nisan 2017 tarihli İç Hastalıkları uzmanın görüşünü içerir yazısında belirtilen sağılık sorunları ise bu tarihten önce gerçekleşen ve sanığın tedavi gördüğü rahatsızlıklara ilişkin bulunduğu gözönüne alınarak tutuklanmasına karar verildi" denildi.