"Türkiye'ye GDO'lu pirinç giriyor"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, 72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye'nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkartması, bunun için de yeterli sulama yatırımı yapması gerektiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

ZMO ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Dünyada ve Türkiye'de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek'' konulu sempozyum, Başkent Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in su konusunda konferans vereceği sempozyumda, bu konuyla ilgili konuşmak istemediğini ve Türk tarımının resmini çizmekle yetineceğini söyledi.

78 milyon hektar yüz ölçümüne sahip, 72 milyon kişinin yaşadığı Türkiye'de tarımın hak ettiği yeri alamadığını savunan Günaydın, böylesine zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip ülkede özellikle temel ürünlerde üretime önem verilmesi vurguladı.

Bugün Türkiye'de yıllık yaklaşık 20 milyon ton buğday üretildiğini, olağan yıllarda 1 milyon ton, kuraklık görülen yıllarda ise 2,5-3 milyon ton buğday ithalatı yapıldığına işaret eden ZMO Başkanı, ''72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye'nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkarması gerekiyor. Bunun için Konya gibi bölgelerde sulama yatırımları yapılmalı. Fakat yılda 40 bin hektarın altında olan sulama yatırımlarıyla bu üretim miktarına ulaşılması mümkün değil'' dedi.

 

"Türkiye'ye GDO'lu pirinç giriyor"

Türkiye'nin yılda 1,5 milyon ton civarında mısır, 1,5 milyon ton civarında soya ithal ettiğini, pamuk ithalatına 1 milyar dolar ödediğini anlatan Günaydın, büyükbaş hayvan sayısının 16 milyondan 11 milyona düştüğünü, kümes hayvanı varlığında ise biraz artış olduğunu bildirdi.

Türkiye'de yıllık süt üretiminin 12,2 milyon tona kadar çıktığını, kişi başı süt tüketiminin yıllık 17 litre olduğuna dikkati çeken Günaydın, AB ortalamanın ise yıllık 110 litre olduğunu ve bu ortalamayı yakalamak için süt üretiminin 4'e, 5'e katlamak gerektiğini söyledi.

Tarım ürünleri ithalat ve ihracat rakamlarının başa baş olduğunu, dışarıdan ithal edilen ham maddelerin işlenerek satıldığını belirten Günaydın, ''Kendi gıda ham maddemizi bu kadar geniş topraklarda neden karşılayamıyoruz?'' dedi.

Günaydın, ''Türkiye'ye GDO'lu pirinç girdiğini bilmezdik, yapılan analizler Türkiye'ye GDO'lu pirinç girdiğini gösterdi'' diye konuştu. ZMO Başkanı şöyle devam etti:
''Şeker pancarı üretimimiz 18 milyon tondan 16,3 milyon tona kadar düştü. 25 kamu şeker fabrikasını devreden çıkartırsak, kar ve zarar eden fabrikaları aynı sepete koyarsanız özelleştirme sonrası bu fabrikaların en az 15 tanesi kapatılır. Bu da Türkiye'nin şeker fabrikası üretiminin yabancıların eline geçmesi demektir. Biz ZMO olarak şeker fabrikalarımıza dokundurtmamak için için elimizden geleni yapacağız.''

 

TÜSKOOP-Bir Başkanı Uysal

Sempozyumun açılışında konuşan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal ise sulama kooperatiflerinin, yer altından suyu pompalarla çektiğini, bu nedenle kullandıkları elektrikten dolayı 2 milyar lirayı aşkın borçları bulunduğunu ve borç nedeniyle pompaların kapalı olduğunu söyledi.

Söz konusu borçların yeniden yapılandırılması konusunda hükümet ve TEDAŞ yetkilileriyle görüştüklerini belirten Uysal, ''Yeniden yapılanma ile faizlerin kaldırılıp ana paranın 3 sene içerisinde asgari 2 taksit şeklinde ödenmesi konusunda öneride bulunduk. Birliğimize bağlı kooperatiflerdeki çiftiler büyük beklenti içerisinde. Bu konunun en kısa sürede açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz'' dedi.