"Türkiye'nin rekabet etmesi gerekecek"

Rusya'nın Sesi, Başbakan Erdoğan'ın, Moskova ziyaretinde Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olmak için resmen başvuruda bulunmasına ilişkin uzmanların, değerlendirmelerini yansıttı.

cumhuriyet.com.tr

Rusya'nın Sesi Radyosu, Başbakan Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşürken Ankara'nın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyü olmak için resmen başvuruda bulunduğuna dikkat çekerek, uzmanların "Ankara'nın tercihini, Avrasya entegrasyonu lehine kullanması tamamen doğal" değerlendirmesini yansıttı.

Haberde, Türkiye'nin Avrupa entegrasyonu için oldukça fazla çaba harcadığı fakat Fransa ve Almanya'nın bu çabaları bloke ettikleri ifade edilerek, Siyaset Bilimci Stanislav Tarasov'un, sorunun sadece Avrupa ile olan siyasi çelişkilerde olmadığı yorumuna yer verildi.

Tarasov, "Bugünkü gelişmelerin hem ekonomik, hem de jeopolitik nedenleri var. Türkiye ekonomisi başlangıçtan itibaren ihracata yönelik bir ekonomidir. Bir zamanlar, Türk ihracatının yüzde 65 kadarı Avrupa'ya yapılıyordu. Şimdi ekonomik kriz yüzünden piyasa daralıyor. Ekonomiyi kurtarmak gerek" diyerek şöyle devam etti:

"Öte yandan jeopolitikayı da kurtarmak gerek. Bunun için Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da öne sürdüğü düşünceleri yani Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütüne alınmasına ilişkin düşüncelerini seslendirmeye karar verdi."

Ancak şu anda Türkiye'nin, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını protesto etmek amacıyla Avrupa ile ilişkilerini fiilen dondurduğuna işaret eden Tarasov, "Avrupa Birliği kurumları şimdi, dayanıklılık sınavından geçerken Asya'da meydana gelen Rusya merkezli entegrasyon süreçleri dinamizm kazanıyor. Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü tam üyeliği karşısında yeni satış piyasalarına girme imkanlarının açılmasıyla kalmayacak. En önemlisi Türkiye, enerji projelerine katılma imkanı bulacak" yorumunu yaptı.

Rusya Bilimler Akademisi Doğubilim Enstitüsü müdürü Vitalin Naumkin ise, Türkiye'nin rekabet etmesi gerekeceğini kaydederek, "Türkiye, Avrupa ve Doğu'da çeşitli şekillerde varlığını sağlamak istiyor. Bu böylesi bir devlet için gayet olağandır. Ama bu isteğinin gerçekleşmesi kademeli bir süreç olmalıdır. Üyeliği isteyen Hindistan ve Pakistan dahil diğerleri de var. Şanghay İşbirliği Örgütünün; çabucak, önemli derecede genişletilmesinden sözetmek için vakit daha erkendir" ifadelerini kullandı.