"Türkiye'den çok İsrail kaybeder"

Türkiye'nin, "İslamcı bir parti"nin yükselişi ve Irak savaşının ardından "yavaş yavaş Amerikan korsesinden kurtulduğu" görüşünü de dile getiren gazete Türkiye ile İsrail için "İki ortaktan en çok kaybedecek olanı İsrail'dir çünkü onun Ortadoğu'da bir tek Müslüman müttefiki var" diye yazdı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'nin "eksen kayması" tartışmaları, Batı'da yoğunlaşırken Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'nin "jeopolitik kayması"nın İsrail'i kaygılandırdığını belirterek, Türkiye'nin Müslüman komşularına yakınlaştığı Ortadoğu'daki "büyük bölgesel oyun"da İsrail'in elinde "pek bir koz" olmadığı yorumunu yaptı.

Türkiye'nin, "İslamcı bir parti"nin yükselişi ve Irak savaşının ardından " yavaş yavaş Amerikan korsesinden kurtulduğu"nu da yazan gazete Türkiye ve İsrail için de "İki ortaktan en çok kaybedecek olanı İsrail'dir çünkü onun Ortadoğu'da bir tek Müslüman müttefiki var" görüşünü dile getirdi.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde "Türkiye'nin Jeopolitik Kayması, İsrail'i Kaygılandırıyor" başlıklı analizinde İsrail'in, Gazze operasyonunun ve Filistinlilerle barış sürecindeki uyuşmazlığının kollateral bir kurbanı olduğunu, bunun da "Türkiye ile özel ve çok değerli ilişkisi" olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin askeri tatbikatını iptal etmesini "daha derin bir rahatsızlığın işareti" olarak değerlendirilen Laurent Zecchini imzalı analizde "Türkiye'nin Müslüman komşularına yakınlaştığı bu 'büyük bölgesel oyun'da İsrail'in elinde pek bir koz yok" diye yazdı.
Oysa bölgesinde izole olan Yahudi devleti için Türk müttefiki ile ilişkileri geliştirmesinin taşıdığı öneme işaret edilirken, İsrail'in Washington'un nezdindeki itibarını Türkiye'nin hizmetine sunduğu, İsrail'in, sadece "Ermeni soykırımı"na tanımamakla kalmayıp Kongre'nin de tanımaması için de çaba gösterdiği de kaydedildi.


"Türkiye PKK ile mücadele İsrail'den yararlandı"

Le Monde, Türkiye'nin, aynı zamanda başta PKK ile mücadelesinde olmak üzere, İsrail ile askeri işbirliğinen yararlandığını öne sürdüğü analizinde İsrail askeri uçaklarının Konya'da eğitim uçuşlarını yaptığını da anımsattı.

Ancak, Türkiye'de "İslamcı bir partinin yükselişi"ni ve ikili ilişkileri ciddi bir teste tabii tutan ABD'nin Irak işgali olmak üzere iki faktörün durumu değiştirdiğini belirten gazete, bunları, olarak sıraladıktan sonra "Türkiye, yavaş yavaş Amerikan korsesinden kurtuldu, Müslüman ve Osmanlı köklerini canlandırdı, ekonomik büyümenin sayesinde güçlendi ve, nihayet, Avrupa Birliği adaylığından duyduğu hayal kırıklığını, Ortadoğu güçü olma iştahına dönüştürmeye karar verdi" yorumunu yaptı.

Fransız gazetesi, Suriye, İran ve Irak gibi ülkelere yakınlaşan Türkiye'nin, kendisini her yerde arabuluculuk şampiyonu haline getirdiğini belirtirken Ankara'nın, artık İsrail'in Washington'daki desteğine ihtiyaç duymadığını, İsrail'in de, Ankara'daki Filistin sorununun yarattığı hissiyatını küçümsediğini kaydetti. Le Monde şu görüşler de öne sürdü.

"(İsrail'in) Ankara ile imtiyazlı ilişkisi, asimetrik hale geldikçe özünü kaybediyor. Türkiye'nin, bölgede yumuşak bir güç olma iddiası var oysa Yahudi devleti, daima gücün diplomasinin avantajlarına inanıyor. İkili ilişkiler iyileşebilir ancak Ankara, artık bir şart da öne sürüyor: Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler, barış umudu ile canlanabilsin. Bu iki ortaktan en çok kaybedecek olanı İsrail'dir çünkü onun Ortadoğu'da bir tek Müslüman müttefiki var."