Türkiye'de terör kavramı değişti
CHP lideri Baykal, Silahların bırakılması memnuniyet verici ancak hukuk sistemi ayaklar altına alındı. Pişman olmadığını söyleyenler serbest kaldı" dedi. Prof. Batum "Saygın profesörler aylardır cezaevinde tutuluyor, diğer yandan PKK üyesi olduğunu bildiğimiz kişiler serbest bırakılıyor" diye konuştu.
cumhuriyet.com.trTürkiye’ye gelen 34 PKK’linin sorgulaması yapıldıktan sonra Türk Ceza Yasası’nın (TCY) “etkin pişmanlık” başlıklı 221. maddesine göre serbest bırakılması üzerindeki tartışmalar sürüyor. TCY’nin TBMM’deki görüşmeleri sırasında Adalet Komisyonu üyesi olan eski CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, pişmanlık belirtisi göstermeyen PKK’lilere 221. maddenin uygulanamayacağını belirterek “Bu, kanunu zorlamak değil, bile bile uygulamamak olur” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süheyl Batum, PKK’lilerin “pişman olmadıklarını” ifade etmelerine karşın serbest bırakılmalarının, TCY’nin 221. maddesiyle bağdaştırılamayacağını söyledi. Batum, “Bir yanda halen suçlarının ne olduğu bilmediğimiz saygın profesörlerin, akademisyerin Ergenekon davası kapsamında aylardır cezaevinde tutulduğuna şahit oluyor, diğer yandan giysileriyle, söylemleriyle çok açık bir biçimde PKK üyesi olduğunu bildiğimiz kişiler neye dayandırıldığı bilinmeden serbest bırakılıyor. Türkiye’de terör kavramının değiştirildiğine katılıyorum” diye konuştu. İstanbul Barosu’nun eski başkanlarından Turgut Kazan da “Son gelen PKK’lilere yönelik farklı uygulama”nın bir hukukçu olarak kendisini rahatsız ettiğini söyledi.
221. madde ne diyor?
Türkiye’ye gelen terör örgütü PKK üyesi 34 kişinin pişmanlık göstermemelerine karşın TCY’nin 221. maddesinin nasıl uygulandığı netlik kazanmadı. TCY’nin “etkin pişmanlık” başlıklı 221. maddesi, “Örgüt üyesinin, örgütün faaliyet çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz”, “Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde hakkında cezaya hükmolunmaz” hükümlerini düzenliyor.
‘İdari af uygulandı’
TCY’nin TBMM’deki görüşmeleri sırasında Adalet Komisyonu üyesi olan eski CHP milletvekili Eraslan, PKK’lilere 221. maddenin hiçbir şekilde uygulanamayacağını belirterek “Bir devlette en kötü kanundan daha kötü bir şey vardır, o da var olan kanunun uygulanmamasıdır. Bırakın örgütün çökmesini sağlayacak bilgi vermeyi, herhangi bir pişmanlık bile göstermemişlerdir. 221. maddenin hiçbir fıkrası uygulanamaz. Çok vahim, anayasal suç işlenmektedir. İdari bir af uygulanıyor. Birtakım siyasi mülahazalarla kanun askıya alınıyor” dedi.
‘Terör kavramı değişiyor’
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Batum, söz konusu PKK’lilerin, etkin pişmanlık başlığındaki 221. maddeye göre yargılanabilmeleri için pişman olup örgütün suçlarını açıklayarak, örgütün ele geçirilmesine yardımcı olmaları gerektiğini, ancak halihazırda “gelen” kişilerin pişman olmadıklarını, 221. maddeden yararlanmak gibi bir amaçlarının bulunmadığını ifade ettiklerine dikkat çekerek, “Söz konusu PKK’liler, tam tersine örgütün bir üyesi olarak örgüt liderinin talimatlarına uyduklarını ve açılım için geldiklerini ifade ediyorlar ” dedi. Yargının bu durum karşısında ne yapacağını şaşırmış bir hale geldiğine dikkat çeken Batum, “Yargı gerçekten zor durumda. PKK’lilerin serbest bıraklılmasına ilişkin ‘221. maddenin etkin pişmanlığı uygulayabilmesi ihtimalinin var olması’ gibi bir ibare kullanılıyor. Bunun hiçbir hukuki karşılığı yok” diye konuştu. Kürt açılımına karşı olmadığını ancak mevcut durumun “hukuku zorladığını” ifade eden Batum, “Şu an yaşananlar hukuk devleti açısından utanç verici” değerlendirmesinde bulunarak, özetle şunları söyledi:
“Türkiye’de terör kavramının değiştiğine katılıyorum. Bir yanda halen suçlarının ne olduğu bilmediğimiz saygın profesörlerin, akademisyerin Ergenekon davası kapsamında aylardır cezaevinde tutulduğuna şahit oluyor, diğer yandan giysileriyle, söylemleriyle çok açık bir biçimde PKK üyesi olduğunu bildiğimiz kişiler neye dayandırıldığı bilinmeden serbest bırakılıyor. İktidar yandaşı liberal aydınlar da bu duruma sessiz kalıyor. Bu adaletsizlik, insanları hukuktan soğuttuğunu artık anlamamız gerekiyor. Böyle bir durum askeri darbeler döneminde dahi olmamıştır.”
‘Hukuk adına utanç verici’
Eski İstanbul Barosu Başkanı Kazan da Türkiye’de birçok kişinin PKK’ye destek vermek ya da üye olmak iddiasıyla tutuklu veya hükümlü sıfatıyla cezaevinde bulunduğunu anımsatarak, “Adalet söz konusu kişilere bunu reva görürken, ‘üniformasıyla gelen, etkin pişmanlıktan yararlanmayı reddeden insanların’ serbest bırakılması için yapılanlar bir hukukçu olarak beni utandırıyor” değerlendirmesini yaptı.
AKP: Karar mahkemenin
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, TBMM’de gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna, “Mahkemelerin aldığı kararların ya da savcılıkların vermiş olduğu kararların nasıl olduğunu bana soruyorsunuz. Bunlar, soruşturmalar tamamen savcılıklar tarafından yapılıyor, kararlar mahkemeler ve hâkimler tarafından alınıyor. Dolayısıyla bir bakan olarak benim bu süreçte yapılan yargılamaya şu ya da bu şekilde etki etmem mümkün değil” yanıtını verdi.
Kamu vicdanı yaralandı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir grup PKK’linin Türkiye’ye gelişiyle ilgili olarak, “Dağdan inen PKK’liler bırakılıyor; PKK’yi övenler, yataklık edenler hapiste. Hukuk sisteminin ayaklar altına alınması kamu vicdanını yaraladı. Karşılama törenleri de kamu vicdanını yaralıyor” dedi. CHP lideri Baykal, dün Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle görüşme yapmak istemediğine dikkat çeken Baykal, “AKP dün hepimizin gözü önünde cereyan eden o olaylarda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı’yla, hâkimiyle, savcısıyla devleti oraya gönderdi. İstiyorlardı ki dünkü o tabloda PKK’lileri karşılarken sadece AKP’liler olmasın, CHP de orada yer alsın. Biz buna müsaade etmedik” görüşünü dile getirdi. Baykal, terör örgütünün çözülmesi ve silah bırakmasını memnuniyetle karşıladıklarını ancak bunun hukuk düzenin tahrip edecek şekilde yapılamaması gerektiğini anlattı. Baykal, şu görüşleri dile getirdi: “PKK çözülme sürecine girmiştir. Ama bu iktidar bunu doğru değerlendiremediği için çok güçlü görüyor PKK’yi ve ona taviz vermek zorunda hissediyor kendini. Bu kişiler hakkında hiçbir yasal işlem yapılmaması kamu vicdanını yaralıyor. Ergenekon diye bir sanal örgüt icat edildi, ona yakın, onunla ilişkisi var diye insanlar tutuklanıyor, PKK terör örgütü olmasına rağmen onun mensupları törenle karşılanıyor. Türkiye’deki hassasiyetleri hiç gözetmeden, şehit analarının, babalarının, yakınlarının duyarlılıklarını hiç dikkate almadan büyük mitingler yapılması, sloganlar atılması hepimizin gözü önünde cereyan etti. ” Yargıç ve savcıların yasayı istedikleri gibi uyguladıklarına dikkat çeken CHP lideri Baykal, “Böyle bir uygulama olunca yeni bir yasaya da ihtiyaç yok!.. Hukuk sistemindeki tutarsızlıklar, halkın büyük çoğunluğunu dikkate almayan tavırlar AKP’ye büyük bir bedel ödetecektir. Bu kişiler, Öcalan’ı methediyor ve talimatına uyuyor. Suç var ama suçu dikkate almadan bırakıyorsunuz” dedi.