"Türkiye'de popülist seçim kampanyası kaygısı var"
Financial Times, AKP'nin üçüncü defa seçim kazanma yolunda olduğuna işaret ederek Ortadoğu'daki rejimlerin çökerken Türkiye'nin "siyasi istikrar ve özgürlük" itibarına dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trEkonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasını taşıyan "Erdoğan 12 Haziran Seçimini Kazanma Yolunda" başlıklı haberinde seçimlerin, muhtemelen Erdoğan'ı "ülkenin en uzun görev yapan siyasi liderlerinden biri olduğunu teyit edeceğini" belirtti.
AKP'nin sekiz yıllık iktidarından sonra "bir zamanlar dokunulmaz olan ordu ve yargıdaki muhalifleri kibrini kırıp etkisizleştirdiği" yorumunu yapan gazete, şu görüşleri de dile getirdi: "Tüm Ortadoğu'da rejimler düştüğü, sallandığı bu dönemde Türkiye'nin, pek alışık olunmayan siyasi istikrar ve özgürlük itibarı bulunuyor ve AKP, birçok kişi tarafından Tunus ve Mısır'da yükselen İslami muhalefet partileri için iyi bir model olarak görüyor."
"Kaddafi'nin ödülünü kasul etmesi semptomatik"
Ancak Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilere de yer verildiği haberde "Yurt içinde eleştirenler, Sayın Erdoğan'ı, artan biçimde otoriter ve protestolar konusunda hoşgörüsüz olmakla suçluyorlar. Geçen Aralık ayında Libya'nın zordaki lideri Muammer Kaddafi'nin insan hakları ödülünü kabul etme yönündeki kötü zamanlanmış kararının semptomatik olduğunu söylüyorlar" denildi.
İngiliz gazetesi, "Balyoz" davası kapsamında 163 subay hakkındaki tutuklama kararına değinerek tutuklamaların "laikleri daha da öfkelendirdiğini"ni, tutuklananların aileleri ile birlikte geçen Cumartesi günü protestoda bulunduklarını kaydetti.
"Anayasa'yi değiştirmek için çoğunluğu sağlamayabilir"
Buna karşın anketlerin AKP'nin yeniden seçimi kazanacağını gösterdiğini, bu durumda AKP hükümetinin "Türkiye'nin görevde en uzun süre kalan tek partili hükümeti olacağını" belirtirken AKP'nin seçimde "anayasaya tartışmalı değişiklikleri geçirmek için gerekli çoğunluğu elde edemeyebileceğine" işaret etti.
Haberde Associated Press tarafından gerçekleştiren anketin seçmenleri, aslında ekonominin etkilediğini ortaya koyduğu belirtildikten sonra şöyle devam edildi:
"Yatırımcılar daha sıkı para politikasını umuyor"
"İşadamları ve yatırımcılar, AKP'nin anketlerde önde gitmesini siyasi ve ekonomik istikrar için olumlu olarak görüyor. Ancak bazıları, popülist bir kampanyanın ekonominin aşırı derece ısınmasını önleyecek çabaları geciktirmesinden kaygılanıyor."
Bu çerçevede görüşleri aktarılan Royal Bank of Scotland'ın ekonomisti Tim Ash ise, "yatırımcıların, kontrol dışına çıkan kredideki büyümeyi dizginleştirmek için daha sıkı para politikası ve mali sıkılaşmasını umduklarını" belirtti. Ash, "Piyasanın perspektifi açısından seçimler ne kadar erken olursa o kadar iyi" sözlerine ekledi.