Türkiye'de leylek sayısı azalıyor
Türkiye'de 1960'lı yıllarda 900 bin çift leylek bulunurken, son dönemlerde bu sayının yaklaşık 200 bin çifte düştüğü söylendi.
cumhuriyet.com.trÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serez, leylek sayısının her geçen yıl azaladığını bildirdi.
Leylek sayısının azalmasının çeşitli nedenleri bulunduğunu bildiren Serez, bunlardan en önemlisinin kiremit çatılı ve bacalı ev sayısının azalması olduğuna dikkati çekti.
Serez, şöyle konuştu:
''Eskiden Türkiye'de her evin bacasında bir leylek yuvası bulunurdu. Ancak, gün geçtikçe bu su kuşlarının sayısı azalmaya başladı. Eskiden evler kiremit çatılı yapılırdı ve hepsinde baca bulunurdu. Bu bacalar leylekler için ideal bir yuva yeriydi. Yine o dönemlerde telefon ve elektrik telleri yoktu, kuşlar rahatlıkla inip kalkış yapabiliyordu. 1950-1960'lı yıllardan sonra ise bu tip evler yok olmaya başladı. Apartmanlaşma arttı. Evlerin yakınlarından elektrik telleri geçmeye başladı. Bu da leyleklerin yuva yapımını güçleştirdi.''
Eski dönemlerde ilkel tarım yapıldığını, çiftçilerin tarlalarını saban ve pullukla sürdüğünü, her sabanın arkasından 3-5 leyleğin uçtuğunu anlatan Serez, ''Kuşlar, bu tarım malzemelerinin topraktan çıkardığı böcek larvaları ve solucanlarla beslenir. Teknolojik gelişimle, traktörlerin tarlaya girmesi ve güçlü sesi bu kuşları tarlalardan uzaklaştırdı'' dedi.
Serez, sulak alanların iyice azaldığını, bataklıkların kurutulduğunu ifade ederek, ''Bu tip yerler leyleklerin yiyecek ihtiyacını karşıladıkları en önemli bölgeler. Yine tarım alanlarında yoğun kimyasal ilaçlamaların yapılması, bu kuşların neslinin yavaş yavaş azalmasına neden oldu'' diye konuştu.
Leylek sayısının dünya genelinde azalmaya başlamasının çeşitli ülkelerdeki çevre örgütlerini harekete geçirdiğini belirten Serez, artık yuva yapmakta ve uygun yeri bulmakta zorlanan kuşlar için suni yuvalar oluşturulmaya başlandığını kaydetti.