Türkiye'de ilham veren 9 kadının hikayesi

Umuda çok itiyaç duyduğumuz şu günlerde Tuluhan Tekelioğlu’nun yeni belgeseli “Yapabilirsin”, “İnandığın şey için harekete geç, o güç zaten sende var” mesajını veriyor.

cumhuriyet.com.tr
<video:690109>

Değişimi kendi hayatında yaratmış ve çevresine yaymayı başarmış Türkiye’nin dört bir yanından dokuz kadının hikâyesi bir belgesel oldu. Umuda çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Tuluhan Tekelioğlu’nun yeni belgeseli “Yapabilirsin”, “İnandığın şey için harekete geç, o güç zaten sende var” mesajını veriyor. Belgeselin galası ise önceki gece Kanyon’da gerçekleştirildi. Çekimleri 1 buçuk ay süren, Tunceli, Adıyaman, Hatay, İstanbul, İzmir-Çeşme-Germiyan, Kars ve Mersin-Arslanköy’de gerçekleşen belgesel; kendi hayatının dizginlerini cesaretle ele almış güçlü kadınların ilham veren başarı hikâyelerini gözler önüne seriyor. Geleneksel rollerden sıyrılan kadının; kendisine dayatılanı değil, kendi seçtiği hayatı yaşadığında yarattığı değişime odaklanan “Yapabilirsin”, her kadının bu güce sahip olduğunun altını çizerek cesaretlendirmeyi amaçlıyor. “Yapabilirsin” belgeseli “Var olanı kabul etmek mi? Yoksa bir adım atmak mı? o adımı attığında enginlere sığmıyor, taşıyorsun. Sadece o adımı atacak cesareti göster” diyor. Belgeselin ilk gösterimi ise Hatay’da olacak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Başkent Üniversitesi’nde üniversite öğrencileriyle buluşacak olan belgesel, çekimlerin yapıldığı kentlerde de gösterime girecek.

Belgeselin kadınları

Belgeselde, ev hanımıyken al tın bileziklerini satarak girişimciliğe başlayan ve kaz yemeğini turizme kazandıran girişimci Nuran Özyılmaz, ailesinin tüm itirazlarına rağmen endüstri mühendisliği bölümünde okurken silahlı kuvvetlere giren ve Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu olan Berna Şen Özmen, 2016 Paralimpik Olimpiyatları’nda dünya rekoru kırarak Halter şampiyonu olan Nazmiye Muslu Murat, 2001 yılında köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kuran ve tarlada çalışarak biriktirdiği para ile kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün bebek” filmini yazıp yöneten Ümmiye Koçak, hemşirelik okurken İstanbul Hukuk Fakültesi’ni kazanan ve bu gün Türkiye’nin en çok tanınan avukatları arasında yer alan Altın Mimir, 2010 yılında “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”nu kuran Gülsüm Kav, Adıyaman Fevzi Çakmak Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olan ve engelli öğrencilerin de içinde bulunduğu 400 kişilik bir orkestra kuran Ece Apaydın, zeytin toplayarak geçimini sağlayan ve köy evlerinin dış cephelerine graffiti yapan ve 54 yaşındaki Nuran Erden, oğlunun rahatsızlığına çözüm bulmak amacıyla Türkiye’de üretimi olmayan propolisi kendi temin eden ve Türkiye’nin ilk yerli propolisini bir dünya markası haline getirmek için SBS Bilimsel BioÇözümler’i kuran Aslı Elif Tanuğur yer alıyor.