'Türkiye'de herşey olabilir'

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç "2009 krizinin en yoğun yaşandığı günlerde ABD Büyükelçisi James Jeffrey ile görüştüm, muhtemel siyasi senaryorlardan ve koalisyonlardan söz ettim" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Taraf gazetesinin WikiLeaks belgelerine dayanarak dün sürmanşetinden "Koç: Seçimde AKP iktidarı kaybeder" başlığıyla duyurduğu haberine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CNBC-e'de yanıt verdi.

Haberde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un 9 Temmuz 2009 tarihinde dönemin ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile görüştüğü ve Jeffrey'e "AK Parti 2011 seçimlerinde çoğunluğunu bile yitirebilecek. AKP-MHP ya da CHP-MHP koalisyonu şaşırtmaz" dediği yer almıştı.

NTV'nin haberine göre, Mustafa Koç, şu açıklamayı yaptı:

"James Jeffrey ile defalarda konuştuğumu hatırlıyorum. Buraya bir sürü yabancı geliyor. Hem Türkiye hakkında hem mevcut iktidar hakkında, ekonomi hakkında, Türkiye'nin gidişatı hakkında, çevre hakkında sorular soruyorlar. Nasıl gördüğümüzü iş dünyasının bakış açısını soruyorlar, bununla ilgili değerlendirmeler yapıyorlar.

En son görüştüğümde 2009 senesinde krizin tam odak noktasında hatırladığım kadarıyla bundan sonraki seçimlerde AK Parti’nin dışında nasıl bir oluşum olabilir veya olası senaryolarla ilgili yapılmış olan bir görüş alışverişi. "Bir koalisyon olabilir mi, niye olmasın, Türkiye'de her şey olabilir" gibi yorumlarda bulunduğumu da hatırlıyorum. Ama bunu bugün bir gazete adı üstünde Taraf çıkıp kasıtlı bir şekilde böyle bir başlık atmasını ben çok çirkin buldum ama çok şaşırmadım çünkü bunu çok sık yapıyorlar. Fakat bir işadamının bu şekilde bir analiz yapmasından daha doğal bir şey olamaz.

O zamanın şartlarına göre bunları değerlendirmek gayet doğaldır. Fakat çok şükür bir tarafta ekonomide değişiklikler olursa o her zaman bir takım değişikliklere neden olabilir siyasi olarak. Ama ülkenin ekonomisi iyi giderse -ki Türkiye bu imtihanı gayet iyi verdi- bu da en çok işin başındaki partiye veya iktidara yarar ki nitekim de öyle oluyor.

Bundan alnımızın akıyla başımız dik bir şekilde hep birlikte çıktık ülke olarak. Bugünkü koşullarda AK Parti birinci parti olarak duruyor önümüzde. Seçimlerde de büyük bir olasılıkla birinci parti olarak çıkacak. Burada meclis kompozisyonu çok önemli."


Tüsiad olarak özeleştiri yapmak lazım

"Anayasa konusunda yaşanan tartışma sonrasında TÜSİAD’da fikir ayrılığı var mı" sorusunu yanıtlayan Koç şunları söyledi: "Çok iyi niyetle başlanmış bir girişim başka bir platforma çekildi. Hakikaten içimizde de tabi görüş ayrılıkları oldu. Fakat hadisenin başlangıç şekli belki yanlıştı ve süreç iyi yönetilemedi özeleştiri yapmak gerekirse eğer bunu burada söylemem gerek. Burada üç tane değişmez ya da teklif edilemez konunun orada olması belki bir şanssızlıktı. Fakat bu bazı üyelerimiz arasında çok ciddi hassasiyet yarattı. Benim de bu konuda hassasiyetlerim var. Fakat bir tek bu konu üzerinde tartışılmaya geçilmiş olması da bence hadisenin ana fikrini zedeledi gibi geliyor. Asıl olan bütün ana fikri bireyin öne çıktığı, özgürlüklerin daha çok olduğu, ileri demokrasilerde gördüğümüz bir anayasa. Daha çoğulcu, daha katılımcı, daha demokratik, daha özgürlükçü, devletin bireye hizmet ettiği, sivil bir anayasanın hazırlanmasındaki taslak. Daha bunun üzerinde çok tartışılacak, yazılacak, çizilecek."