Türkiye'de 100 bin 211 tutuklu var
384 ceza infaz kurumunda 20 Ekim 2008 tarihi itibarıyla 90 bin 875 adli, 4 bin 931 terör, 4 bin 405 çıkar amaçlı suçlar olmak üzere toplam 100 bin 211 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu açıklayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, UYAP projesinden bahsetti.
cumhuriyet.com.trAdalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçesini sunarken, adalet teşkilatındaki sorunların klasik yönetim anlayışı ile çözüme kavuşturulmasının artık mümkün olmadığını ifade etti.
Bu nedenle Adalet Bakanlığı'nın stratejik plan hazırladığını belirten Şahin, stratejik planın, yargı alanında Cumhuriyet tarihinde hazırlanan ilk plan olması nedeniyle öneminin büyük olduğunu vurguladı.
Yargının, artan kamusal taleplerle birlikte üzerine düşen görevi yerine getirmesi, hızlı, verimli ve güvenilir şekilde çalışabilmesi için bilgi ve haberleşme teknolojileri ile entegre bir yapıya sahip olması gerektiğini vurgulayan Şahin, bu amaçla yargıda üretkenliği ve verimliliği arttırmak için geliştirilen, Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) uygulamaya konulduğunu anımsattı.
"UYAP'ın hayata geçirilme oranı yüzde 98'i aşmıştır"
''Projenin hayata geçirilme oranı yüzde 98'i aşmıştır'' diyen Şahin, UYAP'ın mobil ayağını oluşturan SMS bilgi sistemiyle dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebildiğini ve bu hizmette 11 bin 472 abone bulunduğunu kaydetti. Şahin, hizmetin sunulmaya başlandığı tarihten itibaren 193 bin 551 SMS kullanıldığını ve her geçen gün kullanımın arttığını bildirdi.
Tutuklu ve hükümlüler
Şahin, Türkiye'deki 384 ceza infaz kurumunda 20 Ekim 2008 tarihi itibarıyla 90 bin 875 adli, 4 bin 931 terör, 4 bin 405 çıkar amaçlı suçlar olmak üzere toplam 100 bin 211 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu kaydetti.
Cezaevlerinde artık kampüs döneminin başlatıldığını, Silivri ve Sincan'da 8'er cezaevi, Maltepe ve Kocaeli'nde 5'er cezaevinden oluşan modern cezaevi kampüslarının yapıldığını anımsatan Şahin, bu dönemde Ulucanlar ve Bayrampaşa cezaevlerinin kapatıldığını hatırlattı.
Şahin, 2008 yılında bin 329 hükümlü ve tutuklunun üniversite sınavına girdiğini ve bunlardan bin 145'inin sınavı kazandığını, 882'sinin de bir yüksek öğretim programına yerleştirildiğini bildirdi.
"Denetimli serbestlik"
Bakan Şahin, ceza adalet sistemine ilişkin reform niteliğindeki önemli bir yeniliğin de ''denetimli serbestlik'' müessesesi olduğunu ifade ederek, denetimli serbestlik hizmetinin, insan ve toplum temelli bir uygulama olduğunu, şüpheli, sanık veya hükümlüyü ceza infaz kurumuna almadan toplum içinde denetleyerek, yeniden topluma kazandırmayı amaçladığını anlattı.
Adalet Bakanı Şahin, adli tıp alanında da çalışmaların devam ettiğini belirterek, çağdaş ülkelerde davaların bilimsel imkanlardan yararlanılarak yürütüldüğünü, ''suçludan delile değil, delilden suçluya ulaşılması'' esasının benimsendiğini vurguladı.
2003 yılından itibaren Adli Tıp Kurumu'nun güçlendirilmesi, fiziki alt yapı imkanlarının artırılması ve insan kaynaklarının güçlendirilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatan Şahin, İstanbul'da 46 bin metrekarelik alana inşa edilen Adli Tıp Kurumu hizmet binasının Avrupa'nın en büyük adli bilimler laboratuvarı olduğunu söyledi.