"Türkiye yeni adım atmadı"
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Türkiye'nin ülkesiyle başlattığı normalleşme süreci kapsamında 5 aydan bu yana yeni bir adım atmadığını söyledi.
cumhuriyet.com.trAlmanya'nın başkenti Berlin'de dün Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşen Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, daha sonra Alman Dış Politika Derneği tarafından düzenlenen "Ermenistan ve komşuları: Yeni dinamikler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü davet ederek onunla bir araya gelmesiyle, iki ülke arasında dev bir adımın atıldığını belirtti.
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle diplomatik ilişkilerin kurulmasının ve sınırların açılmasının kararlaştırıldığını, ancak Türkiye'nin 5 aydır gelişmeleri bloke ettiğini savunan Nalbantyan, "Türkiye normalleşme süreci kapsamında protokollerin onay için meclise sunulması dışında 5 aydır yeni adım atmadı" diye konuştu.
Sarkisyan'ın, Londra'ya yaptığı bir ziyaret sırasında Ermenistan meclisinin, TBMM'nin protokolleri onaylamasından hemen sonra onaylayacağını söylediğini ifade eden Nalbantyan, protokollerde Yukarı Karabağ bölgesi ve 1915 olaylarıyla ilgili olarak ön koşullara yer verilmemiş olmasına rağmen, Türkiye'nin şimdi yeni şartlar öne sürmeye çalıştığını iddia etti.
Nalbantyan, Türkiye'nin, Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıların ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde ve İsveç meclisinde kabul edilmesinin, Ermenistan ile sürdürülen normalleşme sürecine zarar vereceğini açıkladığını, ancak sorunların çözümü ve engellerin ortadan kaldırılması için çaba harcamadığını öne sürdü.
Türkiye'nin geriye doğru adım attığını, bunun da normalleşme çabalarını kuşaklar boyu geriye atabileceğini belirten Nalbantyan, "Ermenistan, bu sürecin başarıyla tamamlanmasını istiyor. Eğer Türkiye de Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmek istiyorsa bölgenin geleceği için yapıcı bir tutum sergilemeli ve zor da olsa gerekli olan ve sorumluluk gerektiren kararlar almalı" diye konuştu.
Nalbantyan, sorunların gelecek kuşaklara aktarılmaması, Türk ve Ermeni ulusları arasında köprüler kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Westerwelle-Nalbantyan görüşmesinde, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve Yukarı Karabağ sorunu çerçevesinde Güney Kafkasya'daki durumun ele alındığı bildirildi.
Açıklamada, iki bakanın, Ermenistan ile Türkiye arasındaki yakınlaşma sürecinde bir "fırsatlar penceresinin" açıldığı konusunda görüş birliği içinde olduğu belirtildi.
Westerwelle'nin, her iki ülkeden de, bu yakınlaşmayı sürdürmesini ve iki ülke arasında imzalanan protokollerin onaylanmasına olanak sağlamasını istediği ifade edilen açıklamada, Westerwelle'nin Karabağ sorunuyla ilgili olarak da kalıcı çözüm sağlanmasının önemine vurgu yaptığı kaydedildi.