'Türkiye SMS kullanımında dünya lideri'

İşveç'teyapılan Ericsson Busines Innovation Forum'da Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, teknolojiyi dünyayı kurtaran bir adım olarak gördüklerini belirterek 2000 yılındaki krize göre sektörün daha hafif bir kriz yaşadığını sözlerine ekledi.

cumhuriyet.com.tr

Telekomünasyon ve bilişim dünyasındaki gelişmelerin dünyaya ve gündelik hayata olası katkılarının değerlendirildiği Ericsson Business Innovation Forum İsveç'te yapıldı. Etkinlikte yakın gelecekte gerçekleşmesi planlanan teknolojiler tanıtılırken, bunların arasında akıllı şehirler, doğa dostu sürdürülebilir teknolojiler, interaktif pazarlama, mobil sosyal ağlar ve dijital ev çalışmaları dikkati çekti.

Forumda Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Ericsson'un 133 senedir faaliyette olan ve inovasyonla özdeşleşmiş bir dünya şirketi olduğunu belirterek, şirketin Alexander Graham Bell'in telefonu bulmasından sadece üç yıl sonra kurulduğunu ve bugüne kadar 24 binden fazla patente imza attığını dile getirdi. Ericsson'un girişimci bir ruhla AR-GE'ye devam ettiğini vurgulayan Kulabaş, inovasyon ekseninde herkesin gündelik hayatını değiştirecek yeni alanlar için zemin hazırladıklarını bildirdi.

Kulabaş, Ericsson'un Türkiye'ye inandığının ve yatırımlarını sürdürdüklerinin altını çizerek, şöyle konuştu: ''En son Mayıs ayında Bizitek firmasını bünyemize kattık. Bu Türkiye için önemli bir ilk... İlk defa bir uluslararası teknoloji devi, bir Türk yazılım evini satın almış oldu. Bizitek'e ek olarak 2008-2009 içinde atılan adımlar arasında Ericsson Telekomünikasyon Akademisi, Ericsson IMS Uzmanlık Merkezi, CEMA Sistem Entegrasyonu Yetkinlik Merkezi gibi projeler yer alıyor. 2008 sonunda Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz 'Ericsson Consumer Lab' pazar araştırması Türkiye'nin teknolojiye en yatkın ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Nüfusumuz genç, yeni gelişmelere, teknolojik atılımlara meraklıyız. Ancak kullanıma baktığımızda diğer ülkelere göre geri planda kalıyoruz. Ericsson olarak aynı araştırmayı otuza yakın ülkede yaptığımız için farklı coğrafyalar arasında karşılaştırma imkanı bulabiliyoruz. Araştırma sonuçları bize Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerle benzer özelliklere sahip olduğumuzu söylüyor. Teknolojiye meraklıyız ancak kullanım kılavuzu okumaktan hoşlanmıyoruz, destek almamız durumunda hızlıca kullanıma geçebiliyoruz. Yine araştırmaya göre Türkiye cep telefonuyla en fazla konuşan ülkelerden biri, kısa mesaj servisi (SMS) kullanımı konusunda dünya lideri. İnternet, televizyon ve diğer servisler konusunda da oldukça iddialı bir konuma sahip...''
 

'Hedeflerimizde hız kesmedik'

Kulabaş, ''2009'da 3G'nin de katkısıyla yüzde 20 büyüyerek 400-450 milyon dolar büyüklüğe ulaşma'' hedefinde hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayarak, şirketin 3G uygulamalarını şöyle anlattı: ''Dünyanın ilk ticari 3G şebekesini Vodafone İngiltere ile birlikte milenyumun hemen başında hayata geçirdik. İlk ticari 4G/LTE şebekesini Telia ile hayata geçiriyoruz. Yine 4G/LTE konusundaki patentimizle ilgili gelişmeleri duyurduk, AR-GE çalışmalarımızı sadece kendimize saklı tutmayacağımızı, diğer firmalarla da paylaşabileceğimizi açıkladık. Ericsson dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ana 3G tedarikçisi konumunda. Birlikte çalıştığımız operatörlerle hem 3G hem de LTE konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Turkcell'le yaptığımız 3G anlaşması şebekenin yüzde doksandan fazlasını ve arka plandaki 'Core' adını verdiğimiz ana platformu içeriyor. Trabzon-Diyarbakır hattının batısındaki bölgenin altyapısını biz sağlıyor, kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Avea'da da ana tedarikçi konumundayız. Şebekenin yüzde 50'den fazlası Ericsson teknolojileri ile kuruluyor.''

Kulabaş, 2000 yılındaki krize göre sektörün daha hafif bir kriz yaşadığını belirterek, 2000 yılında ana sarsıntının internet, bilişim ve telekomünikasyon dünyasında yaşandığını ve diğer sektörlere sıçradığını ifade etti.
 

Akıllı evler

Ericsson'un altyapı konusunda attığı adımların genellikle daha az enerji tüketimi üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Kulabaş, sürdürülebilirlik başlığına çok önem verdiklerini dile getirdi.

Kulabaş, hayata geçecek olan yeni baz istasyonları hakkında ise ''Yeni istasyonlarda önem verdiğimiz bir başka başlık da tasarım. Özel tasarımlarla, doğaya uyum ve etkin enerji kullanımın yanı sıra, operatörlere yeni bir reklam mecrası yaratmayı hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.

Innovation Forum'u heyecanlandırıcı bulduklarını ifade eden Kulabaş, foruma ilişkin şunları kaydetti: ''Televizyonunun, internetin ve evdeki her türlü elektronik aletin birbirine bağlı olduğu yeni bir dönem başlıyor. Sanal dünya her geçen gün gündelik hayatımızla daha da bütünleşiyor. Akıllı evler, akıllı trafik, akıllı şehirler önemli bir altyapı sunuyor artık. Ve hepsinden önemlisi teknolojiyi, dünyayı kurtaran bir adım olarak görüyoruz. Unutmayalım 2 saatlik bir araba yolculuğunun dünyaya verdiği zararı bir cep telefonunun verebilmesi için iki sene boyunca kesintisiz konuşmak gerekiyor. Teknolojinin akıllı kullanımı ile seyahatlerin azalacağına ve dünyadaki karbon salımının büyük ölçüde düşeceğine inanıyorum.''

Forumda konuşan Ericsson Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi (CTO) Hakan Eriksson, şirketlerin, artık kullanıcıların ürettiği içeriğin ne kadar önemli olduğunun farkına vardıklarını belirterek, web dünyasındaki sanal kimliklerin yavaş yavaş gerçek kimliklere dönmesiyle internette çok büyük veri tabanlarının oluştuğunu, böylelikle şirketlerin hedef kitlesine rahatlıkla ulaşabilmeleri gibi bir çok avantajın ortaya çıktığını ifade etti.

25 ülkede yapılan anketlerle oluşturulan The World İnternet Project'in Direktörü Dr. Jeffrey Cole ise forumda yaptığı konuşmada, 2007'de teknoloji kullanan insanların ''Online olmadan hayatınızı sürdürebilir misiniz'' sorusuna çoğunlukla ''Evet'' yanıtını verdiklerini, ancak 2008'de yapılan anketteki aynı soruya ''Hayır'' yanıtını aldıklarını belirterek, online platformların artık insanların hayatlarının bir parçası olduklarını söyledi.

Forumda, şu anda araştırma aşamasında olan ve ekim ayında beta sürümünü kullanıcıların internetten indirebilecekleri ''Media Fabric'' ağı da tanıtıldı. Tanıtım demosunda, bu ağın televizyon, bilgisayar ve televizyonun entegre olduğu ve bağlı olan bütün cihazları tek veya bir çok yerden yönetebilmeyi sağlayan telefona yüklenen bir yazılım olduğu belirtildi.