"Türkiye krizin etkisinden kurtuluyor"
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, Türkiye'nin küresel krizin etkilerinden hızlı şekilde kurtulduğunu söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Türkiye'nin 30 OECD ülkesi arasında en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke olduğunu ifade etti.
cumhuriyet.com.trAKP Manisa Milletvekili Recai Berber, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına ilişkin ''torba tasarı''nın tümü üzerinde AKP Grubu adına yaptığı konuşmada, tasarının son derece teknik olduğunu belirtti.
Tasarı ile ilgili kurulan alt komisyonda muhalefet milletvekillerinin de katkısıyla düzenlemeler yapıldığını dile getiren Berber, tasarı hakkında bilgi verdi. Berber, ''Türkiye küresel krizin etkilerinden hızlı şekilde kurtuluyor'' diye konuştu.
Bütçe açığının da hızla azaldığını belirten Berber, 2009 Ocak-Haziran döneminde 79 milyar lira olan vergi gelirlerinin bu yıl aynı dönemde 98.6 milyar liraya yükseldiğini ifade etti. ''Gelir idaresine ve vergi mükelleflerimize teşekkür ediyoruz'' diyen Berber, AKP döneminde vergi oranlarının OECD ülkelerinin ortalamasının altına indiğini kaydetti.
Şahsı adına söz alan AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) işsizliğin gerilediğine ilişkin rakamlarını anımsatarak, ''Artık küresel krizin etkilerinin sürekli azaldığı bir dönemi yaşıyoruz'' dedi. Türkiye'nin 2004 yılında yakaladığı büyüme hızını yakaladığını ifade eden Kinay, grup başkanvekillerinin aralarında anlaşarak tasarının iki gün içerisinde çıkarılmasının faydalı olacağını söyledi.
MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, birbiriyle ilgili ilgisiz, yerli yersiz birçok düzenlemenin aynı tasarıda ele alınmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Kumcuoğlu, Genel Kurulun çalışma saatlerini eleştirerek, ''550 milletvekilinden birine bir şey olursa sorumlusu bu çalışma talimatını veren Başbakan olacaktır'' diye konuştu.
"En düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke Türkiye"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına ilişkin ''torba tasarı'' nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin, toplam vergi yükünde 30 OECD ülkesi arasında, 29. sırada, yani en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke konumunda olduğunu ifade ederek, ''Bizden daha düşük olan Meksika var. Meksika önemli bir petrol üreticisi ve oradan gelen gelirlerden dolayı diğer vergilere fazla yüklenmiyor'' dedi.
Şimşek, şöyle konuştu:
''Türkiye'de, dolaylı olarak alınan vergilerin toplamının milli gelire oranı yüzde 11,8. OECD'de bu oran yaklaşık yüzde 11'dir. OECD'ye göre ortalamanın biraz üzerindeyiz. Bizdeki temel problem doğrudan aldığımız vergi gelirlerinin milli gelire oranının inanılmaz düzeyde düşük olmasından kaynaklanıyor.
Şöyle bir algı var; 'Türkiye'de bazı vergiler çok yüksek...' O algı şundan kaynaklanıyor. Motorin, benzin, fuel-oil, LPG, tütün ürünleri, motorlu taşıtlar ve iletişim hizmetlerindeki vergiler nispeten yüksektir; bazı alanlarda çok yüksektir. Bunları kabul ediyorum. Petrol ürünleri ithal edilen ürünlerdir. Bunlarda vergiler yüksek tutulmuştur. Tütün ürünleri üzerindeki vergilerde sekizinci, motorlu taşıtlarda altıncı ve iletişim hizmetlerinde birinci sıradayız. Bunun dışındaki mal ve hizmetlerden alınan vergilerde ise çok kötü durumda değiliz.''
"KDV oranları düşük"
Maliye Bakanı Şimşek, 27 AB ülkesi içerisinde, KDV'si Türkiye'den düşük olan ülkelerin Lüksemburg, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İspanya olduğunu söyledi.
Türkiye'de KDV'nin ortalama oranının 2005'te yüzde 16 iken, daha sonra bunun sektörel indirimlerle yüzde 14,4'e düşürüldüğünü anlatan Şimşek, kurumlar vergisini yüzde 33'den yüzde 27'ye düşürdüklerini bildirdi.
Mehmet Şimşek, gelir ve kurumlar vergisinin toplamının milli gelire oranının yüzde 5,5-6 olduğunu ifade ederek, bu oranın AB veya OECD ülkelerinde Türkiye'nin iki katı olduğunu kaydetti. Şimşek, ''Yani dolaylı vergilerin Türkiye'de yüksek olmasının temelinde, doğrudan vergilerin çok düşük olması yatmaktadır'' dedi.
Yılın ilk altı ayındaki bütçe açığının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,5 düştüğünü belirten Şimşek, bunun düşmesindeki temel faktörün toplam gelirlerde yüzde 19, vergi gelirlerinde yüzde 25, giderlerde ise yüzde 9,1 artış olmasından kaynaklandığını bildirdi.
"Krizden çok hızlı ve güçlü çıktık"
Bakan Şimşek, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde hızlı büyüdüğünü söyledi.
Bu büyümenin daha hızlı olabileceğini ifade eden Şimşek, ''Bu büyümeyi sınırlayan temel faktör, tasarruf oranlarının düşük olmasından kaynaklanmaktadır'' dedi. Hızlı büyümenin yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini dile getiren Şimşek, Türkiye'nin bu krizden çok hızlı ve güçlü bir şekilde çıktığını kaydetti.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, 1-25. maddelerini kapsayan 1. bölümünün görüşmelerine geçildi.