"Türkiye İsrail'le ilişkileri normalleştirmek istiyor"
Başbakan Başmüşaviri Doç. Dr. İbrahim Kalın, Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri kapsamlı bir şekilde normalleştirmek niyetinde olduğunu belirtti, ancak Türkiye'yle İsrail arasındaki bir anlaşmanın "İsrail'in Mavi Marmara olayıyla ilgili özrüne" dayalı olduğunu vurguladı.
cumhuriyet.com.trHaaretz gazetesi, Lefkoşa'da bulunan Kalın'la söyleşi yaptı. Gazetenin Lefkoşa mahreçli haberine göre, Kalın, normalleşmenin "elçinin Tel Aviv'e dönüşünden, ortak askeri tatbikatların yeniden başlatılmasına, askeri ve sivil işbirliğine, bakanların ziyaretlerine ve tüm diğer alanlara yayılacağını ve ilişkilerin 2010 Mayıs'ındaki filo krizinden önce nasılsa o duruma geri döneceğini" ifade etti.
Söyleşide, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Sorunlar Bakanı Moşe Ya'alon'un, "Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri normalleştirme niyetinde olmayıp, sadece İsrail'in özür dilemesini istediği" yolundaki açıklamalarını "yanlış" olarak değerlendiren Kalın, "Öyle görünüyor ki, ne zaman bir anlaşmaya varır gibi olduğumuzda ortaya olumlu ilerleyişin yolunu tıkayacak biri çıkıveriyor" dedi.
Haberde, Kalın'ın, Türkiye ve İsrail arasında daha önce şekillendirilen ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından da onaylanan uzlaşma anlaşmasının Dışişleri Bakanı Avidor Lieberman tarafından kabul edilmediğini de doğruladığı kaydedildi.
"Özür anlaşmanın ayrılmaz bir parçası"
Söz konusu uzlaşma anlaşması, "özür" sözcüğü yanı sıra Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin ailelerine tazminat ödenmesini içeriyordu. Kalın, İsrail'in özür dilemesinin, iki ülke arasında söz konusu olacak anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olması gerektiğinin de altını çizdi.
Kalın, "Biz İsrail'le ilişkilerimize büyük değer veriyoruz ve ilişkilerimizin bozulmasından da mutlu değiliz. Ama İsrail de Türkiye'de neler olup bittiğini anlamalı. Dostlar hataları için özür diler. Olanlardan dolayı biz de üzgünüz. İsrail'le çok iyi olan ilişkileri koparmak niyetinde değildik. Türkiye ayrıca İsrail ve Suriye arasındaki barış sürecini geliştirmeye de çalıştı" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'yi ziyaret etme niyetini de doğrulayan Kalın, bunun provokasyon niyetli olduğu iddialarını kabul etmeyerek, bu ziyaretin, Ankara'nın Gazze ile ilgili politikaları doğrultusunda olduğunu ifade etti. Kalın, ayrıca bir uzlaşmaya varıldığında, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'i ziyaret etmesini olanaksız görmediğini de kaydetti.
Kalın, 5 yıl önce Gazze'ye kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili müzakerelerde Türkiye'nin yardımcı olup olmayacağı yolunda birşey söylemekten kaçınırken, bu konuyla ilgili iki taraf arasında resmi olmayan temasların bulunduğu belirtmekle yetindi.
Haaretz'in haberinde, diğer Türk yetkililerin de Ankara'nın İsrail'le ilişkileri restore etme arzusunu ve bu krizin sonlandırılması için ABD'nin baskı yaptığını doğruladıkları öne sürüldü. Türk yetkililerden biri, uzlaşmanın, Ortadoğu bölgesindeki son gelişmeler ve içinde bulunan istikrarsızlık ortamında uzlaşmanın her iki tarafın da ciddi olarak çıkarına olduğunu ifade etti.