"Türkiye için zor günler başladı"

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun yeni üyelerinin kimlikleri, Türkiye için AP'de zor günlerin başlayacağının göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

cumhuriyet.com.tr

Seçim sonrası AP Dış İlişkiler Komisyon üyeliklerinde görülen değişikliklerin Türkiye lehinde olmadığı düşünülüyor. ABHaber'e göre, AP Dış İlişkiler Komisyonu'na Türk kökenli hiçbir parlamenterin giremeyip yedek üye olarak seçilmesi, Türkiye için AP'de zor günlerin başlayacağının göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Türkiye dosyasına hakim Joost Lagendijk, Jan Marinus Wiersma ve Marco Cappato ile Komisyon üyeliğini de yapmış olan Vural Öger ve Cem Özdemir gibi isimlerin de yeni dönemde AP'ye girmemeleri sonucunda meydan tamamen Türkiye karşıtlarına kaldığı görüşleri dile getiriliyor.


Dış İlişkiler Komisyonu'nda üç Rum var

Buna karşın, Kıbrıs Rum Kesimi gibi küçük bir ülkenin, Dış İlişkiler Komisyonu'nda 3 üye ile temsil edildiğine dikkat çekiliyor. Yunan ve Kıbrıslı Rumların çoğu Komisyon üyesi olduğuna işaret ediliyor.

ABHaber, AB Dönem Başkanı Carl Bildt'in geçtiğimiz Temmuz ayında AP Dış İlişkiler Komisyonu'na gelip konuştuğunda Rum ve Yunan milletvekilleriyle aşırı sağ parlamenterlerin Türkiye karşıtı söylemleri gözlerden kaçmadığını belirtirken "Artık AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda Türkiye karşıtlarının sesi daha fazla ve gür çıkıyordu" dedi.

Aynı şekilde, 2 Eylül'de Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn'e, AP Dış İlişkler Komisyonu toplantısında Rum ve Yunanlı milletvekilleriyle aşırı sağ görüşlü parlamenterlerin Türkiye konusunda yüklenmesi dikkat çekici de bulundu.

Böylece, AP' de artık Türkiye ile ilgili görüşme ve tartışmaların "önyargılı temelden yoksun tek sesli ve çok zor olacağı bir döneme girildiği" vurgulanıyor.