'Türkiye gelecek yıl yüzde 3.7 büyüyecek'
IMF Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 3.7 oranında büyüyeceğini tahmin ederek, Nisan ayındaki yüzde 1.5 oranındaki büyüme rakamını revize etti.
cumhuriyet.com.trIMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu açıklandı. Türkiye'de 2010'da tüketici fiyatlarının yüzde 6.8 artması, cari işlemler dengesinin ise GSYİH'nın yüzde 3.7'si kadar açık vermesi bekleniyor. Nisan ayında açıklanan raporda ise, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5.1 oranında küçüleceği, 2010 yılında ise yüzde 1.5 oranında büyüyeceği tahminine yer verilmiş, tüketici enflasyonunun yıllık ortalama bazda, bu yıl yüzde 6.9, gelecek yıl da yüzde 6.8 olacağı ifade edilmişti. Türkiye'nin cari açığı bu yıl için GSYİH'nın 1.2'si, gelecek yıl için ise yüzde 1.6'sı olacağı tahmin edilmişti.
Rapora göre, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl büyümede yüzde 5.2 küçülme yaşandı. Yükselen Avrupa'da gelecek yıl yüzde 1.8 büyüme elde edilmesi bekleniyor. Yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl yüzde 4.7 artış gösteren tüketici fiyatlarının gelecek yıl yüzde 4.2'ye düşmesi bekleniyor. Cari işlemler dengesi ise bu yıl yüzde 2.7 açık verdi, 2010 yılında açığın yüzde 3.6'yı bulması bekleniyor.
WEO'da yükselen Avrupa ekonomileri için Türkiye hariç rakamlar da verildi. Buna göre Türkiye hariç yükselen Avrupa ekonomilerinde reel GSYİH küçülmesi bu yıl yüzde 4.3 olarak gerçekleşecek. Türkiye hariç yükselen Avrupa'da gelecek yıl binde 5 büyüme kaydedilecek. Türkiye hariç yükselen Avrupa ekonomilerinde tüketici fiyatları gelecek yıl yüzde 2.5 artacak, rakamın bu yıl yüzde 3.8 şeklinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cari işlemler dengesi ise bu yıl yüzde 3.2, gelecek yıl yüzde 3.5 açık verecek.
Türkiye borç çevirmede başarılı oldu
Raporda yer alan "Yükselen Ekonomilerdeki Finansal Piyasalar Eski Krizlere göre Daha mı Dayanıklı?" başlıklı bölümde "Küresel kirizin yoğunluğu karşısında , yükselen ekonomilerdeki finansal piyasaların dikkate değer ölçüde dirençli olmuştur" denildi ve şöyle devam edildi: "Gelişmiş ekonomilerdeki birçok finansal kurum önemli bir kredi yaratma kapasitesi düşüklüğü (deleveraging) durumuna girse de, sermaye piyasalarındaki kopmalar sermaye akışlarında ani kesilmelere yol açmadı ve büyük yakın dönemli borç çevirme gereksinimi bulunan Türkiye gibi ülkeler, bu gibi borçların finansmanını görece iyi idare etiler."
Dünya ekonomisi 2010'da yüzde 3.1 büyüyecek
Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, dünya ekonomisi 2009'da yüzde 1.1 küçülecek, 2010'da yüzde 3.1 büyüyecek. ABD'nin bu yıl yüzde 3.4 küçüleceği, 2010'da yüzde 1.3 büyüyeceği tahmin edildi. Euro bölgesinde ise bu yıl yüzde 4.2 küçülme, gelecek yıl ise binde 3'lük bir büyüme yaşanacak. Japonya için yüzde 5.4 küçülme beklentisi dile getirilirken 2010 için yüzde 1.7 büyüme beklentisi ortaya konuldu. Yükselen piyasaların tümü için 2009'da 1.7, 2010'da ise yüzde 5.1 büyüme beklentisi ifade edildi. Rusya'nın bu yıl yüzde 7.5 küçülme, 2010'da da yüzde 1.5 büyüme kaydedeceği belirtilirken, Çin bu yıl yüzde 8.5, gelecek yıl ise yüzde 9 büyüyecek.
'Küresel durgunluk sona eriyor'
WEO'nun "Küresel Durgunluk Sona Eriyor" başlıklı bölümünde, küresel ekonominin yeniden genişlemeye başladığının görüldüğü, bunda Asya'nın güçlü ekonomilerinin çekişiyle başka bölgelerde görülen ılımlı iyileşme ve istikrarın etkili olduğu belirtildi.
apora şöyle devam edildi: "Bununla birlikte iyileşme adımları yavaş ve ekonomik etkinlik, kriz öncesi düzeyin oldukça aşağısında bulunuyor. Büyüme, imalatta kaydedilen sıçrama ve stok döngülerindeki iyileşmeyle öne çıkıyor ve perakende satışlarda tedrici istikrar, tüketici güveninin geri dönüşü ile daha sağlam bir konut piyasasına ilişkin kimi işaretler bulunuyor. Beklentiler iyileşirken hammadde fiyatları bu yılın ilk aylarında ulaştığı düşük düzeyden yukarı çıkmış ve dünya ticareti hızlanmaya başlamıştır. Bu geri sıçrayışı tetikleyenler yükselen ekonomiler ve gelişmiş ülkelerde talebi ve giderilmiş küresel depresyon korkusu hariç pekçok şeyi destekleyen güçlü kamu politikalarıdır. Bu korkular İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana küresel etkinlik ve ticarette en dik düşüşe katkıda bulunmuştur. Merkez bankaları, kredi sürdürülebilirliği ve likidite enjeksiyonuna yönelik alışılmamış önlemler kadar, az görülen büyük faiz oranı indirimleriyle birlikte hızlı tepki verdiler. Hükümetler, bankaları garantiler ve sermaye enjeksiyonlarıyla desteklerken büyük mali teşvik programları yürürlüğe koydular. Bu önlemler birlikte belirsizliği azaltırken güveni artırdı, finansal koşullarda iyileşmeyi besledi."
'İyileşme olacak ama tarihsel standartlara göre zayıf...'
IMF raporunda, "Ana soru bu başlangıç sıçramasının ne kadar uzağa gideceği. Özellikle güçlü bir iyileşmenin habercisi olup olmadığı. Ya da önümüzdeki yıllarda genişlemeci para politikaları ve mali politikalar hız kaybeder ve özel talep, sınırlı krediler karşısında ivme kaybederken açıklarda görülen yeni bir durgunluk mu?" sorusu soruldu ve şöyle devam edildi: "Bu WEO'daki tahminler ortada bir yol tanımlıyor. Bir iyileşme var ancak tarihsel standartlara göre zayıf olacak. Bu tahminlere göre şimdiki sıçrama yavaş, kredi kısıtlamalı ve bir süre 'işsiz' gerçekleşecek. Küresel büyümenin 2010'da, ekonomik etkinlikte 2009'daki yüzde 1 dolayındaki daralmayı izleyerek yaklaşık yüzde 3'e ulaşması tahmin ediliyor. 2010-2014 döneminde küresel büyümenin ortalama yüzde 4'ün biraz üzerinde olacağı tahmin ediliyor."
Finansal ve şirket yeniden yapılanmalarının, ekonomik etkinlikte önemli miktarda aşağı yönlü güç kullanıp baskıda bulunmaya devam edeceği, geniş çıktı açıklarının enflasyonun düşük seviyede kalmasına yardımcı olacağı belirtilen raporda, "Talebin birçok gelişmiş ekonomide tasarrufların yeniden inşa gereksinimine bağlı olarak kırılma olasılığı bulunmaktadır. Büyümeye yönelik aşağı yönlük riskler bir endişe konusu olarak kalmakla birlikte geri çekilmektedir" denildi.
İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ:
'Gelişmekte olan ülkeler yüzde 5 büyüyecek'