"Türkiye, eski hamam eski tas"

İngiliz haftalık The Economist dergisi son sayısında "Seçim Sonrası Türkiye: Eski Hamam Eski Tas" başlığıyla yayımladığı analizde tutuklu milletvekilleri konusunda yaşanan ciddi krizi değerlendirdi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'de seçim sonrası patlak veren ciddi siyasi kriz, yurt dışında ilgi çekmeyi sürdürüyor. The Economist dergisi, "Eski Hamam, Eski Tas" yorumunu yaptığı analizde seçimlerin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasayı hazırlamak üzere muhalefet ile birlikte çalışacağını söylediğini anımsatarak, "Ancak, 15 gün sonra ülke, siyasi bir çıkmazın eşiğinde görülüyor, yeni parlamentonun açılış oturumunda milletvekillerin üçte birine yakın bir bölümü, ant içmeyi reddetti" diye yazdı.


"CHP Erdoğan'a yardım etmişti"

The Economist, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'a tutuklu milletvekillerin tahliyesine olanak sağlayacak yasal değişiklikler çağrısını yaptığını, Erdoğan'ın, "benzer bir zorluk" yaşadığı zaman CHP'nin ona yardım ettiğini anımsattığını kaydettiği analizde CHP'nin Erdoğan'ın seçilip başbakan olmasını sağlayan anayasal değişikliklere onay verdiğine dikkat çekildi.
 

"Başbakan pek etkilenmiş görünmüyor"

"Ancak Başbakan pek etkilenmiş görünmüyor" ifadesini de kullanan dergi, AKP yetkililerinin "Demokrasiyi sabote etmeye yönelik, Ergenekon'un ilham verdiği yeni bir komplo"yu ima ettiklerini kaydetti.

Buna karşın, The Economist, BDP ve CHP'nin, YSK ve mahkemelerin, AKP yanlılarıyla dolduğunu öne sürdüklerini belirttiği analizinde, "Ne olursa olsun, açık olan şu dur ki AKP'nin ilham verdiği birçok reforma rağmen, Türkiye'de yargı ve seçim sisteminin radikal reforma ihtiyacı var" görüşünü dile getirdi.

İngiliz dergisi, PKK'nin da BDP milletvekillerinin tahliye edilmemesi halinde tek taraflı ateşkese son vermekle tehdit ettiğini belirtikten sonra "Ancak Sayın Erdoğan, hiçbir acıma işaretini vermiyor. Yargı bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiğinde ısrar ediyor" yorumunu yaptı.
 

"Uzlaşmaz tutumu için nedenler var"

Başbakan Erdoğan'ın, CHP'nin yasal değişiklikler çağrılarını ve BDP'nin görüşme talebini reddettiğine dikkat çeken Economist, "Bu uzlaşmaz tutum için çeşitli nedenler var" dedikten sonra diğer Ergenekon sanıklarına yönelik suçlamaların zayıflatılması kaygılarına vurgu yaptı.
 

AKP ve MHP arasında "yeni ittifak mı?"

Analizde Erdoğan'ın ayrıca, "kampanya sırasında benimsediği belirgin milliyetçi tonunu koruduğu" görüşünün de dile getirilirken, MHP'nin yemin ettiğine dikkat çekilerek, AKP ile MHP arasında "yeni bir ittifak"ın oluşmakta olup olmadığı sorusu da soruldu.
 

"Ancak ne pahasına"

Bu bağlamla iki partinin oylarıyla yeni bir anayasanın kolayca geçebileceğine vurgu yapan dergi, "Ancak ne pahasına? Bunun yanıtı, derinleşen siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ve belki daha çok kan akması gibi görünüyor" diye yazdı. Dergi, Başbakan Erdoğan için de "Daima ne zaman çıkmazın eşiğinden geri çekilmek gerektiğini bildi. Bu defa da aynı şey yapacağı umuluyor" sözlerine ekledi.