Türkiye, en büyük lobiciler arasında

ProPublica isimli bir gazetecilik kuruluşunca yayımlanan belgelere göre, Türkiye ABD Kongresi nezdinde en fazla lobi yapan ülkeler arasında yer alıyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye, ABD Kongresi nezninde en fazla lobi yapan ülkeler arasında yer aldı.  ProPublica isimli araştırmacı gazetecilik kuruluşunun ABD Adalet Bakanlığı’ndan edindiği bulgulara göre Türkiye 2008’de ABD Kongresi ile en fazla iletişime geçen ülkeler arasında birinci sıraya yerleşirken lobicilik faaliyetlerine en çok para harcayan dördüncü ülke oldu.

ProPublica’nın araştırmalarına göre Türkiye geçen yıl Kongre ile 2268 kere iletişime geçti ve  lobicilik faaliyetlerine yaklaşık 4.2 milyon dolar harcadı.

Kongre nezninde lobicilik faaliyetlerine en çok para harcayan ülke 11 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olurken, bunu 6 milyon dolarla İngiltere, 4.23 milyon dolarla Japonya ve 4.185 milyon dolarla Türkiye izledi. Sıralamada Türkiye’yi 3.7 milyon dolarla Irak, 3.3 milyon dolarla Fas ve 3.3 milyon dolarla Suudi Arabistan izliyor.

Kongre üyeleriyle mektup, toplantı, telefon görüşmeleri ve faks gibi yollarla iletişime geçen ülkeler sıralamasında Türkiye 2268 rakamıyla birinci sıraya yerleşti. Kongre ile BAE 1957 kez, Kongo 1538 kez, Kanada 1328 kez ve Libya 1175 kez iletişime geçti.

ProPublica kuruluşu Türkiye’nin 2007 yılı sonunda Kongre’nin gündemindeki Ermeni tasarısı nedeniyle güçlü lobicilik faaliyetlerine girdiği yorumunu getirdi. Türkiye’nin Kongre’nin yanısıra ABD yönetimi ve Yahudi lobisini de ikna etmeye çalıştığını belirten kuruluş, Türkiye için çalışan lobicilerin bir ayda 673 görüşme yaptıklarına işaret etti. 

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ve Türk hükümeti adına ayarlanan görüşmelerde Ermeni tasarısının yanısıra, Türkiye-ABD ilişkileri, Ortadoğu, PKK-Irak, Türkiye-İsrail ilişkileri ve Türkiye’den başbakan ve bakan düzeyinde yapılan ziyaretlerin gündeme geldiği öğrenildi. Türkiye’nin 2007 ve 2008’de birlikte çalıştığı lobicilik şirketleri arasında Neusner Communications, Fleishman-Hillard, Livingston Group, Jones Walker et al, DLA Piper US ve DiNovo Strategies bulunuyor. Türkiye lobiciik çalışmaları için yalnızca DLA Piper şirketine 1.9 milyon dolar ödedi.

ProPublica’nın araştırma sonuçlarına göre ABD Kongresi’nde Türk Dostluk grubunun başkanı Demokrat üye Robert Wexler, lobicilerin en çok görüştüğü milletvekili oldu.
ABD’de 1938’de yürürülüğe giren Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası’na göre yabancı devletler için çalışan lobi şirketlerinin faaliyetlerini, masraflarını, siyasi görüşmelerini ve kampanya bağışlarını açıklamaları gerekiyor.