'Türkiye batıdan pek de uzaklaşmıyor'

İngiliz Economist dergisi, son dönemde Türkiye'nin Batıdan uzaklaştığı yorumlarının abartılı olduğunu belirterek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı reformlar ve sorunları çözme çabasıyla, pek de Batıdan uzaklaşmadığını" yazdı.

cumhuriyet.com.tr

Haftalık çıkan İngiliz Economist dergisinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceği ve bu görüşmede ABD'nin Afganistan'a yaptığı takviyeye destek vermesi talebiyle karşılaşacağı, fakat Erdoğan'ın Afganistan'a muharip asker gönderme talebini geri çevireceği savunuldu. Economist, Erdoğan'ı eleştirenler, bunu, Türkiye'nin Batıdan uzaklaşmakta olduğunun ispatı olarak göstermeye çalışacağını kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın Obama'ya, neden İran'a karşı yeni yaptırımlardan yana olmadığını açıklamasının daha zor bir iş olabileceğini yazan dergide, şöyle denildi: "Erdoğan'ın düşmanları, AK Parti'nin ordunun gücünü kırpmaya çalışmasının AB'ye giriş arzusuyla değil, ülkede dini iktidarı yerleştirmek istemesiyle ilgili olduğunu iddia ediyorlar. Ergenekon'un bu planın bir parçası olarak tezgahlandığını savunuyorlar. Erdoğan'ın İslami bir diktatörlük kurmak için, özgür basını susturmaya çalıştığını öne sürüyorlar.
Fakat Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine bağlı ve ülkesinin AB hayalleri sona erse dahi, Türkiye'yi özgürleştiren reformlar yapmaya devam edecek gibi görünüyor. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin kendi Kürtleriyle sorunlarını çözmeye çalışıyor ve Ermenistan'la uzlaşma yolunda ilerliyor. Bunlar, pek de Batıdan uzaklaşmanın işaretleri değil."

Ana muhalefetteki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ise, "zamanının çoğunu Türkiye'nin AB üyeliğine yardımcı olabilecek yasalara saldırmakla geçirdiğini" savunan Economist, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ise, "domuz gribi yoktur" dediğini, ancak 200 kişinin Türkiye'de domuz gribinden hayatını kaybettiğini yazdı. Economist, "Türkiye'de ele geçen belgelerin ordu içinde bir grubun bazı Hristiyanlara suikast düzenleyip suçu AK Parti'ye atmaya çalıştığını gösterdiğini" kaydetti ve makalenin başında değinilen Afganistan'a asker gönderme konusuna dönerek, yazı "Neden onlar Afganistan'a gönderilmesin ki?" sorusuyla bitirildi.