"Türkiye Asya'da ve Kıbrıs Avrupa'da öyle mi?"
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Türkiye'nin çok küçük bir parçasının Avrupa'da olduğu konusunda ısrar eden ırkçı milletvekillerine hicazkâr bir cevap verdi. Bildt, "Türkiye Asya'da ve Kıbrıs Avrupa'da öyle mi? Haritaya tekrar bakmam lazım" dedi.
cumhuriyet.com.trAvrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde ülkesinin AB dönem başkanlığını değerlendiren İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Avrupalı olmayan" Türkiye ile katılım müzakerelerinin neden sürdürüldüğünü sorgulayan ırkçı milletvekillerine Kıbrıs'ı sordu.
"Türkiye Güneydoğu Avrupa'da, Kıbrıs da orada. İkisi de dünyanın başka bir parçasına ait değil" diyen Bildt, Belçikalı ırkçı milletvekili Philip Claeys'ın Türkiye'nin çok küçük bir parçasının Avrupa'da olduğunda ısrar etmesi üzerine "Türkiye Asya'da ve Kıbrıs Avrupa'da öyle mi? Bildiğim kadarıyla Kıbrıs, Türkiye'nin çoğundan daha doğuda. Haritaya tekrar bakmam lazım. AB, Avrupa Konseyi, Avrupa Topluluğu, bütün kurumlar Türkiye'yi ve Kıbrıs'ı Avrupalı olarak tanımladı" diye konuştu.
Türkiye'nin son yıllarda çok daha aktif dış politika izlemesinden endişe duyulmamasını isteyen Bildt, "Bu onların kimliği. Nasıl İngiltere ve İsveç kendi tarihlerine ve çıkarlarına göre dış politika belirliyorlarsa Türkiye de belirleyebilir" dedi.
Türkiye'nin son dönemdeki dış politikasının temel unsurlarından birisinin "komşularıyla sıfır problem" ilkesi olduğunu hatırlatan Bildt, "Bu politikada bir sorun görmüyorum. Her ülke sınırlarında barış ister. Bazı komşularınız çok makbul, bazıları daha az makbul olabilir. Hepimiz komşularımızla sorunsuz, makul ilişkiler isteriz" diye konuştu.
Türkiye'nin bu kapsamda Suriye ile ilişkilerini normalleştirdiğini hatırlatan Bildt, AB'nin isteğinin de bu yönde olduğunu bildirdi.
Türkiye ve Ermenistan'ı ilişkileri normalleştirme yolunda attığı cesur adımlar nedeniyle "selamladığını" belirten Bildt, her iki ülkeyi imzaladıkları protokolleri parlamentolarında onaylamaya teşvik ettiklerini dile getirdi.
Türkiye'nin aktif dış politika kapsamında İran'la da ilgilendiğine işaret eden Bildt, "Dürüst olalım. Türkiye ve İran kuzey Irak yüzünden karşı karşıya gelirse Mezopotamya'ya asla barış gelmez" dedi.
Bildt, Türkiye'nin birkaç yıl önce kimsenin hayal etmemesine rağmen Irak'la ve kuzeydeki bölgesel yönetimle de ilişkilerini normalleştirdiğini söyledi.
Carl Bildt, AB için Türkiye'nin Güney Kafkasya, İran'ın nükleer dosyası, Orta Doğu barış süreci ve Afganistan meselelerinde "çok değerli bir stratejik ortak olduğunu" vurguladı.
Demokratik açılım nedeniyle de Türkiye'yi öven Bildt, bunun, "Kürtlerin hakları açısından büyük önem taşıdığını" kaydetti.
Bildt, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmamasının AB'de endişe yarattığını, fakat Kıbrıs'taki kapsamlı çözüm müzakerelerinde ilerleme sağlanması halinde bu ve benzeri birçok sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağını ifade etti.
İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, 21 Aralık'taki hükümetler arası konferansta Türkiye'nin katılım müzakerelerini ilerletecek "yeni sinyaller" beklediklerini sözlerine ekledi.