Türk sinemasının kamera arkası
Türk sinemasına yaklaşık 60 yıldır hizmet veren Necip Sarıcı, Yeşilçam'ın bugüne kadar hiç sergilenmemiş kamera arkası fotoğraflarını sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
cumhuriyet.com.tr''Kuyu'', ''Ah Güzel İstanbul'', ''Çökertme'', ''Bir Düğün Masalı'', ''Kırık Bir Aşk Hikayesi'' ve ''Kara Gün'' gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen, ''Dua Taneleri-Tesbih'', ''Dublaj Tarihi'', ''Filmlerde Kaybolan Sesler ve Şarkılar'' ve ''Türk Sinemasında İstanbul'' gibi belgesellere imzasını atan Necip Sarıcı, yaptığı açıklamada, sinemaya 1949 yılında başladığını söyledi.
Yeşilçam'da uzun yıllar yönetmenlik ve ses teknisyenliği yaptığını ve aynı zamanda Lale Film'in kurucusu olduğunu anlatan Sarıcı, Yeşilçam'ın Türkiye'de alternatif sanat sinemasının tek örneği olduğunu belirtti.
O dönemde yapılan birçok filmin halen beğeniyle izlendiğini ve insanlarda hayranlık uyandırdığını ifade eden Sarıcı, o dönemde Türk sineması için oldukça kalıcı eserlerin ortaya çıkarıldığını vurguladı.
Birbirinden ünlü film yıldızlarının rol aldığı hemen her filmde imzasının bulunduğunu belirten Sarıcı, şöyle konuştu:
''Yeşilçam'da kimi zaman yönetmen kimi zaman da ses teknisyeni olarak görev aldım. İlk ses masasından projeksiyon cihazına kadar sinemaya hayat veren ne varsa hepsi elimden geçti. Öyle ki Lale Film Stüdyoları'na gittiğinizde adeta bir film müzesiyle karşılaşırsınız. Ömrüm film afişleri, fotoğraf makineleri ve ses cihazları arasında geçti. Bugün dünyaya yeniden gelsem yine aynı işi yaparım.''
Yeşilçam'ın Türk sinema tarihinin çok başarılı bir dönemi olduğunu ifade eden Sarıcı, şöyle devam etti:
''O dönemde birçok zor koşul altında çok başarılı işlere imza atıldı. Zaten ortaya çıkan eserlerin hala izlenmesi yapılan işin kalitesini gösteriyor. Yeşilçam filmleri, hale seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Ancak bir de o döneme ait kameraların arkası var. O dönemlerin kamera arkasının da ayrı bir önemi var. En azından o dönemde büyüyen ve yetişen insanlar için. Bu nedenle elimdeki kamera arkası fotoğraflarını insanlarla paylaşmak istedim. Özel arşivimi oluşturan yaklaşık 65 bin negatiften seçtiklerimi beğeniye sunuyorum. Bu benim için oldukça heyecan verici.''
Ayhan Işık, Ekrem Bora, Filiz Akın, Türkan Şoray, Neriman Köksal gibi çok sayıda oyuncunun bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmamış fotoğraflarına sahip olduğunu anlatan Sarıcı, çoğu ilk kez gün yüzüne kavuşan fotoğrafların, insanları adeta zaman yolculuğuna çıkaracağına inandığını söyledi.
Fotoğrafları, ilk kez Bursa'da açtığı sergiyle sinema tarihinin özverili yolculuğunu fotoğraflarla bugüne taşımak istediğini belirten Sarıcı, ''Herkes, böylelikle geçmişte ne tür imkansızlıklar içinde film çekildiğini görecek. Sergiyi gezenlerin oldukça duygulu anlar yaşayacaklarını düşünüyorum'' diye konuştu.