Türk Hava Kurumu'nun İstanbul'da 18 şubesi kapatıldı

THK Çatalca Şube Başkanı Erkan Ülger "Kapatılma kararının arkasında siyasi hesaplar yatıyor. AKP hükümetine yaranılmak isteniyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Hava Kurumu (THK), İstanbul’daki 18 şubesini “artan maliyetleri” ileri sürerek kapattı. THK Çatalca Şube Başkanı Erkan Ülger, kapatılma kararının altında siyasi hesaplar yattığını öne sürerek, “Atatürk’ün kurmuş olduğu bu kurumun içini boşaltmaya çalışılıyor. Türkiye genelinde 800 şubesi olan THK’nun şube sayısı 600’e indi, bunun 100’e indirileceği söyleniyor. Alınan kararlar ile AKP hükümetine yaranılmaya çalışılıyor” dedi. THK yetkilileri ise kapatılma kararında “şubelerin zarar etmesinin” etkili olduğunu kaydetti ve her ilde bir havacılık eğitim merkezi açacaklarını söylediler.

Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak, askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak amacıyla 16 Şubat 1925’te Atatürk’ün emri ile kurulan THK, 22 Mart 2013’te aldığı kararla “Ataşehir, Adalar, Kartal, Tuzla, Şile, Ümraniye, Üsküdar, Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar, Eyüp, Sancaktepe, Bayrampaşa, Güngören, Bağcılar, Bakırköy, Çatalca ve Büyükçekmece” şubelerini kapattı. Kapanan şubelerin ardından İstanbul’da faal olan şubeler Beşiktaş, Beykoz, Çekmeköy, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Pendik, Silivri ve Şişli olarak belirlendi. Kararın ardından şubelerinde ofisleri ve model atölyelerininde boşaltmak çalışmalarına başlandı.

Kapatma ile Türkiye genelinde 455 şubesi olan THK’nin İstanbul’daki şube sayısını 28’ten 10’a düştü. Kararda, son dönemde Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin açılması, uçak filosunun yenilenmesi, havacılık eğitim merkezi açma projesi gibi yatırımlara girilmesinin etkili olduğu belirtildi.THK şube çalışanları, kapatılan şubelerin arasında yer alan Tuzla ve Bakırköy şubelerinde uçak modelciliği, sportif havacılık gibi aktif çalışmaların yapıldığını belirterek, “Atölyeler bundan sonra ne olacak, malzemenin ne yapılacak, hiçbirşey belli değil. İmkanları olmadığı için modelciliğini burada yapan gençler bundan sonra ne yapacak. Son dönemde aktif olarak çalışan İstanbul’da bazı şubelerin kapatılmasına da anlam veremiyoruz” dediler.

 

“THK hiç zarar etmedi”

Kapatılan THK Çatalca Şube Başkanı Erkan Ülger, yıllardır gönüllülük esasına göre çalıştıklarını belirterek, kapatılma kararını siyasi olarak değerlendirdi. “Faal olarak çalışma yürüten şubeler dahi kapatılıyor” diyen Ülger, THK’nın kuruluşundan bu yana hiç zarar etmediğini söyledi. Ülger, “Toplanan fitre ve zekatın yüzde 40’ı THK’ya kalıyor. Kapatılan şubelerin çok azı faal olmayan şubeler. Örneğin Bakırköy şubesinin binası kuruma ait ve çok fazla gideri yok. Atatürk’ün kurmuş olduğu bu kurumun Sümerbank ve Türk Dil Kurumu gibi içini boşaltmaya çalışıyolar” diye konuştu.

THK Genel Merkezi yetkilileri, kapatılan şubelerin yeniden yapılandırılmaya tabi tutulacağı belirtilerek, özetle şunları söylediler: “Hem havacılık faaliyeti, hem de gelir yönüyle yeterli bulunmayan şube başkanlıkları kapatılarak, en yakın bölgedeki şube başkanlıklarına bağlanmıştır. Kapatılan şubeler yalnızca İstanbul’da değil Türkiye genelinde. Kapatılan şubelerin 4 yıllık faaliyetleri değerlendirildiğinde büyük çoğunluğunun zarar ettiği ortaya çıktı. Örneğin Tuzla şubesine her yıl ortalama 20 bin lira yardımda bulunuyorduk. Amaç kapatılan şube başkanlıkları sayesinde her yıl yaklaşık 500 bin TL ek kaynak yaratılması, söz konusu kaynağın İstanbul’un iki yakasında da 2014 sonunda açılacak eğitim merkezleri ile vatandaşlara doğrudan bu bölgelerde kurs verilmesini sağlamaktır.”