'Türk ekonomisi soğuyor'
Wall Street Journal "Türk ekonomideki büyüme yavaşlıyor" derken tahminlerin, hala devam eden bazı risklere rağmen ekonomi için "yumuşak bir iniş"e işaret ettiğini de kaydetti.
cumhuriyet.com.trTürk ekonomisinin geçen yıl kaydettiği yüzde 8.5 oranındaki büyüme, yurt dışında da dikkat çekti. Ancak yabancı basın, haber ve yorumlarında daha çok dördüncü çeyrekteki büyüme oranının yüzde 5.2'ye yavaşladığına vurgu yaparak "ekonomi soğuyor" yönündeki değerlendirmelerde bulundu. Wall Street Journal "Türkiye'de Büyüme Yavaşlıyor", Financial Times ise "Türk ekonomik patlama, yavaşlayan büyümeyi gizliyor" başlıklarını kullandı.
ABD'nin borsa ve iş çevreleri gazetesi WSJ, haberinde ayrıca tahminlerin "yumuşak bir iniş"e işaret ettiğini, iktisatçıların da ekonomi için "gerçek testin sert bir frenlemenin beklendiği" bu yılın ilk çeyreği olacağını söylediklerine vurgu yaparken İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, yavaşlamanın inşaat ve emlak sektörleri üzerindeki etkisinin daha çok kaygı verici olabileceği görüşünü dile getirdi.
WSJ: Ekonominin soğuması yumuşak inişe işaret ediyor
Türkiye'nin ekonomik büyümesinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 5.2'ye inerek soğuduğunu ancak devam eden risklere rağmen tahminlerin "yumuşak bir iniş"e işaret ettiğini kaydetti. Geçen yıl sağlanan yüzde 8.2'lik büyümenin, G-20 grubundaki Çin'den sonra en hızlı büyüme olduğuna da dikkat çeken gazete, bu büyemenin Türkiye'nin Ortadoğu ve Avrupa'daki komşularının siyasi kargaşa ve kurtarma operasyonları ile mücadele verdiği bir döneme rastlandığına vurgu yaptı.
ABD'li gazete, büyüme oranının yavaşlamasının piyasalarda yarattığı rahatlamanın bir işareti olarak da liranın dolara karşı değer kazanmasını gösterdiği haber analizinde şunları da yazdı: "İktisatcılar, verileri olumlu karşıladılar ancak ekonominin yeniden dengeleşebileceğine ilişkin gerçek testin, sert bir frenlemenin olması beklenen 2012 yılının ilk çeyreğinde olacağını vurguladılar."
WSJ, Merkez Bankası'nın ekonominin bu yıl yavaşlayarak yatırımcıların, ekonominin "kilit zayıflığı" olarak gördükleri cari açığının gerilemesine katkıda olacağını öngördüğüne dikkat çektiği haberinde şu değerlendirmede de bulundu: "Piyasa katılımcılarının çifte haneli enflasyon ve cari işlemler açığına ilişkin kaygılarını, Ankara'nın, ekonomik dengesizliklerini ele almak yerine büyümeyi teşvik etmeye öncelik verdiği algısı artırdı. Kısmen bu kaygılar nedeniyle de Türk varlıkları zaman zaman ciddi baskılarla karşı karşıya kalırken derecelendirme kuruluşları, Türkiye'yi yatırım notunun altında tuttu."
FT: Yavaşlama inşaat sektörünü etkileyebilir
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'deki ekonomik patlamanın yarattığı zenginlikleri görmek için İstanbul'daki Maçka semtindeki 300 milyon dolarlık bir rezidans kompleksinin binalarının çatı katına çıkılmasını önerdikten sonra, Türk ekonomisinin geçen yıl yüzde 8.5 büyüme kaydetse de son verilerin büyüme oranının yavaşlamaya başladığını doğruladığını da yazdı.
Yavaşlamanın, "yumuşak bir iniş"in peşinde olan ve cari açığı frenlemek isteyen yetkililerce olumlu karşılandığını da belirten gazete, "Ancak, inşaat ve emlak sektörleri üzerindeki etkisi daha kaygı verici olabilir" yorumunu yaptı.
'İnşaat sektöründe varlık köpüğü kaygısı'
Bu bağlamla FT, değerlendirmelerini yansıttığı Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'in, "Benim en büyük kaygım bir varlık köpüğü" dedikten sonra genel olarak konut talebinin arzının üstünde olsa da yeni siteler daha çok üst ve orta gelir gruplarına yönelik olduğu için, satılmayan konutlar stokununun artmakta olduğuna dikkat çekti. Gazi Erçel, enflasyonu düşürmek veya Türk lirasını güçlendirmek amacıyla faiz oranlarının artırılması halinde bunun emlak piyasası üzerindeki olası etkisine de vurgu yaptı.
FT de, geçen yılın son çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 7'lik bir büyüme ile diğer bazı sektörlere göre daha az yavaşladığına dikkat çekerek 2 milyon kişiyi istihdam eden inşaat sektörünün reklamlarının hala Türk basınının sayfalarını ve billboardlarını doldurduğunu kaydetti.