''Türk, dünyanın en korktuğu ama en saydığı millettir''
Prof. Dr. Halil İnalcık, ''Türk, dünyanın en korktuğu ama en saydığı millettir'' dedi.
cumhuriyet.com.tr''Türkler ve Bilim: Dünden Yarına'' Konferansı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde başladı. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Halil İnalcık, Türklerin tüm medeniyetlerin kuruluşuna bir şekilde etkisi olduğunu ifade etti.
Orhon yazıtlarından bugüne birçok Türk devleti kurulduğunu anımsatan İnalcık, bu devletlerin sadece savaşla değil aynı zamanda idari yönetim sistemi ile başka toplulukları ikna ederek kendisine katması ile büyüdüğünü söyledi.
Töre yada yasa kavramının Türkler tarafından önemsendiğini belirten İnalcık, fethedilen ülkelere, can ve mal güvenliklerinin sağlanacağına dair belge veren başka bir millet olmadığını vurguladı.
Türkler ve Çinliler arasındaki ilişkiye de değinen İnalcık, Çin ipeğinin Türkler vasıtası ile batıya taşındığını, Türklerin ipek karşılığında at verdiğini ve Doğu Roma İmparatorluğu'na kadar kadar olan bütün coğrafyada Çin ipeği balyalarının ulaştırıldığını anlattı. İnalcık, İpek Yolu dolayısıyla Türk devletlerinin refah içerisinde geliştiğine dikkat çekti.
Mesleğe başlamadan önce kendisine ''Batının Osmanlı ile ilgili cahilliğine, hasta ve sakat fikirlerine son vereceğine'' dair söz verdiğini bildiren İnalcık, Osmanlı arşivinden oldukça fazla faydalandığını ve bunda da başarılı olduğunu ifade ederek, ''Türk, dünyanın en korktuğu ama en saydığı millettir'' dedi.
İnalcık, yaklaşık 100 yıl önce Balkanlarda 4 milyon Türkün yaşadığını ve hala yaşamaya devam etselerdi bu nüfusun 20-30 milyona ulaşacak olduğuna işaret etti.
İnalcık, Balkanlarda az sayıda Türk yaşamasından da duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek de konuşmasında, insanlığın en önemli döneminin tarım dönemi olduğunu belirterek dünyanın tarımı, Türklerden öğrendiğini ifade etti.
Zeybek, ayrıca Atatürk döneminde ortaya konan Türk tarihi görüşlerine katıldığını da bildirdi.