Türk bilim insanına Avrupa'dan rekor destek
Dünya genelindeki ''yüksek riskli-yüksek kazançlı'' projeleri destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Bayındır ve Koç Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan'ın, beş yıl sürecek projelerini destekleme kararı aldı.
cumhuriyet.com.trAvrupa Birliği 7. Çerçeve Programı'nın bir parçası olan ERC programından, Nobel ödüllü bilim insanlarının yanı sıra Avrupa'daki en iyi, genç ve kıdemli araştırmacılar yararlanıyor.
Doç. Dr. Mehmet Bayındır, ERC projesi kapsamında, nanoteknolojide yeni bir üretim tekniği geliştirerek ''sonsuz uzunlukta nanotel ve nanotüp dizileri'' üretecek.
Geliştirilecek nanoyapılar, yapay deri, yeni nesil güneş pillerinde verim arttırıcı ışık yoğunlaştırıcılar, yüksek yoğunlukta nanotel hafıza elemanları, yapısal renklenmeye bağımlı güvenlik birimleri, nanotel tabanlı optik ve elektronik aygıtlar gibi farklı alanlarda kritik uygulama alanları bulacak.
Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan ise projesinde, ölümcül doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında cenin bir aylıkken, damar bozukluklarının önlenmesini ve bir gün tamamen ortadan kaldırılmasını hedefliyor.
Dünyada her 100 bebekten birinin doğuştan gelen yapısal kalp ya da damar bozukluğuyla hayata gözlerini açtığı, hastalığın tedavisinde kullanılan, kompleks üç aşamalı çocuk kalp damar cerrahi yöntemlerinin geçici olması nedeniyle Pekkan'ın projesine özel önem veriliyor.
Kerem Pekkan, embriyo damarlarının cenin gelişirken şekil almasının ve büyümesinin bilgisayar ortamında simülasyonlarını yapmayı, embriyonik doku büyümesinin üç boyutlu tahmin edilmesini sağlamayı hedefliyor. ERC, iki Türk bilim insanının projesine 3,5 milyon avro kaynak sağlayacak.
İki süper beyin Türkiye'nin gururu
Doç. Dr. Mehmet Bayındır, doktorasını 2002'de Bilkent Üniversitesi'nde yaptıktan sonra, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Elektronik Araştırma Laboratuvarı ve Askeri Nanoteknoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalıştı.
Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyeliğini sürdüren Bayındır'ın, pek çok uluslararası prestijli bilimsel dergide ve konferans kitapçıklarında, 100'ün üzerinde makalesi yayımlandı.
Uluslararası 3 patenti tescillenen Dr. Bayındır, Optical Society of America New Focus, TÜBİTAK Teşvik ve TÜBA-GEBİP ödüllerinin de sahibi.
Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan, Koç Üniversitesi'ne katılmadan önce mühendislikte dünyanın en iyi on fakültesinden biri olan ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nde doçent olarak çalıştı.
Ocak 2012'den bu yana Koç Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Pekkan, lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini ODTÜ'de, doktora sonrası araştırmalarını ise Indiana, Purdue ve Georgia Tech Üniversiteleri'nde yaptı.
Araştırmaları Amerika'nın en prestijli NSF-CAREER ve Amerikan Kalp Derneği (AHA) ödülleriyle desteklenen Dr. Pekkan, Helmuth Reul genç biyomedikal mühendisi ödülünün de sahibi.
Kerem Pekkan'ın kalp damar biyomühendisliği, biyolojik akışkanlar mekaniği ve havacılık/uzay itki bilimleri konularında 50'nin üzerinde uluslararası yayını, 120'ye yakın konferans bildirisi ve iki patenti bulunuyor.
Çalışmaları dünyanın en saygın kalp cerrahisi ve kalp-damar bilimi dergilerinde kapak olarak yayımlanan Dr. Pekkan, Koç Üniversitesi'nde yeni kurulan Biyomedikal Fen ve Mühendislik yüksek lisans programının koordinatörlüğünü yapıyor.
Türkiye, daha önce bir destek almıştı
ERC kapsamında, daha önce kıdemli araştırmacılar kategorisinde, Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Mete Soner desteklenmeye hak kazanmıştı. Avrupa'da yerleşik 11 Türk araştırmacı da ERC programından yaklaşık 16,4 milyon avro destek aldı.
Türkiye'de TÜBİTAK tarafından koordine edilen program, Amerika'dan Türkiye'ye tersine beyin göçünü de destekliyor. TÜBİTAK, Türkiye'deki araştırmacıların bu önemli ERC desteklerinden yararlanması için ücretsiz proje önerisi hazırlamasında danışmanlık hizmeti veriyor.