Türk Akımı projesine orman yetmedi

Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’ye ulaştıracak Türk Akımı projesine orman yetmediği ortaya çıktı. On binlerce ağacın kesildiği proje için orman izni genişletilmiş. Saray Doğayı Koruma Derneği avukatı Mustafa Kurtul Karabulutlar, “ÇED raporunda izin alınanın çok üstünde ağaç kestiler. Ağaç kesimi az değil. Bu izinleri ise sonradan aldılar” dedi.

Hazal Ocak

Bölgedeki muhtarlar, Vize Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Kıyıköy beldesi orman içerisinde BOTAŞ boru hattı yapım sürecinde “olması gerekenden daha geniş bir alanda çalıştıklarını ve ormanın tahrip edildiğini tespit ettiklerini” belirtti. Kamu malına zarar veren şahıs ve şahıslar hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Saray Doğayı Koruma Derneği üyeleri de ilgili birimlere bilgi için başvurdu. Kırklareli Valiliği’nden derneğe gelen yanıtta Türk Akımı projesi kapsamında BOTAŞ’ın İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak mevcut orman izni alanının yeterli olmadığını belirttiği anlatıldı. Yazıda, müdürlüğün orman iznini genişlettiği de ifade edildi. 

AÇILIŞI YAPILDI

Rusya’nın Anapa şehrinden Kıyıköy’e uzanan ve 935’er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan TürkAkım’ın inşaat süreci de sona erdi. Anapa’da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali de tamamlandı. Rus gazını doğrudan Türkiye’ye iletecek TürkAkım boru hattı, 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirildi. Projenin 8 Ocak’ta açılış töreni gerçekleşti.