Tüp bebek tedavisinin yan etkisi var mıdır?
Uygulanan her tedavi, başarılı olmak adına uygulanmaktadır. Ancak her insanın fizyolojik, genetik ve hormonal özellikleri farklıdır. Bununla beraber tıbbi geçmiş, yaş, vücut direnci gibi faktörler de bu farklılığı arttırmaktadır. Bu sebeple de her tedavinin riskleri vardır. Yan etkisi bulunmayan tedavi ya da uygulama mevcut değildir. Aynı yaşta, aynı özelliklere sahip iki insanda kullanılan aynı i
cumhuriyet.com.trTüp bebek tedavisinde de çeşitli yan etkiler bulunmaktadır. Ancak bu yan etkiler, kalıcı ya da uzun vadede devam eden ciddi yan etkiler değildir. Tüp bebek tedavisinde en fazla karşılaşılan yan etkiler aşağıda belirtilmiştir.
Bkz: http://www.fatihoguc.com/tup-bebek-tedavisinin-herhangi-bir-yan-etkisi-var-midir
· Tedavi başarısızlığı:
Tedavide başarısızlık, tüp bebek tedavisinin bir yan etkisi olmamakla beraber, en istenmeyen durumlar arasındadır. Tedavide başarısızlık sebepleri, birçok faktör kaynaklı olarak yaşanmış olabilir. Başarısızlık durumlarında, nerede hata olduğu ya da hangi nedenle başarısızlık meydana geldiği araştırılmalıdır.
· Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu (OHSS):
Tüp bebek tedavisinde, yumurtalıkların geliştirilmesi için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan ilaçlar ve bu ilaçların dozları, hastanın özelliklerine göre belirlenir. Ancak örnek olarak polikistik over sendromu olan kişilerde, kullanılan ilaçlara aşırı yanıt söz konusu olabilir. Bu sebeple de yumurtalıklar aşırı uyarılabilir. OHSS, tüp bebek tedavisinde genellikle en hafif formunda görülür. En hafif formu, tedavi gerektirmeyen yalnızca beslenme alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi ile tedavi sağlanan bir sorundur. Şiddetli OHSS ise tüp bebek tedavilerinde yalnızca %3 oranında görülür. Bu aşamada anne adayının hastaneye yatması gerekebilir. Bu tedavi yalnızca bir haftada tamamlanır ve ardından tüp bebek tedavisi kaldığı yerden devam eder.
· İkiz, üçüz, dördüz gebelikler - çoğul gebelikler:
Çoğul gebelik, oldukça sempatik bir olgu olsa da, tüp bebek tedavisinde istenmeyen ve yan etki olarak görülen bir durumdur. Çoğul gebeliklerde, risk hem anne hem de bebekler için daha fazladır. Hatta çeşitli durumlarda bebeklerin ve anne adayının hayatı riske girebilmektedir. Tüp bebek tedavisinde transfer edilen embriyo sayısının artması, çoğul gebelik riskini arttırmaktadır. Bu durumu engellemek için yasal sınırlamalar getirilmiştir. Anne adayının 35 yaşından küçük olması ve ilk iki tüp bebek tedavisi olması durumunda yalnızca bir embriyo transferine izin verilmektedir. Bu sayede çoğul gebelik riski ortadan kalkmaktadır. Bununla beraber çeşitli durumlarda daha fazla embriyo transferine izin verilmekte ancak bu sayı en fazla 2 olmaktadır.
· Yumurtalıkların dönerek burkulması (over torsiyonu):
Tüp bebek tedavisinde en nadir görülen yan etkidir. Görülme riski, OHSS hastalarında daha fazladır. Tüp bebek tedavilerinde görülme oranı ise binde bir olarak kaydedilmiştir.
· Kanama:
Yumurta toplama aşamasında anne adayı lekelenme tarzı kanamalar görebilir. Yaygın olarak görülen bir yan etkidir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Yumurta toplama aşamasının gerçekleştiği gibi kendiliğinden düzelir. Ancak kanamanın fazla ve yoğun olması, lekelenme dışında kanamalar görülmesi beklenen bir durum değildir, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
· Enfeksiyon:
Yumurta toplama işlemine bağlı olarak enfeksiyon gelişebilir. Ancak oldukça nadir karşılaşılan durumlardır. Enfeksiyon gelişmemesi adına tedaviden önce ya da enfeksiyon geliştikten sonra ilaç tedavisine başlanabilir.
· Karın organlarında yaralanma:
Yumurta toplama işlemi sırasında karın organlarında yaralanmalar görülebilir. Bu durum uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulandığında oldukça nadir hatta yok denecek kadar az görülmektedir.
Tüp bebek tedavisinde oluşabilecek diğer problemler:
· Kullanılan ilaçlara rağmen istenen sayıda yumurta gelişimi sağlanabilir.
· Yeterli yumurta toplanmayabilir. Bu durumda da tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir.
· Döllenme, sperm ve yumurta hücresinin kaliteli olmaması durumunda gerçekleşmeyebilir.
· Embriyo rahme tutunamayabilir.
· Bu gibi sorunlar sebebiyle tedavi iptal olabilir.
Tüp bebek ve kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların zararları var mı?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, yumurtalıkların gelişmesi için kullanılmaktadır. Bu ilaçların kanser ya da erken menopoz gibi ciddi olgulara yol açması söz konusu değildir. İlaçlar sebebiyle karşılaşılabilecek en ciddi sorun OHSS olmaktadır. OHSS’nin en şiddetli formu bile bir hafta içerisinde tedavi edilebilmektedir.
Tüp bebek yumurtalıklara zarar verir mi? Yumurtalık kapasitesi azalır mı?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, yumurtalık kapasitesinin azalmasına yol açmaz. Yumurtalık kapasitesi yaşın ilerlemesiyle azalmaktadır. Tüp bebek tedavisi erken menopoza yol açmamaktadır.
Tüp bebek tedavisi erken menopoza neden olur mu?
Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlar, erken menopoza sebep olmamaktadır.