Tüp Bebek Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken 10 Detay
Doç. Dr. Ulun uluğ tüp bebek öncesi dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.
cumhuriyet.com.tr
1. Sigara ve alkolden uzak durmak
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adaylarının ilk olarak sigara ve alkol gibi alışkanlıklarını tedaviye başlamadan en az 3 ay önce bırakması gerekmektedir.
Anne adayının alkol ve sigara kullanması yumurta sayısını ve kalitesini olumsuz etkileyecek, rahmin embriyo için hazırlanmasına engel olacaktır. Aynı şekilde baba adayı için de sperm sayı ve kalitesi bu gibi kötü alışkanlık sebebiyle kötü etkilenerek, yumurtanın döllenme şansının azalmasına yol açacaktır.
2. Tedavi öncesinde ateşli hastalıklara karşı dikkatli olunmalı
Tedaviye başlamadan önceki 3 aylık süreçte, baba adayı ateşli hastalık geçirmiş ise bunu mutlaka doktoruna söylemelidir.
Ateşli hastalıklar, sperm sayısını olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde üreme organları ile ilgili iltihabi ya da cinsel bir hastalık söz konusu ise, bunlar da çekinmeden doktora anlatılmalıdır.
3. Sıcak ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmelidir
Hamam, sauna, kaplıca, buhar odası gibi sıcak ortamlar baba adaylarının sperm ve yumurta hücrelerinin olumsuz etkilenmelerine yol açar. Tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay öncesinden böyle ortamlara girmek bırakılmalıdır.
4. Tüp bebek tedavisi için anne adayı uygun kiloda olmalıdır
Anne adayları tedaviye başlamadan önce ideal kilolarına inmelidir. Kadının aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olması, yumurtlamayı olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı da tüp bebek başarı şansı azalacaktır.
5. Tüp bebek tedavisine başlamadan beslenme düzeni yeniden oluşturulmalıdır
Anne ve baba adayları tedavi süresince beslenmelerine önem göstermelidir. Özellikle anne adayı vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri eksiksiz almaya dikkat etmelidir.
Anne adayı vitamin ve mineralden zengin olduğu için Akdeniz tipi beslenme düzenine ağırlık vermelidir. Vücudun gebeliğe hazır olabilmesi için direncinin sağlanması gereklidir. Bunun için de bol bol folik asit takviyesi yapmak ve vücuda vitamin temin etmek gerekir.
6. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce, ihtiyaç duyulan bütün test ve tetkiklerin uygulanması
Doktorların uyguladığı muayene ve kontroller doğrultusunda; anne ve baba adayına en uygun tedavinin yapılabilmesi adına, sorunun ne olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Doğru kanının koyulması ile, tedavinin başarı şansı daha da artacaktır.
7. Stres kontrolünün yapılması
Stresin başarıyı olumsuz olarak etkilediği yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu sebeple hasta sakin kalmaya dikkat etmeli, şayet çok stresli ise yoga, meditasyon ya da spor gibi yöntemlere başvurmalıdır.
8. Yumurta toplama aşaması
Çatlatma iğnesi, yumurta toplama aşamasından ortalama olarak 1 gün öncesinden yapılır. Çoğunlukla yumurta toplama aşaması adet sürecinin 15. Gününde yapılmaktadır. Çatlatma iğnesi de bu süreçte 32-36 saat önce yapılmaktadır. İğnenin ne zaman uygulanacağına doktorlar karar vermektedir. Çiftin, çatlatma iğnesinden sonra belirtiler saatte merkeze olması, tedavinin gidişatı için önemlidir.
9. Tedaviye başlamadan önce bol bol su için
Su, özellikle tüp bebek tedavisine başlayacak olan anne adayları için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple anne adayları günde en az 2 litre su içmeye özen göstermelidir.
10. Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilgi sahibi olun
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adayının tedavi ile ilgili bilgi sahibi olması, hem doktor açısından hem de hasta açısından oldukça avantajlıdır. Hasta tedavi aşamaları bilir ise, korkmasına gerek olmadığını anlar ve stresten uzaklaşır.
Kaynak: http://www.ulunulug.com/tup-bebek-oncesi-dikkat-edilmesi-gereken-10-detay